Energetické štítky vám pomôžu ušetriť

Až 79 percent Európanov sa pri nákupe domáceho spotrebiča riadi údajmi na energetickom štítku. Od 1. marca 2021 budú mať energetické štítky v celej únii novú podobu. Budú prehľadnejšie a údaje budú bližšie k reálnej spotrebe energie. Zákazník si môže výrobky lepšie porovnať a vybrať najvhodnejší typ spotrebiča.

05.10.2020 08:00
práčka, pranie Foto:
Vďaka energetickým štítkom si môžete kúpiť domáci spotrebič na mieru.
debata (1)

Nové štítky zlepšia transparentnosť a zavedú jednotnú škálu pre všetky produktové skupiny. Najzásadnejší rozdiel spočíva v zmene označovania energetických tried. Triedy A s označením + skončia, na všetkých nových štítkoch bude stupnica od A po G, ktorá sa využívala aj v minulosti. Výrobky doteraz zaradené v najvyšších triedach budú po novom v nižších triedach, väčšinou E až G.

Energetické štítky pomáhajú zákazníkom v Európe pri výbere energeticky úsporných spotrebičov už 25 rokov. Keďže výrobcovia neustále zariadenia inovujú a snažia sa ich spotrebu zefektívniť, pri niektorých druhoch je väčšina aktuálnych produktov v najvyšších energetických triedach označovaných ako A++ alebo A+++. "Európska únia navrhla úpravu štítkov tak, aby vytvorila aj do budúcnosti priestor na odlíšenie úspornejších zariadení a zároveň, aby spôsob výpočtu spotreby čo najviac zohľadňoval používanie spotrebičov v podmienkach domácností,“ hovorí Ing. Peter Blaškovitš, generálny riaditeľ Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA).

Jedinečný kód a farby

Nové štítky budú obsahovať aj jedinečný QR kód, ktorý umožní dohľadať technické parametre daného spotrebiča v európskej databáze EPREL (Európska databáza výrobkov s energetickým označením). V dolnej časti zostávajú údaje o ďalších základných vlastnostiach výrobkov, ako napríklad hlučnosť, spotreba vody alebo objem mraziacej či chladiacej časti s piktogramami. Spôsob výpočtu spotreby energie sa priblíži reálnemu používaniu, samotná spotreba energie zariadení sa zmenou štítka nemení.

Najdôležitejší je údaj o spotrebe energie. Tú možno na prvý pohľad rozlíšiť vďaka farebnej škále. V najvyššej energetickej triede A nebudú na začiatku zaradené žiadne výrobky, aby bol priestor pre inovatívnejšie a úpornejšie zariadenia. Konkrétna hodnota energetickej spotreby bude po novom uvedená ešte výraznejšie priamo pod farebnou škálou.

Vývoj energetických štítkov od roku 1995 až po... Foto: energie-portal.sk
energia, spotrebiče, šetrenie, energetické štítky Vývoj energetických štítkov od roku 1995 až po súúčasnosť.

Od marca po novom

V kamenných alebo elektronických predajniach uvidia kupujúci nové štítky pri konkrétnych výrobkoch od 1. marca 2021. Už tento rok budú podrobné informácie o zmenách štítkov zverejnené na webovej stránke agentúry. K dispozícii bude aj viacero druhov letákov a brožúr tak, aby ich mohli predajcovia a výrobcovia poskytovať zákazníkom, alebo upraviť podľa potreby. Európska únia zmenu avizovala už dávnejšie a všetky dôležité podmienky zmien sú známe.

nformačnú kampaň o zmenách štítkovania pripravuje SIEA v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR, združeniami výrobcov a predajcov elektrospotrebičov a špecialistami v oblasti svetelnej techniky. Využiť pritom plánujú aj časti kampaní, ktoré pripravujú v iných krajinách v rámci európskych projektov LABEL 2020 a BELT. O základných zmenách boli predajcovia informovaní na spoločnom stretnutí, aktuálne majú možnosť prostredníctvom elektronického dotazníka uviesť, aké informačné nástroje by chceli prevziať zo spoločnej kampane.

Od 1. marca 2021 sa zmenia štítky pre: chladničky a mrazničky, práčky, práčky so sušičkou, sušičky a tiež pre televízory a elektronické displeje

Od 1. septembra 2021 sa zmenia štítky pre: svetelné zdroje a svietidlá

Na hodiny a cykly

Pri chladničkách a televízoroch je uvádzaná spotreba v kWh za rok a pri svetelných zdrojoch za 1000 hodín. Pri práčkach a umývačkách už nebude uvedená spotreba za rok, ale na 100 cyklov, aby si spotrebitelia mohli jednoduchšie zistiť, aké prevádzkové náklady majú očakávať.

Jednotne v celej únii

Všetky obchodné prevádzky v Európskej únii majú štítky pri výrobkoch vymeniť počas 14 pracovných dní od 1. marca 2021. Len počas tohto obdobia sa môže stať, že v jednej predajni majú napríklad pri chladničkách ešte staré štítky, v inej už nové. Systém obmeny štítkov je stanovený pre celú EÚ jednotne, čo by malo znížiť negatívny dosah na spotrebiteľa. K dispozícii budú aj elektronické verzie štítkov. Už teraz sú známe pravidlá, ako upraviť zobrazenia štítkov v e-shopoch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #energetický štítok #energetická úspora