Teplári radia: Ako šetriť s teplom a teplou vodou nielen počas Vianoc

Vianočný čas je obdobím, kedy míňame najviac teplej vody. Aj spotreba tepla výrazne rastie práve koncom roka.

07.12.2020 10:00
dom, teplo, vlna, čiapka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vlani dala priemerná slovenská domácnosť na bývanie, vodu, elektrinu či plyn takmer tretinu z jej celkových mesačných výdavkov. Podľa najnovších údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat sme za vlaňajšok spomedzi 27 krajín skončili vo výdavkoch na bývanie na nelichotivom druhom mieste za Fínskom.

„V porovnaní s krajinami EÚ mali Slováci v minulom roku jedny z najvyšších nákladov nielen na bývanie, ale aj na potraviny a nealkoholické nápoje. Tretina slovenských domácností kvôli vysokým cenám za bývanie a potraviny žije od výplaty k výplate, teda nemajú peniaze ešte aj na nečakané finančné výdavky,“ povedala Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.

V rámci 27 krajín EÚ je najnákladnejšou položkou bývanie, na ktoré Európania dávajú štvrtinu z celkových výdavkov domácnosti.

„Len na bývanie dávame v priemere 370 eur mesačne. Za posledných desať rokov sa čisté mesačné príjmy domácnosti zvýšili o tretinu, zároveň sa však o takmer rovnaké percento zvýšili aj výdavky. Preto máme aj vyššie percento ľudí, ktorí spadajú do kategórie materiálnej deprivácie, napríklad si nemôžu dovoliť ísť ani raz za rok na jednotýždňovú dovolenku mimo domu alebo jesť mäso či rybu aspoň každý druhý deň. Majú nedoplatky spojené s hypotékou alebo nájomným, úhradou za energie alebo splácaním nákupov na splátky a iných pôžičiek. Táto situácia sa vlani medziročne zhoršila, a očakávame, že vzhľadom na súčasnú situáciu spojenú s druhou vlnou koronakrízy, sa počet ľudí v materiálnej deprivácii môže opäť navyšovať,“ doplnila Buchláková.

Osobitnou kategóriou sú dôchodcovia. V prípade výdavkov na bývanie a potraviny, sú v rámci 27 krajín únie v míňaní na prvom mieste. Až 57 % z celkových mesačných výdavkov minú na tieto položky. Podľa Eurostatu predbehlo Slovensko všetky susedné krajiny, napríklad rakúski dôchodcovia minú mesačne iba tretinu výdavkov na potraviny a bývanie.

Ročné spotrebné výdavky domácností slovenských penzistov sú na úrovni 3760 eur. Dôchodcovia minú ročne na bývanie 987 eur, čo je najviac zo všetkých sledovaných skupín obyvateľstva.

Ako znížiť spotrebu tepla a teplej vody?

„Aby spotreba bola pre domácnosti efektívna, prinášame vám zopár užitočných rád, ako efektívne míňať energie, šetriť životné prostredie a mať najkrajšie Vianoce v teple domova,“ hovorí Stanislav Janiš, predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT).

  • Využívajte na radiátoroch termostatické ventily, ktoré udržiavajú teplotu v miestnostiach podľa ich nastavenia.
  • Neprekurujte miestnosti, v ktorých sa spí. Postačí v nich teplota 18–20°C. Každý stupeň navyše vám môže zvýšiť náklady až o 6%. Efektívnym riešením regulácie tepla je inštalácia termostatu, ktorý vám umožní nastaviť teplotu pre rôzne časti dňa.
  • Nezakrývajte radiátory záclonami/závesmi, pretože to obmedzuje prúdenie tepla.
  • Nikdy nevypínajte kúrenie úplne. Vykúriť miestnosť na normálnu teplotu po celodennom odstavení kúrenia je omnoho nákladnejšie.
  • Utesnite okná, balkónové aj vstupné dvere, aby nevznikli úniky tepla.
  • Využívajte vznikajúce teplo z domácich spotrebičov pri pečení, varení či žehlení. Pri správnom nastavení termostatickej hlavice tak môžete ušetriť značnú časť nákladov na vykurovanie.

Šetrite vodou:

  • Namiesto kúpeľa vo vani sa radšej osprchujte.
  • Zabezpečte opravu kvapkajúcej vody v kuchyni a kúpeľni.
  • Zastavujte tečúcu vodu, keď ju nepotrebujete – počas umývania zubov/vlasov, sprchovania či umývania riadu.
  • Využívajte úsporné splachovacie zariadenie s dvoma stupňami splachovania.
  • Naplňte bubon práčky aspoň do polovice.

Viete správne vetrať?

Mnohé domácnosti nevetrajú správne, čo sa podpisuje na energetickej efektivite.

  • V prvom rade sa uistite, že všetky okná, vstupné aj balkónové dvere sú správne utesnené, aby sa predišlo únikom tepla.
  • Vetrajte krátko a často. Energeticky najefektívnejšie je vetranie v krátkych časových intervaloch, tzn. vetrajte aspoň trikrát denne po dobu 5 minút, a to otvorením okien dokorán v protiľahlých miestnostiach. Vyhnite sa vyklápaniu okien, pretože tak plytváte energiou a ochladzujete steny.
  • Vypnite kúrenie počas vetrania – uzavrite ventily radiátora, inak sa bude naďalej zahrievať.
  • Vetrajte bezprostredne po sprchovaní/kúpaní a varení.
  • Investujte do vetracích systémov na riadené vetranie – efektívne sú najmä systémy s rekuperáciou (spätným získavaním tepla).
debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #voda #teplo #Vianoce