0

Peter Varmuža: Ponúkame kvalitu, je v nej zdravie i pravá chuť

autor: , 26.03.2021 10:00
Peter Varmuža, Yeme, pec
V Yeme používajú tradičné výrobné postupy. Autor: ,

Kvalitné lokálne potraviny ľudia oceňujú čoraz viac. Návrat k prirodzeným chutiam je podľa Petra Varmužu spôsob, ako sa dá ideálne prepojiť fyzické a mentálne zdravie.

Na otázku, ako sa z absolventa systémového inžinierstva a kybernetiky stane obchodník s potravinami, Peter Varmuža, riaditeľ a majiteľ Yeme, s úsmevom hovorí, že za to môže láska k osobnej službe.

"Počas štúdia som stále niekde brigádoval. Pracoval som vždy celé leto v Nemecku, raz v práčovni, inokedy v letnej reštaurácii, potom zasa v pivovare. Ale tak isto som pracoval aj v Bratislave na stavbe, učil som počítače v inštitúte ďalšieho vzdelávania, prekladal debničky vo veľkosklade či obsluhoval v pizzérii. Po skončení vysokej školy som ako brigádnik za tri roky precestoval polovicu sveta. Po všetkých tých skúsenostiach som zistil, že to, čo ma baví, je možnosť rozprávať sa s ľuďmi, dozvedieť sa, čo ich zaujíma, čo potrebujú, a splniť, alebo ak je to možné, predstihovať ich očakávania,“ vysvetľuje.

S malou dušičkou

Po potulkách svetom sa doma pustil do hľadania naozajstného, dlhodobého zamestnania. "Zo všetkých možností som si vybral tú, kde bol síce najnižší plat, ale umožňovala mi robiť to, čo ma napĺňalo. Nastúpil som na absolventský program v Tescu a odvtedy som pri obchode zostal,“ dodáva.

Na Slovensku je veľa šikovných a pracovitých ľudí, ktorí vedia, že spolu s krásnou, silnou a zdravou prírodou vieme ponúknuť zdravé potraviny, ktoré sú aj navyše chutné. Kvalita znamená, že potraviny napĺňajú svoju funkciu tak, ako prirodzene majú.
Peter Varmuža, Yeme

Rozhodol sa vybrať vlastnou cestou a dať na prvé miesto kvalitu. V marci pred piatimi rokmi založil Yeme. "Išiel som do toho s malou dušičkou. Ako živiteľ rodiny a otec troch detí som sa po takmer dvadsiatich rokoch vypracoval na veľmi dobré miesto, bol som výkonný riaditeľ firmy so štvormiliardovým obratom a 60-tisíc zamestnancami v Thajsku. Nebolo jednoduché nechať všetko tak, presťahovať rodinu naspäť na Slovensko a pustiť sa do nového, vzrušujúceho, ale neistého dobrodružstva. Z mojich skúseností v korporáte dobre viem, že podobnú dilemu rieši veľa ľudí. Ale vedel som aj to, že kvalitné lokálne potraviny ľudia ocenia a dúfal, že nás to aj uživí.“

Kvalitné je prirodzené

Hoci sa v ňom odvaha miešala s obavami, zo svojich predstáv P. Varmuža nepopustil. "Kvalita znamená, že potraviny, ale nielen tie, napĺňajú svoju funkciu tak, ako prirodzene majú. Znie to možno príliš obyčajne, ale dnes sa často stretávame s umelým zjednodušovaním. Vyberá sa prirodzená podstata, tak, aby pri čo najnižších nákladoch potraviny ešte stále akosi plnili svoju funkciu, alebo aby aspoň vyvolali dojem prirodzenosti.

Príkladom je jednoduchý rožok. Jeho "prirodzenosťou“ je, že sa múka zmieša s vodou, čerstvými živými kvasnicami, tukom a soľou, cesto sa nechá vykysnúť, upečie sa a voňavý, chrumkavý, ho môžete s chuťou zjesť. V realite je to však veľakrát tak, že sa cesto vymieša zo zmesi dvadsiatich ingrediencií, z ktorých sa väčšina dá nazvať iba vzorcom, potom sa niekde stovky kilometrov ďaleko predpečie, zamrazí, dlhodobo uskladní a pred predajom sa dopečie.

Alebo taký pomarančový džús. Správne sa má šťava vytlačiť z bio pomaranča, obvykle sa však vytlačí na mieste zberu, následne sa odvodní na hustú, sirupovitú hmotu. Tá sa zamrazí, dopraví do krajiny výroby, kde ju rozmrazia a zmiešajú s vodou. Vzniknutý "džús“ je bez chuti, farby a vône, takže sa chemikáliami prifarbí, prichutí, dodá sa vôňa a ešte sa zastabilizuje tak, aby mal dlhú záruku a vydržal v sklade a na poličke. Ak sa teda pýtate, čo je kvalitná potravina, podľa mňa je to tá, ktorá je naozaj taká, ako si o nej myslíme, že je,“ prízvukuje P. Varmuža.

