Ako spoznáte čerstvé mäso?

Čerstvé mäso by malo mať správnu farbu, vôňu, povrch a konzistenciu. Aká je to?

31.01.2021 06:00
šunka Foto:
Šunka musí byť vyrobená zo stehennej svaloviny, hydinová prípadne z pŕs.
debata

Bravčové

  • čerstvé má svetloružovú alebo ružovú farbu, nie sivú, hnedú a už vôbec nie zelenú
  • staršie začína tmavnúť, stráca obsah vody, prirodzený lesk, na povrchu a okrajoch je osušené
  • vôňa nie je príliš výrazná
  • povrch nesmie byť slizký a lepkavý

Hovädzie

  • čerstvé má sýtu, tmavočervenú až bordovú farbu
  • vôňa je mierne sladká, pripomína mlieko

Chladená hydina

  • na povrchu je suchá, nelepivá, prirodzene lesklá, farba je smotanovobiela, s nádychom do ružova
  • čerstvá je bez zápachu, všímajte si aj, či nemá polámané končatiny, oderky na koži, alebo zvyšky neodstránených vnútorných orgánov

Mrazená hydina

  • dôležitá je predovšetkým kvalita zamrazenia, premrazená má na povrchu škvrny
  • rozmrazená a nanovo zamrazená má pod obalom väčšie množstvo ľadu
  • dôležitý je dátum spotreby

Šunka

  • musí byť vyrobená zo stehennej svaloviny jatočných zvierat, hydiny, králikov alebo zveri, šunka z hydinového mäsa môže byť vyrobená aj z pŕs
  • vôňa je príjemná, nie ostrá, vidno jednotlivé vlákny svaloviny
  • farba nie je príliš krikľavá

Dbajte na hygienu

Mikroorganizmy sa prenášajú najmä rukami, utierkami a kuchynskými pomôckami, vyskytujú sa predovšetkým na doskách na krájanie. Aj najmenší kontakt ich môže preniesť do jedla a spôsobiť nepríjemné ochorenia. Umývajte si ruky pred manipuláciou s potravinami a pravidelne aj počas prípravy jedla, rovnako dôkladne umývajte a čistite všetky pracovné plochy a náradie, ktoré používate pri príprave jedla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #kvalitné potraviny #čerstvé potraviny