Nakupujete z druhej ruky? Na čo si dať pozor

Jedným zo spôsobov ako ušetriť peniaze, je čoraz obľúbenejší nákup použitého tovaru cez bazár.

23.07.2020 15:48
penzista, lietajúce peniaze, euro, bankovky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Mnohí takto nakupujeme oblečenie pre deti, kočíky, športové potreby, použitú techniku alebo aj ojazdené vozidlo. Výhodou nákupu tovaru z bazáru je hlavne cena. Kupujúci by však mal mať na zreteli kvalitu, funkčnosť aj bezpečnosť nákupu. Pripravme sa na nákup v bazári dopredu a nakupujme zodpovedne.

Zákon myslí na kupujúcich aj v prípade kúpy tovaru z druhej ruky, ktorá má oproti bežnému spotrebiteľskému nákupu u obchodníka svoje špecifiká.

“Je dôležité rozlišovať kúpu od podnikateľa niekde v kamennej prevádzke alebo e-shope, a kúpu od inej fyzickej osoby, ktorá sa riadi občianskym zákonníkom. Pri kúpe tovaru v obchode za akciovú cenu, zníženie ceny nemá vplyv na dvojročnú zákonnú záruku tovaru, no pri použitých veciach to neplatí. Predávajúci nezodpovedá za nedostatky vzniknuté použitím alebo opotrebením veci, a teda nebude zodpovedať za žiadnu chybu, ktorá vznikla v dôsledku predchádzajúceho použitia,“ približuje Helena Mezenská, predsedníčka združenia na ochranu práv spotrebiteľov OMBUDSPOT. V tomto prípade je pre spotrebiteľa dôležité, aby sa vopred dôkladne oboznámil so stavom opotrebenia kupovanej veci, pričom cena tovaru musí byť primeraná jeho stavu.

Za auto riadne zaplatil, jazdiť ale na ňom nemôže

Ani kúpna zmluva nám nemusí poskytnúť nepriestrelnú ochranu.

Tu je príklad: Dôchodca Peter si kúpil v autoservise staršie auto a s predajcom riadne uzavreli kúpno-predajnú zmluvu s cenou vozidla 600 eur. Peter teda za auto zaplatil a spokojný sa odviezol domov. Všetko mal predsa “na papieri“ a predávajúci sa v zmluve zaviazal, že do 30 dní od zaplatenia sumy auto prepíše na nového majiteľa. No nestalo sa tak. Ako neskôr zistil, vozidlo nebolo možné prepísať, lebo bolo blokované exekúciou.

Spotrebiteľ sa právom cítil oklamaný a podvedený, no keby kupujúci predvídal a v zmluve o predaji auta, by podmienil výplatu finančných prostriedkov prepisom na dopravnom inšpektoráte, strate 600 eur alebo súdnemu konaniu by sa vyhol. Nekupoval by mačku vo vreci.

“Ak vás príbeh dôchodcu Petra zaujal a chcete sa dozvedieť viac o ďalšej „výhodnej“ kúpe ojazdeného vozidla na splátky formou zmluvy o pôžičke a iných príkladoch z praxe, navštívte webstránku Ombudspotu, kde je zverejnený článok v rozšírenom znení (https://ombudspot.sk/…setky-clanky). Nájdete tam aj ďalšie rady ako predchádzať problémom a iné články prispievajúce k zlepšeniu informovanosti spotrebiteľov," odporúča Eva Bitarovská, koordinátorka projektu "Ombudspot pomáha zlepšovať systém ochrany spotrebiteľov v rámci SR“, ktorý je financovaný z Európskeho sociálneho fondu.

Ako nedoplatiť na nákup v bazári

  • Skôr ako sa vôbec rozhodnete pre nákup použitých vecí, vecí z druhej ruky alebo z bazáru, preverte si predávajúceho – veľa o ňom môžu prezradiť predchádzajúce inzeráty a hlavne recenzie iných kupujúcich.
  • Okrem ceny si dohodnite aj podmienky etapovitej úhrady a doručenia tovaru. Ak zaplatíte plnú sumu tovaru vopred, môže sa stať, že sa tovaru nikdy nedočkáte.
  • Rozlišujte nákup od predajcu a od fyzickej osoby – občana.
  • V zmluve si dohodnite bezsankčné možnosti odstúpenia od zmluvy.
  • Pri drahších a hodnotnejších nákupoch trvajte na osobnom prevzatí, prípadne i odskúšaní tovaru.
  • Ak kupujete použitý tovar od fyzickej osoby, ktorý je ešte v záruke, vyžiadajte si od predávajúceho doklad o jeho zakúpení a záručný list.
  • Ak dodatočne vyjde najavo skrytá chyba, na ktorú vás predávajúci neupozornil, máte právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny. Ak ide o chybu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, máte právo od zmluvy odstúpiť.
  • Ak je cena tovaru v porovnaní s porovnateľným produktom podozrivo nízka, môže to signalizovať buď zlú kvalitu, poškodenie alebo podvod.
  • Celý nákup si zdokumentujte – odložte si inzerát, mailovú komunikáciu, doklady o kúpe, preberací protokol, urobte fotky.
debata chyba
Viac na túto tému: #nákup #spotrebiteľ #bazár #Asociácia spotrebiteľov SR #spotrebiteľské ceny