Zdravé aj chutné

Sieť Yeme má vlastnú pekárenskú, cukrárenskú, lahôdkovú i mäsovú výrobu a alfou a omegou dobrého fungovania sú dodávatelia.

"Naša spolupráca je založená na osobných vzťahoch. Ak si sedíme ako ľudia a zdieľame snaženie o kvalitné potraviny, tak to skúsime. Hľadáme najmä malých lokálnych, ekologických pestovateľov a chovateľov i remeselných výrobcov potravín. Ide nám aj o obnovu a rozvoj kultúrnych tradícií spojených s jedlom. Napríklad pán Hlivana pestuje uhorky a zavára ich podľa tradičných receptúr, Gemerské ovečky chovajú ovečky a z čerstvého mlieka vyrábajú ovčí syr. Pán Novák zasa chová kravy na Farme Kuchyňa celoročne vo voľnom výbehu. S týmito ľuďmi sa stretávame, rozprávame a hľadáme spoločne inšpiráciu pre ďalšie zlepšovanie.“

Niet nad vôňu čerstvo upečeného chleba.
Niet nad vôňu čerstvo upečeného chleba. Autor: Pravda, Ľuboš Pilc

Ľudia podľa P. Varmužu stále viac chápu a uprednostňujú prepojenie kvality potravín a zdravia. Nielen fyzického, ale aj mentálneho. "Na Slovensku je veľa šikovných a pracovitých ľudí, ktorí vedia, že spolu s krásnou, silnou a zdravou prírodou vieme ponúknuť zdravé potraviny, ktoré sú aj navyše chutné.“

Bio chutí úžasne

O súčasnej náročnej situácii v období celosvetovej pandémie P. Varmuža zatiaľ, ako vraví, nie je schopný uvažovať v dobrom. "Najmä keď si uvedomím dlhodobé dosahy na duševné zdravie, slobodu i samotnú existenciu silnej strednej triedy a miestneho podnikania, ktoré sú u nás od roku 1989 stále veľmi krehké.“ Na druhej strane vidí, že ľudia sú teraz viac doma a mnohí aj oveľa viac spolu varia. "To je čaro domova, ktoré všetci znovu objavujeme. Dúfam, že nám to vydrží, aj keď sa veci vrátia späť do normálu.“

Nakupuje, samozrejme, vo svojom obchode a ako vegetarián má najradšej bio ovocie a zeleninu. "Je úžasné, ako aj to najjednoduchšie jedlo pripravené z bio zeleniny skvele chutí. Manželka má zasa najradšej čaje, máme skvelý výber kvalitných čajov v tradičnej forme, aj v moderných interpretáciách. Rada varí ázijské jedlá, hlavne thajské a indické, keďže sme v Ázii žili štyri roky. Sme zvyknutí na kvalitné autentické suroviny, korenia, omáčky a curry pastz, ktoré ponúkame v širokom zastúpení. Deti milujú pekárenské výrobky, od tekvicového chlebíka po croissanty. A tiež farmárske mäsko, hovädzie z farmy v Kuchyni i z bio mangalíc z gastrofarmy Salka. Hovoria, že sa im o ňom aj sníva.“

Úspešné narodeniny

V súčasnosti prevádzkuje Yeme v Bratislave štyri obchody, ďalší chce P. Varmuža otvoriť tento rok na Stanici Nivy, na budúci rok plánuje i novú prevádzku na Promenáde v Nitre. Tretieho marca si pripomenuli piate narodeniny.

"Máme už vyše 350 zamestnancov a keď sme sa na naše výročie pozreli do personálneho systému, boli sme veľmi príjemne prekvapení, že značná časť je u nás od samého začiatku. Snažíme sa, aby sa u nás dobre cítili, aby bol dobrý kolektív, robievame jarnú grilovačku, jesenný bowling i vianočné stretnutie. Poskytujeme im kvalitnú uniformu, slušný plat a tiež 20-percentnú zamestnaneckú zľavu, aby si dopriali kvalitné potraviny,“ uzatvára P. Varmuža.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Páči sa Vám tento článok? Prosíme, podporte kvalitnú žurnalistiku.

Cieľom denníka Pravda a jeho internetovej verzie je prinášať Vám každý deň aktuálne spravodajstvo. Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť Poslať SMS Predplatiť denník
0 debata debata
Viac na túto tému: #Yeme #kvalitné potraviny