Kvalitné potraviny: Tradičné slovenské, chutné a zdravé

Výsledky prieskumu, ktorý urobila vlani v lete agentúra 2muse pre spoločnosť Billa naznačili, že Slováci majú stále radi tradičné domáce výrobky.

18.03.2021 08:00
žena, úsmev, nákup, zelenina Foto:
Aj to najjednoduchšie jedlo z poctivých domácich zdrojov chutí úžasne.
debata

Pri hodnotení si mohli vyberať z dvoch desiatok slovenských potravín a jednoznačne zvíťazila bryndza. Práve ju považujú takmer tri štvrtiny z opýtaných za top potravinu. Okrem druhej priečky, ktorú prisúdili pivu, dotvárajú vo výraznej miere najobľúbenejšie chute Slovákov aj žinčica, oštiepok, parenica a korbáčiky. Ďalším pozitívnym zistením prieskumu bolo, že až štyria z piatich zákazníkov v potravinách oceňujú najmä chuť a čerstvosť, ale nezabúdajú ani na tradíciu a pôvod, ktorý pri nákupe dokonca niekedy zaváži viac ako čokoľvek iné.

Na kvalitné domáce výrobky a ich tradičné chute sa zameral od začiatku svojho podnikania Róbert Gašparík a po štvrťstoročí výroby a predaja mäsových výrobkov vie, že urobil dobre. "Ľudia si poctivé výrobky vždy kúpia,“ hovorí. "Zakladáme si na dodržiavaní receptúr, ak sa niečo osvedčí, nemeníme to,“ dodáva. Potvrdilo sa mu, že zákazníci ocenia harmonickú chuť i stále vysokú kvalitu a tomuto spojeniu ostávajú verní.

Svoj podnikateľský plán zacielil na kvalitné potraviny aj majiteľ a riaditeľ siete Yeme, Peter Varmuža. Pred tým, ako sa do toho pustil, zbieral dlhé roky skúsenosti v zahraničí a tvrdí, že návrat k prirodzenej chuti potravín je pre zdravie to najlepšie, čo môžeme urobiť.

"Máme krásnu, silnú, zdravú prírodu a veľa šikovných, pracovitých ľudí. To je základ pre to, aby sme mohli ponúkať zdravé a chutné potraviny.“ Neustále hľadá pestovateľov, chovateľov či remeselných výrobcov, pre ktorých je kvalita prvoradá. Lebo, ako hovorí, aj to najjednoduchšie jedlo z poctivých domácich zdrojov chutí úžasne.“

Určite by s ním súhlasili aj lekári a odborníci na výživu, ktorí sa prikláňajú k tomu, že by sme mali rešpektovať prostredie, v ktorom sme vyrástli a ktoré nás poznačilo svojimi prírodnými podmienkami. Robili to naši predkovia, pokúsme sa aj my.

Na kvalitu sme pyšní

Za najprestížnejšiu nálepku kvality potraviny v Európskej únii sa považuje miesto v databáze originálnych a zemepisných označení. Chránené označenie pôvodu má vyše 600 potravín. Ak sa má potravina zaradiť do tejto skupiny, musí splniť niekoľko podmienok: celá výroba musí prebiehať v jedinom regióne, ktorý musí byť unikátny, napríklad pre špeciálne zemepisné podmienky, a pochádza z neho aj väčšina surovín.

Potraviny s chráneným označením pôvodu

Paprika Žitava (Žitavská paprika)
Sladká mletá paprika, získava sa rozomletím vysušených plodov koreninovej papriky Capsicum, vypestovanej v oblasti Podunajskej nížiny zo štátom uznaných vyšľachtených odrôd zbieraných v zrelom, nepoškodenom stave a spracovaných špecifickým spôsobom pozberovej úpravy. Paprika získava typické intenzívne sfarbenie pri poslednej fáze mletia, na farbiacom kameni, kde vzniká typické oranžovočervené zafarbenie.

Stupavská kapusta
Stupavská časť Mást je známa pestovaním kapusty a predajom stupavského zelé. Špecifickú chuť kapuste dáva úrodná pôda, ktorú kedysi pokrývali nánosy rieky Moravy, a tiež tradičný postup spracovania, končiaci mliečnym vykvasením v prirodzenom vonkajšom prostredí, len so soľou, bez pridania akýchkoľvek konzervačných látok. Vo vykvasenej kapuste cítiť jemnú chrenovú štipľavosť, je pružná, chrumkavá, bielej až žltkastej farby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kvalitné potraviny #Billa #domáce potraviny