V zime dávajte pozor na zvieratá v motore auta. Môžu ho úplne znefunkčniť

Zima a chladné počasie láka pod vyhriatu kapotu auta zvieratá, ktoré sa rady ohrievajú v teple motorového priestoru. Najmä hlodavce však dokážu narobiť poriadne škody a obhryzením káblov môžu auto úplne znefunkčniť.

25.12.2020 09:03
debata (1)

Ako ochránite svoje auto pred poškodením a ešte aj zachránite život zvieraťu?

Ochranári zvierat každoročne upozorňujú, že v zime sa po uliciach potuluje priveľa malých mačiatok. Tie v chladných dňoch vlezú zo spodku auta do priestorov motora, ktorý aj po vypnutí vozidla zostáva dlhší čas teplý a poskytuje mačkám útočisko pred zlým počasím či zimou.

Ak nič netušiaci vodič auto naštartuje a mačka nestihne vybehnúť, dostane sa medzi rozvodové remene motora, čo sa často končí pre zviera tragicky a pre auto škodou. Takejto situácii sa dá zabrániť jednoducho a rýchlo: stačí, keď pred nastúpením do auta päsťou silnejšie pobúchate po kapote. Mačka zaručene z priestoru motora vybehne. Toto pravidlo nezaberie veľa času a škoda na motore, ktorá by vznikla následkom takejto situácie, sa nedá považovať za škodu spôsobenú hlodavcami, ktorú kryje havarijná poistka. „Takéto prípady nespadajú automaticky pod krytie z havarijnej poistky a posudzujeme ich individuálne od prípadu k prípadu,“ hovorí Július Baláž oddelenia poistenia motorových vozidiel UNIQA.

Hlodavce dokážu auto úplne znefunkčniť

Ak máte v chladnom počasí problém s naštartovaním svojho auta, nemusí vždy ísť len o poruchu. Pod kapotou vášho vozidla sa počas jesenných či zimných dní môžu vyhrievať kuny, lasice či iné hlodavce, ktoré prilákalo teplo motora. Skúsenosti mnohých vodičov dokazujú, že hlodavce si radi „pochutia“ na izolácii káblov alebo hadiciach.

Podľa Júliusa Baláža môže takéto poškodenie kabeláže auto úplne znefunkčniť. „V dnešnej dobe sú autá riadené prevažne počítačovo a preto prehryznutie príslušného kábla môže spôsobiť fatálny výpadok elektronických systémov na vozidle a odstaviť ho na veľmi dlhú dobu. Mali sme v poisťovni prípad, keď následkom prehryznutia kábla hlodavcom zlyhala riadiaca jednotka automatickej prevodovky, auto sa nemohlo pohnúť a musela sa meniť celá kabeláž,“ hovorí Baláž. Škody, ktoré po sebe hlodavce zanechajú, sa niekedy pohybujú v tisícoch eur. Vedia poškodiť káble elektroinštalácie, zapaľovania, hadicu nasávania vzduchu či brzdového systému.

„V zime majú aj zvieratá, najmä hlodavce a malé cicavce, ako kuny či mačky potrebu vyhľadávať teplejšie miesta na oddych. Ideálnym miestom môžu byť pre nich voľne parkujúce autá. V zimnom období by mali byť vodiči opatrnejší pred jazdou a okrem očistenia auta od námrazy či snehu, je dobré jemne pobúchať po kapote. Okrem tejto jednoduchej metódy je možné vybaviť motorové vozidlo elektronickým zariadením, ktorého vysokofrekvenčné zvuky odpudzujú zver. Sledovať, či sa nám v aute neusadil nežiaduci návštevník je potrebné aj v čase, ak je dlhodobo odstavené. Ak sa nám hlodavec, alebo aj kuna usadí v takomto aute, dôsledkom sú často prehryzené káble, narušená izolácia, čo v horšom prípade môže spôsobiť skrat a následný požiar.Pre takéto prípady je možné používať rôzne spreje na odpudzovanie hlodavcov. Sprej sa jednoducho nanáša a vytvára ľahko lepkavý nános, ktorý zabráni prehryznutiu dôležitých častí auta hlodavcami. V bezpečí bude elektrické vedenie, káble zapaľovania, hadice brzdového a chladiaceho systému, klinové remene, manžety a gumové tesnenia a systémy pruženia. Union poisťovňa pamätá aj na uvedené prípady a v havarijnom poistení sú kryté aj poškodenia káblov, hadíc, obkladov alebo izolačných materiálov na vozidle spôsobené hlodavcami,“ informuje hovorkyňa poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

„Havarijné poistenie od KOMUNÁLNEJ poisťovne kryje aj poškodenie vozidla zvieraťom (napr. hlodavcami) v troch zo štyroch ponúkaných balíkov. Povinné zmluvné poistenie v zmysle zákona kryje škody na majetku a zdraví tretích osôb, preto poškodenie vlastného vozidla zvieraťom nie je kryté,“ upozorňuje hovorkyňa poisťovne Viera Puškárová.

Avšak ak máte auto poistené v Allianz – Slovenskej poisťovni, havarijné poistenie vám takýto druh škody nekryje. „v našom produkte havarijného poistenia vozidla riziko poškodenia vozidla hlodavcami nie je kryté,“ odpovedala Helena Kanderková, špecialistka externej komunikácie Allianzu.

Katarína Kukurová z poisťovne Generali informuje, že evidujú prípady, keď klienti hlásia škody spôsobené napríklad rozhryzením káblov zvieratami a následný skrat či poškodenie motora. „Ide zhruba o 50 takýchto poistných udalostí ročne. Priemerná výška týchto škôd dosahuje v našej poisťovni približne 800 eur. Tieto poistné udalosti sú kryté z havarijného poistenia, konkrétne treba mať poistené riziko živel, pod ktoré takéto škody spadajú,“ hovorí. „Klientom však ponúkame aj alternatívu k havarijnému poisteniu a tým je poistenie PZP s vybranými pripoistenými havarijnými rizikami. K poisteniu PZP si klient môže pripoistiť aj riziko živel a hlodavec, ktoré mu poskytne potrebnú poistnú ochranu aj pre takéto prípady. Povinné zmluvné poistenie auta na mieru si v poisťovni Generali vodič vie vyskladať podľa toho, či jazdí často po cestách, kde migruje lesná zver, ale aj motorista z regiónu, kde sú cesty jeden veľký tankodróm. Máme riešenie aj pre majiteľov áut, ktorí sa obávajú živelných katastrof, ako sú povodeň, krupobitie či víchrica. Pri tvorbe PZP sme mysleli aj na klientov, ktorí chcú chrániť aj zdravie celej posádky vozidla,“ dodala Kukurová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #auto #Zvieratá #motor #zima #kapota