Koronakríza kvári aj liečebné kúpele

Slovenské kúpele sa po jarnej vlne pandémie koronavírusu čiastočne spamätali počas leta z krízy, teraz je tu však druhá vlna. Aj keď súčasné opatrenia nie sú také prísne ako v marci, kúpeľníci sa obávajú, že súčasná situácia len zvýši ich straty. Keďže kúpele sú zaradené medzi zdravotnícke zariadenia, liečbu poskytujú, dodržané ale musia byť Úradom verejného zdravotníctva vyhlásené opatrenia.

03.11.2020 11:00
žena, kúpele, relax, bazén Foto:
Do kúpeľov chodia ľudia aj ako samoplatcovia, väčšina však na ne má nárok zo zákona.
debata

„Podľa momentálnych opatrení to bude znova jedna katastrofa, pretože máme nové opatrenia, ktoré opäť brzdia fungovanie cestovného ruchu. Takže len čo sme sa rozbehli, už musíme spomaľovať a v takomto neistom podnikateľskom prostredí sa nedá dlhodobo udržať. Naozaj nevieme, čo bude, a sme vo obrovskej neistote,“ približuje situáciu v kúpeľníctve Tamara Šatanková, ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov.

Jej slová potvrdzuje aj Peter Mičko z Lúčok: „Nemáme pocit, že koronakríza je obdobie, ktoré už prešlo a podľa nás sa s touto hrozbou budeme musieť naučiť žiť.“

Pri kúpeľnej liečbe je potrebné dodržiavať viaceré opatrenia. „Našou prioritou je zdravie klienta, a preto sa aj počas uvoľnenia opatrení u nás dodržiavali a stále sa dodržiavajú mimoriadne prísne hygienické opatrenia vrátane neustáleho nosenia rúšok v interiéroch,“ konštatoval Peter Mičko.

„Kúpele Štós aj naďalej neobmedzene poskytujú zdravotnú starostlivosť a aj liečbu pacientom, ktorým zdravotnú starostlivosť hradí zdravotná poisťovňa len čiastočne alebo v celom rozsahu, ale aj pacientom, ktorí si na návrh lekára zdravotnú starostlivosť hradia sami bez finančnej účasti zdravotných poisťovní,“ približuje opatrenia riaditeľ kúpeľov Ján Šimko.

Do kúpeľov chodia ľudia aj ako samoplatcovia, väčšina však na ne má nárok zo zákona. Základnou podmienkou na poskytovanie kúpeľnej zdravotnej starostlivosti je to, že o ochorení, pre ktoré chcete absolvovať kúpeľnú liečbu, musia byť v zdravotnej dokumentácii záznamy.

Kúpeľná liečba musí nadväzovať na predchádzajúcu nemocničnú alebo ambulantnú zdravotnú starostlivosť. Do kúpeľov môžete ísť raz do roka na základe odporúčania lekára špecialistu v príslušnom špecializačnom odbore. Pri niektorých indikáciách ju poisťovne schvaľujú raz za dva roky.

Lekár môže zaradiť pacientov medzi vážnejšie prípady, teda do takzvanej kategórie A, alebo medzi menej závažné, do kategórie B. Návrh na kúpeľnú liečbu potom schvaľujú zdravotné poisťovne spravidla do 30 dní, pokiaľ nie je potrebné doložiť ďalšie podklady. Konkrétne procedúry ale predpisuje lekár priamo v kúpeľoch tak, aby liečba splnila očakávaný efekt.

Výšku úhrady poistenca za stravovanie a pobyt na lôžku upravuje zákon rozdielne pri indikáciách zaradených v skupine A a B. Poistencovi, ktorý má nárok na kúpele na základe indikácie podľa Indikačného zoznamu, ktorý vydáva rezort zdravotníctva, hradí zdravotná poisťovňa zdravotnú starostlivosť v rámci kúpeľnej liečby v plnom rozsahu v prípade indikácie A (napr. onkologické ochorenia, stavy po operáciách srdcových chýb, po cievnych operáciách). Indikácie B (napr. chronické ochorenie pečene, stavy po akútnej hepatitíde, alergické nádchy) sú tie, pri ktorých je zdravotná starostlivosť plne hradená z verejného zdravotného poistenia, poistenec si ale hradí ubytovanie a stravovanie.

Na liečbu v skupine B je možné využiť aj príspevok na rekreáciu od zamestnávateľa. Ak sa zamestnanec rozhodne pre tento spôsob liečenia, nesmie byť súčasne na péenke, ale musí si čerpať dovolenku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #kúpeľný pobyt #koronavírus