Grilujete? Týmto chybám sa vyhnite

Neodmysliteľnou súčasťou letných dní, najmä víkendov, sú grilovačky. Málo kto si však uvedomí, že nesprávny spôsob grilovania, nevhodné palivo, či v nesprávnom čase použité podpaľovače, môže priniesť aj nebezpečenstvo rozličných nákaz.

21.07.2020 09:31
mäso, grilovanie, rošt Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Grilovanie sa stáva obľúbenou formou prípravy pokrmov najmä v letnom období, no má určité riziká. Môže dôjsť k vzniku alimentárneho ochorenia z nedostatočne tepelne upraveného mäsa.

Nebezpečné je grilovanie aj preto, že pri vysokých teplotách vznikajú škodlivé látky, napr. polyaromatické uhľovodíky, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny,“ pripomína vedúca oddelenia hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Banská Bystrica, MUDr. Ivana Sedliačiková. Dodáva, že je veľmi dôležité, aby sme grilovali len kvalitné potraviny, ako netučné mäso, či zeleninu.

Grilovanie by sa malo robiť pri miernej teplote a dlhšie, aby sa pokrm dostatočne tepelne opracoval aj vo vnútri. Ak teplota nedosiahne všade minimálne 70°C hrozí, že nebudú zničené baktérie alebo parazity, ktoré mäso môže obsahovať. Mrazené mäso by sa nemalo grilovať, pretože by mohlo vo vnútri ostať surové. Ak už chcete grilovať mrazené mäsové výrobky, pred grilovaním je potrebné ich rozmraziť (v chladničke alebo mikrovlnnej rúre).

Tuk z pripravovaného mäsa by nemal kvapkať na žeravé uhlie, pretože práve pri jeho spaľovaní vznikajú škodlivé látky, ktoré sa usádzajú na pripravovanom pokrme. Odkvapkávaniu tuku sa dá zabrániť použitím fólie alebo tácky na pečenie. Plameň by sa nemal dotýkať pripravovaného pokrmu.

Vhodné je pred grilovaním z mäsa odstrániť tuk a kožu. Samozrejme, neodporúča sa jesť spálené čierne kúsky pokrmov. Marináda by mala byť pripravovaná vždy čerstvá. Na grilovanie by sa mal používať kvalitný rošt a vhodný gril.

Plynové a elektrické grily sú podľa odborníkov bezpečnejšie, ľahšie sa udržiavajú, no najväčšej obľube sa teší grilovanie na uhlí. Používať by sa malo len kvalitné drevené uhlie alebo brikety určené na grilovanie. Pred pridaním dreveného uhlia je však vhodné pripraviť si pahrebu z mäkkého či tvrdého dreva, úplne nevhodné je prilievať na drevené uhlie tzv. podpaľovače. Výpary z nich úplne dokážu znehodnotiť grilované potraviny, ktoré sa neodporúča konzumovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #rakovina #grilovanie #kvalitné potraviny #grilovačka