Rozoznajte sfalšované potraviny!

Tuky, med, korenie či víno, ale i ďalšie potraviny lákali falšovateľov už v 19. storočí a nepoctivci sa nájdu aj dnes. Viete, čím sa môže klamať?

25.03.2021 08:00
kuchyňa, varenie, mama, dcéra Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Olivový olej

  • pridaním lacnejšieho rastlinného oleja, ale aj olejov z lieskových orieškov divokých kríkov

Kakao a čokoláda

  • nahradením kakaových bôbov lacnejšími zložkami, sacharózou či pomletými škrupinami kakaovníka, nahradením kakaového masla tukom

Korenie

  • pridávaním farbív, niekedy umelých a karcinogénnych

Med

  • pridaním trstinového alebo repného cukru či glukózového sirupu vyrobeného z obilnín

Mäso a mäsové výrobky

  • nižším obsahom mäsa alebo čistých svalových bielkovín, nahradením separátom alebo sójovou či hrachovou bielkovinou

Výrobky z ovocia a zeleniny

  • nahradením ovocnej zložky džemov cukrom a želírovacou látkou alebo lacnejšou ovocnou zložkou, pridaním etanolamínu do pomarančových štiav

Ryby

  • pridaním vody, tzv. glazovaním, na falšovanie pravého kaviáru, ktorý je len z jeseterových rýb, sa používajú ikry z inej ryby a zafarbia sa

Za jeden z hitov vo falšovaní sa pokladajú doplnky stravy, pri niektorých je napríklad veľmi ťažké overiť, či obsahujú všetky deklarované bylinné zložky.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #falšovanie #kvalitné potraviny