Kúpele v znamení covidu

Pandémia zasiahla do fungovania slovenských kúpeľov viac ako výrazne. Tak, ako všetky ostatné odvetvia, zažívajú obrovskú zaťažkávaciu skúšku, no hľadajú aj riešenia. Jedným z nich môže byť poskytovanie liečby pacientom s postcovidovým syndrómom.

19.02.2021 10:00
kúpele, ochranný štít, rúško, procedúra, liečenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prvé zmienky o kúpeľoch, lepšie povedané o liečivých účinkoch prírodných zdrojov na našom území, sa datujú už od dvanásteho storočia, najstaršia písomná zmienka je z roku 1113 v listine kráľa Kolomana o bojnických termách.

K rozvoju kúpeľníctva významne prispela Mária Terézia, ktorá vydala v roku 1763 nariadenie o vykonaní súpisu a analýze všetkých minerálnych vôd na území Rakúska-Uhorska. Ani ona nemohla tušiť, ako sa všetko vyvinie, ani to, že sa zo Slovenska stane spolu s Talianskom, Nemeckou a Českou republikou európska kúpeľná veľmoc. Liečivé pramene, jedinečné účinky klímy či unikátneho bahna sa stali bohatstvom pomáhajúcim prinavrátiť zdravie.

Predpisovanie kúpeľnej liečby elektronicky by znížilo nápor na ambulantnýcnh lekárov.
Tamara Šatanková, Bardejovské kúpele

Do prevádzky všetkých kúpeľov zasiahol vlani malý neviditeľný nepriateľ v podobe koronavírusu a prevrátil všetko naruby. Silvia Pavlíková z Kúpeľov Nimnica s úsmevom hovorí, že najviac by všetkým pomohlo, keby sme sa jedného rána zobudili a zistili, že všetko bol iba zlý sen o jednom koronavíruse. "Ale vážne, najlepšie by bolo, keby všetky opatrenia zabrali a my by sme sa mohli opäť venovať kúpeľníctvu v celej jeho vznešenosti,“ tvrdí.

Tamara Šatanková z Bardejovských kúpeľov spolu s ďalšími predstaviteľmi kúpeľov hovorí, že kúpeľom by najviac pomohlo zaradenie liečby pacientov s postcovidovým syndrómom do indikačného zoznamu. "V Českej republike fungujú návrhy do kúpeľov na liečbu poscovidového syndrómu už takmer mesiac, dúfame, že to bude čo najrýchlejšie možné aj u nás.“ Podľa Gabriely Klimovej z Kúpeľov Nový Smokovec by pomohlo aj keby mohli lekári predpisovať návrhy na kúpeľnú liečbu elektronicky. "Znížil by sa nápor na lekárov v ambulanciách,“ dôvodí.

Riaditeľ Kúpeľov Štós a podpredseda Asociácie slovenských kúpeľov Ján Šimko pripomína, že všetky kúpeľné zariadenia sa boria aj s nie celkom jasným výkladom vyhlášky hlavného hygienika, napriek tomu spĺňajú prísne hygienické požiadavky a hľadajú spôsoby, ako činnosť kúpeľov nielen rozbehnúť, ale aj udržať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #kúpeľný pobyt