Kedy vymeniť plynový kotol plus rady pri jeho kúpe

Neodkladajte výmenu plynového kotla na neurčito. Ak náklady na jeho opravy prevyšujú polovicu ceny nového, je najvyšší čas. Odborníci odporúčajú nepodceňovať signály, ktoré naznačujú, že budete musieť investovať do nového kotla.

06.10.2020 10:00
plyn, kotol, bývanie, teplo Foto:
Ceny kotlov sa pohybujú v rozpätí od 500 do 2 000 eur. Pripravte sa na to, že s kúpou sú spojené i ďalšie výdavky.
debata

Výmena kotla nie je lacná záležitosť a zasiahne do domáceho rozpočtu. Toto sú varovné signály, že s vaším kotlom niečo nie je v poriadku:

1. Miestnosti nie sú vykúrené rovnomerne

  • hoci je teplota nastavená vo všetkých izbách na rovnakú úroveň, v niektorých je chladnejšie. Dôvodom môže byť starý kotol a neúčinný systém rozvodov.

2. Kotol má viac ako 15 rokov

  • vo väčšine prípadov začínajú byť kotly poruchové po pätnásťročnej prevádzke.

3. Je príliš hlučný

  • opotrebovanie pumpy alebo ventilátora môže spôsobovať buchot, vrčanie a iné neobvyklé zvuky, vtedy zabezpečte prehliadku u odborníka.

4. Platíte stále viac

  • s pribúdajúcimi rokmi prevádzky sa znižuje efektívnosť kotla, kým kúpite nový, môžete aspoň vymeniť filter.

5. Kolobeh kotla sa predlžuje

  • každý kotol potrebuje pravidelné prehliadky a údržbu. Ak sa množia poruchy a odborníka voláte častejšie ako raz do roka, je rozumnejšie investovať do nového.

6. Plameň musí byť modrý

  • kontrolujte farbu plameňa, ak funguje správne, plameň má modrú farbu, žlté sfarbenie má byť iba na vrchu. Ak je plameň celý sfarbený dožlta, môže ísť o vážny problém, kotol môže pri spaľovaní produkovať oxid uhoľnatý.

4 rady pri kúpe

  • o kúpe a inštalácii nového kotla sa poraďte s odborníkom
  • pri plánovaní nepodceňujte žiadny detail
  • najdrahší kotol nemusí byť pre vás najvhodnejší
  • dajte prednosť produktu, ktorý má servis a havarijnú službu blízko bydliska

Investovať musíte aj do inštalácie

Ceny kotlov sa pohybujú v rozpätí od 500 do 2 000 eur. Pripravte sa na to, že s kúpou sú spojené i ďalšie výdavky. Pri výmene starého za nový kotol môže byť potrebné napríklad vyčistenie potrubných systémov od usadenín.

Ďalšou položkou môže byť výmena magnetického filtra, ktorý zachytáva nánosy, kal a trosky. Vymeniť sa bude musieť aj termostat. Nový plynový kotol si môže vyžiadať i rekonštrukciu elektrických rozvodov, výmenu alebo prerobenie dymovodu, prípadne opravu či údržbu komína. Nezanedbateľnou položkou sú aj náklady na inštaláciu, môžu sa môžu pohybovať od 350 do 1000 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúrenie #energetika #kotol