Ako fungujú kúpele počas pandémie

Aké preventívne opatrenia, resp. obmedzenia musia pacienti "strpieť" v kúpeľoch? Opýtali sme sa viac ako desiatky z nich.

06.11.2020 12:00
masáž, liečba, kúpele, bolesť hlavy Foto:
Ilustračné foto.
debata

Slovenské liečebné kúpele Turčianske Teplice

Pokiaľ ide o aktuálne koronaopatrenia, klient je povinný sa pri nástupe do kúpeľov preukázať sa dostatočným počtom rúšok, ktoré bude mať počas pobytu. Každý hosť v období pandémie musí vyplniť a podpísať čestné vyhlásenie. Pri nástupe mu bude zmeraná telesná teplota. Počas celého pobytu príde do kontaktu iba so zamestnancami testovanými na COVID-19 s negatívnym výsledkom. Po celý čas je nutné dodržiavať odstup dva metre. Pohyb v spoločných a vo verejných priestoroch je povolený len s prekrytím horných dýchacích ciest. Všetky liečebné procedúry sú poskytované štandardne za zvýšených hygienických opatrení. Vo všetkých priestoroch boli zvýšené hygienické opatrenia.

Odpovedal: Andrej Petráš, obchodný riaditeľ

Bardejovské Kúpele

Opatrenia sú na úrovni schváleného opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR, teda R – O – R a od minulého týždňa sa vzťahujú aj na spoločenské udalosti a tanečné večery.

Odpovedala: Tamara Šatanková, ekonomicko-obchodná riaditeľka

Kúpele Štós

Kúpele naďalej neobmedzene poskytujú zdravotnú starostlivosť a aj liečbu pacientom, ktorým zdravotnú starostlivosť hradí zdravotná poisťovňa len čiastočne alebo v celom rozsahu, ale aj pacientom, ktorí si na návrh lekára zdravotnú starostlivosť hradia sami bez finančnej účasti zdravotných poisťovní. V oblasti poskytovania služieb cestovného ruchu verejnosti, to je ubytovania fyzických osôb formou hotelového ubytovania, ďalej služieb poskytovania verejného stravovania a služieb wellness, sú kúpele nútené regulovať svoju činnosť takto: ubytovanie pre verejnosť bez obmedzenia, služby verejného stravovania iba formou poskytovania nápojov a pokrmov mimo interiéru reštaurácie a kaviarne, teda budú sa podávať v exteriéri. Navyše sa budú pokrmy podávať aj zabalené pre odber so sebou a nápoje zase v jednorazových pohároch pre ich následnú konzumáciu mimo priestorov kaviarne, reštaurácie aj mimo ich konzumácie na terase uvedených prevádzok.

Odpovedal: Ján Šimko, predseda predstavenstva a riaditeľ

Kúpele Nový Smokovec

Kúpele fungujú v súlade so všetkými prijatými opatreniami. Pre všetkých hostí je pripravené testovanie na COVID-19 najmodernejšími testami pri nástupe na pobyt. Pre hostí nad 60 rokov sa tieto testy poskytujú bezplatne. Dodržiavaním všetkých hygienických opatrení sa kúpele snažia chrániť svojich klientov v čo najväčšom rozsahu.

Odpovedala: Gabriela Klimová z obchodu a marketingu

Kúpele Piešťany a Kúpele Smrdáky:

V Kúpeľoch Piešťany, ako aj v kúpeľoch Smrdáky boli okrem všeobecne platných požiadaviek už dávnejšie zavedené ďalšie opatrenia na zvýšenie bezpečnosti. Všetkým hosťom je pri príchode, ako aj pri lekárskych prehliadkach meraná teplota. To sa rovnako týka zamestnancov. Všetci zamestnanci, ktorí sú v styku s hosťami, nosia okrem rúšok povinne aj jednorazové rukavice. Kúpele vyhradili izby určené na izoláciu hostí so zachyteným pozitívnym nálezom.

V záujme zachovania bežnej prevádzky sa pridáva k týmto opatreniam od 15. októbra aj povinnosť absolvovať rýchlotest na COVID-19 pred príchodom alebo si hosť môže doniesť vlastný negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín. Priebežne sa testujú aj náhodne vybraní zamestnanci, ktorí sú v styku s hosťami. Sústavne sa dbá na zvýšenú mieru hygieny a čistoty na všetkých verejných miestach.

„Koronakríza so sebou priniesla nové výzvy, ktorým sme sa museli a stále musíme prispôsobovať, preto do normálu, ako sme ho poznali do začiatku tohto roka, sa pravdepodobne ešte dlho nevrátime a musíme si zvykať na nový ,normál‘,“ približuje fungovanie kúpeľov Andreas Schuster, generálny riaditeľ Piešťany & Smrdáky EnsanaHealthSpa­Hotels.

