Nakupujte zmyslami. Ako spoznať čerstvé pečivo, ovocie a zeleninu

Nepozerajte iba na ceny. Na to, aby ste nakúpili kvalitné potraviny, potrebujete okrem rúk aj oči a nos. Čo všetko je dôležité všímať si?

, 28.01.2021 10:00
košík, nákup, potraviny Foto: ,
Podľa farby nemožno usúdiť, či je chlieb celozrnný; môže byť iba prifarbený.

Zelenina a ovocie

1. Majú byť na pohľad čerstvé, bez nečistôt a cudzích zápachov.

2. Nesmú mať na povrchu vysokú vlhkosť alebo ležať vo vode.

3. Pozrite sa, či plody nie sú úplne lesklé a ovoňajte ich, charakteristickú vôňu zacítite aj pod šupkou. Ak to tak nie je, zrejme je v nich viac chémie ako vitamínov.

4. Všímajte si, či v prepravkách alebo na regáloch nie sú plesnivé kusy, aj či nie sú príliš na seba natlačené.

5. Ovocie a zelenina majú mať viditeľné označenie druhu, krajiny pôvodu a cenu za jednotku.

Chlieb a pečivo

Všímajte si vzhľad, farbu, chrumkavosť kôrky, vôňu, pružnosť striedky a konzistenciu.

  • pri čerstvom, dobre prepečenom chlebe sa striedka po stlačení hneď vráti do pôvodného stavu
  • deformovaný tvar chleba je dôkazom nedodržania technologického postupu, plochý a nízky zasa zlého procesu kysnutia
  • pripálená kôrka signalizuje, že chlieb bude horký
  • príliš bledá, nedopečená kôrka prezrádza, že chlieb nebol dobre prepečený
  • ak je viditeľne obnažená striedka, do chlebíka sa skôr dostanú plesne
  • ak je balený chlieb pod obalom orosený, zabalili ho ešte nevychladnutý, rýchlejšie môže splesnivieť
  • podľa farby nemožno usúdiť, či je chlieb celozrnný, môže byť iba prifarbený melasou, karamelom alebo farbivami. Dôležitá je konzistencia, v celozrnných výrobkoch sú pomleté celé obilninové zrnká, vidno ich na reze alebo povrchu ako drobné kúsky obilninových šupiek.

Chlieb a pečivo nedávajte do chladničky, urýchľuje sa tým starnutie, podporuje zarosenie a nežiaduci rast plesní.

3 dôvody, prečo kupovať slovenské produkty:

  • Podporíte slovenských pestovateľov a producentov.
  • Plody vypestované na Slovensku sú čerstvé i zdravšie, zbierajú sa v čase svojej prirodzenej zrelosti, neprevážajú sa dlhé kilometre v lietadlách a kamiónoch, čo znamená aj redukciu emisií výfukových plynov a obalov.
  • Pri domácich produktoch sa dá vystopovať, kto ich dopestoval, zisťovanie producentov zo zahraničia je náročné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nákup #kvalitné potraviny
Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy