Bez obalu nekúpite všetko. Napríklad olivový olej

Patríte aj vy k fanúšikom nakupovania potravín bez obalu? Ktoré môžete kúpiť bez toho, aby ste sa nemuseli obávať o zdravie?

05.11.2020 10:00
žena, úsmev, olej, šalát, zdravá strava Foto:
Zákazník, ktorý používa vlastný obal, si musí uvedomiť, že tak robí na vlastnú zodpovednosť. V záujme vlastného zdravia by mal zvoliť obal vhodný na daný typ potraviny.
debata

Platné právne predpisy nezakazujú predaj potravín do vlastných obalov prinesených zákazníkom. Zároveň ale podľa zákona o potravinách ten, kto predáva potraviny, vrátane predaja na diaľku, zodpovedá za bezpečnosť a kvalitu predávaných potravín a je povinný nebalené potraviny, ak to ich povaha vyžaduje, zabaliť do funkčne vhodného a zdravotne neškodného obalového materiálu a pri manipulácii s nimi používať čisté pomôcky a náradie.

"Je na rozhodnutí zodpovedného prevádzkovateľa potravinárskeho podniku, či povolí takýto spôsob predaja potravín, pretože pri takomto spôsobe predaja nemá možnosť ovplyvniť hygienický stav obalov prinesených zákazníkmi, ani ich vhodnosť na styk s potravinami, alebo ich vhodnosť z hľadiska udržania kvalitatívnych parametrov určitej potraviny,“ hovorí Iveta Trusková z Úradu verejného zdravotníctva.

Pripomína, že zákazník, ktorý používa vlastný obal, si musí uvedomiť, že tak robí na vlastnú zodpovednosť. "Obal musí byť vhodný na balenie potravín – napríklad plastové vrecko, ktoré sme dostali pri nákupe topánok, rovnako ani plastová fľaša od avivážneho prostriedku nie sú vhodné obalové materiály na potraviny,“ zdôrazňuje odborníčka.

Vyššie hygienické štandardy

Pri nakupovaní je dôležité všímať si grafické zobrazenie na obaloch. "Dáva jednoznačnú odpoveď, či je obal vhodný na potraviny. Musí byť však vhodný aj na konkrétne použitie, ak si chce napríklad zákazník vziať so sebou teplé jedlo, potrebuje obal, ktorý je určený na teplé jedlá. Kyslé potraviny sa zasa nesmú baliť do hliníkových obalov pre riziko chemickej reakcie.“

Prevádzkovateľ má právo odmietnuť obal prinesený zákazníkom, ak napríklad nie je vhodný a určený na styk s potravinami alebo je znečistený. "Ak sa prevádzkovateľ potravinárskeho podniku rozhodne, že umožní predaj potravín do obalov, ktoré si prinesú zákazníci, musí mať nastavené také postupy, ktoré zaručia, že nedôjde ku kontaminácii predávaných potravín.“

Obal plní okrem informačnej aj ochrannú funkciu, a keďže nebalené potraviny môžu pri nesprávnej manipulácii predstavovať vyššie riziko kontaminácie, vyplývajú z toho prevádzkovateľom bezobalových predajní viaceré povinnosti.

"Znamená to dodržiavať v maximálnej možnej miere hygienické predpisy a kritériá bezpečnosti potravín. Takýto predaj si vyžaduje vyššie hygienické štandardy, preto sa odporúča predávať takto nízkorizikové potraviny, najmä suché – sušené ovocie, ryžu, orechy, strukoviny,“ vraví Iveta Trusková.

V zmysle platnej legislatívy sa takýmto spôsobom nesmie predávať olivový olej. "Ide o spôsob boja proti jeho falšovaniu,“ dodáva Iveta Trusková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kvalitné potraviny #bez obalu