„Počet hostí, ktorí nám prichádzajú na liečbu hradenú zdravotnou poisťovňou, sa mierne znížil, ale aj napriek tomu aktuálne tvoria títo hostia náš najväčší segment,“ konštatoval. Ako dodal, od júna ponúkajú hotel Splendid so stravovaním a službami all inclusive a po jeho letnom úspechu sa rozhodli predĺžiť túto ponuku až do konca marca budúceho roka.

„Strata počas tzv. lockdownu u nás dosiahla osemciferné číslo. Sme však radi, že množstvo hostí zo Slovenska, dalo prednosť dovolenke doma a mnohí z nich navštívili naše zariadenia prvýkrát. Aj vzhľadom na to, že sme do veľkej miery prišli o hostí zo západnej Európy, z Ruska a Blízkeho východu, je nám jasné, že túto stratu v blízkej budúcnosti nepokryjeme, ale snažíme sa prispôsobovať novým podmienkam. Predpokladáme návrat k bežnej prevádzke, teda úrovni ako v roku 2019, nie skôr ako v roku 2022,“ uviedol Andreas Schuster.

Odpovedal: Andreas Schuster, generálny riaditeľ Piešťany & Smrdáky EnsanaHealthSpa­Hotels

LD Detvan Kúpele Kováčová

V zariadení pokračuje zatiaľ kúpeľná starostlivosť neobmedzene – klienti budú pri nástupe otestovaní antigénovými testami a, samozrejme, sú dodržané všetky nariadenia hygienikov pre daný segment.

Odpovedala: Marcela Šandorová

ŠLÚ Marína Kováčová

Kúpele fungujú v plnom režime, dodržiavajú odporúčané hygienické opatrenia, poskytujú procedúry v plnom rozsahu. Od 19. októbra však požadujú od nových pacientov negatívny PCR test na koronavírus, nie starší ako 96 hodín.

Odpovedal: MUDr. Vladimír Čavoj, riaditeľ

Kúpele Trenčianske Teplice

Kúpele naďalej poskytujú nielen hosťom prichádzajúcim s návrhom od zdravotnej poisťovne, ale aj samoplatcom kúpeľnú liečebnú starostlivosť a všetky druhy pobytov. V rámci prevencie chorôb a posilňovania imunity klienti môžu využívať v plnej miere všetky služby – termálne liečivé pramene, zábaly, rehabilitačné terapie, ubytovanie a stravovanie.

Odpovedal: Andrej Puček, riaditeľ pre obchod a marketing

Kúpele Brusno

Klient pred príchodom na kúpeľnú liečbu musí podpísať čestné vyhlásenie, že za obdobie posledných dvoch týždňov nebol v zahraničí, nie si je vedomý, že by bol v kontakte s osobou COVID-19 pozitívnou a nemá žiadne chorobné príznaky. Následne sa mu pri príchode zmeria telesná teplota a povinné je nosenie rúšok v spoločných priestoroch.

Odpovedala: Lenka Sokolová, marketingovo-obchodná manažérka

Kúpele Nový Smokovec

Kúpele dodržujú všetky platné nariadenia a opatrenia vlády SR a hlavného hygienika SR. Takisto dodržujú všetky prísne hygienické nariadenia – kontrola teploty, nosenie rúšok, pravidelná dezinfekcia rúk, čestné vyhlásenie pri nástupe klientov na pobyt, zvýšená dezinfekcia spoločných priestorov, obmedzovanie podujatí s väčším počtom ľudí.

Odpovedala: Gabriela Klimová z obchodu a marketingu

Liečebné termálne kúpele Sklené Teplice

Kúpele sa riadia aj naďalej prísnymi hygienickými opatreniami. Hneď pri nástupe podpisuje klient tlačivo o bezinfekčnosti a uvádza informácie, kde sa pohyboval pred nástupom na pobyt. V každej prevádzke musia klienti nosiť rúška, rovnako aj zamestnanci a používať dezinfekčné prostriedky, či pred vstupom do jedálne, alebo na procedúry. Zdravotný personál náhodne meria klientom telesnú teplotu. Zahraniční klienti sú povinní pred nástupom na pobyt predložiť negatívny test na ochorenie COVID-19 nie starší ako tri dni.

Odpovedala: Ivana Marušková, marketingový manažér

Kúpele Lúčky

Samozrejmosťou je dodržiavanie veľmi prísnych hygienických nariadení a pravidelná dezinfekcia priestorov rovnako ako nosenie rúška v interiéri. Keďže ide o zdravotnícke zariadenie, zdravie klienta je prioritou.

Odpovedal: Peter Mičko, marketingový manažér

Kúpele Nimnica

Fungovanie a poskytovanie služieb prebieha v štandardnom režime, ale, samozrejme, za intenzívneho a dôsledného dodržiavania hygienických a protiepidemio­logických opatrení. Kúpele denne riešia možnosti neustáleho skvalitňovania týchto opatrení a popritom uskutočňujú aj mnohé opatrenia a prístupy nad rámec tých, ku ktorým ich zaväzuje zákon.

Odpovedala: Silvia Pavlíková, obchodná manažérka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #bezpečnostné opatrenia #koronavírus