Treska s majonézou, vinea, BB puding: Retro s pečaťou kvality

Kúsok nostalgie, ale aj dôkaz, že čo je dobré, tomu ľudia ostávajú verní dlhé roky. Mnohé úspešné slovenské výrobky majú zaujímavú históriu.

23.06.2021 11:00
Tatramat, práčka Foto:
Práčky Tatramat boli značkou kvality.
debata (18)

Treska s majonézou

Populárny šalát patrí k pochúťkam, po ktorých prahnú aj mnohí Slováci žijúci v zahraničí a označujú ho za jednu z najväčších lahôdok, ktorá im v cudzine chýba. Ešte počas prvej svetovej vojny dvaja právnici, páni Dvořáček a Virzík založili v Bratislave účastinnú spoločnosť Ryba. Hneď od začiatku mali v logu sumca v sieti, ako ho poznáme aj dnes.

Do firmy začali v štyridsiatych rokoch dovážať ryby, medzi inými tresky a úhory z Poľska. Tie však postupne nešli na odbyt a vznikol nápad namiešať šalát s treskou. Za otca tresky považujú kuchára Júliusa Boška. Pridal k nej ocot, majonézu a zeleninu a originálny pokrm bol na svete. Po rôznych etapách znárodnenia a neskôr privatizácie zažila firma aj menej úspešné obdobia, ale po čase získala stratenú pozíciu a treska dodnes patrí k najobľúbenejším slovenským výrobkom.

žena, potraviny, nákup, úsmev Čítajte viac Vyrobené na Slovensku: Máme radi domáce a kvalitné

Vinea

Perlivý nápoj vraj vznikol na zákazku, ako stranícka úloha vyrobiť kvalitný slovenský nealkoholický nápoj. Receptúru vymyslel vedec Ján Farkaš z Vinárskych závodov v Pezinku, výskumného pracoviska v Modre. Za základ si zvolil slovenský hroznový mušt. Unikátnu receptúru zlepšila pasterizácia. Vinea sa svojho času dostala aj do Ameriky a spôsobila to náhoda. Keď Američan českého pôvodu Edward Cihak hľadal na Slovensku vína pre americký trh, vypil namiesto minerálky Vineu a zachutila mu. Znovuzrodenie zažila od polovice deväťdesiatych ro­kov.

BB puding

Symbolom pochúťky viacerých generácií detí bol rozkošný blonďavý chlapček na škatuľke. Popularita BB pudingu pretrváva aj dnes. Stojí za ním lekárnik z Piešťan, ktorý vymyslel spojenie kašičky z kukuričného škrobu a keksovej múčky. Pridal ešte kakaový prášok a jemnú koreninovú zložku proti nafukovaniu. Puding vyrábali v podniku Panvita, ktorý vlastnil Ľudovít Winter, úzko spätý s tamojšími kúpeľmi. Práve on bol duchovým otcom myšlienky vyrábať výživný pokrm pre deti. Od päťdesiatych rokov puding vyrábali v Škrobárňach Boleráz, v deväťdesiatych rokoch značku odkúpila firma Dr. Oetker.

Aj takto sa vyrábal BB punding. Foto: ARCHÍV TASR
BB puding, výtroba, retro Aj takto sa vyrábal BB punding.

Práčky

Keď v roku 1845 založil v Matejovciach blízko Popradu Carl August Scholtz strojársku dielňu, nikto nemohol tušiť, že ide o základ budúcej fabriky na práčky. Dielňa najprv vyrábala česadlá a klince, potom pocínovaný a pozinkovaný tovar. Počas prvej i druhej svetovej vojny sa preorientovala na sudy, smaltované nádoby a sporáky. Po vojne vznikli znárodnené Spojené smaltovne, ktoré sa v roku 1950 premenovali na Tatrasmalt.

Fabrika začala vyrábať elektrické spotrebiče pre domácnosť, o čosi neskôr práčky, aj vo francúzskej a v juhoslovanskej licencii, názov Tatramat sa objavil až v roku 1974. Po roku 1989 vznikla akciová spoločnosť, o tri roky neskôr sa rozdelila na dve firmy. Jedna časť, ktorá vyrábala práčky, sa spojila s americkou firmou Whirlpool, v roku 1996 sa premenovala na Whirlpool Slovakia a v roku 2002 prekročila produkciu milión kusov práčok ročne.

Papierové obrúsky

Predchodcom výrobcu dnešných servítok bola v roku 1899 Harmanecká továreň na papier. K jej úspešným majiteľom patrili páni Stadler a Hunter, ktorým napadlo, že by mohli vyrábať aj obrúsky. Mali iba jednu vrstvu a vyzerali ako tenučký baliaci papier. V takej podobe, ako si ich kupujeme dnes, sú známe od roku 1972. Vtedajšie Harmanecké papierne patrili pod Slovcepu, generálne riaditeľstvo sídlilo v Banskej Bystrici.

Po vojne vznikli v Harmanci Spojené papierne s pobočkami v Gemerskej Hôrke a Lepenkárňou Karol David a syn. O tri roky neskôr ich zrušili a vznikli Harmanecké papierne. Sortiment rozšírili o viacvrstvové i farebné obrúsky. V roku 1990 prešiel podnik transformáciou, v roku 2002 sa stal súčasťou skupiny SHP Harmanec.

Predchodcom výrobcu dnešných servítok bola... Foto: ARCHÍV TASR
Harmasan, výroba papiera Predchodcom výrobcu dnešných servítok bola Harmanecká továreň na papier.

Diava

Silnú vôňu Diavy, leštidla na nábytok v sklenenej fľaške si ešte skôr narodení dobre pamätajú. Vymysleli ju v polovici dvadsiateho storočia v chemickej výrobni v Bratislave bratia Diačikovci. Bratská firma síce neskôr zanikla, no ich prevádzka sa včlenila do výrobného družstva Uniosa. To malo so svojou produkciou čistiacich prostriedkov veľký úspech doma i v zahraničí. V roku 1951 vznikol podnik Tatrachema Trnava a vyrábal aj Diavu. Neskôr sa predávala aj ako vosk na podlahy a pasta na parkety. Tatrachema ako výrobné družstvo pôsobí na našom trhu dodnes.

Encián

Francúzi majú svoj Camembert, my máme svoj Encián. Obľúbený syr s bielou plesňou na povrchu má svoje korene v mliekarni v Kežmarku, linka na výrobu sa rozbehla v roku 1982. Náš Camembert je oproti rovnakým francúzskym syrom slanší, výrobca sa prispôsobil chutiam Slovákov.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #retro #vyrobené na Slovensku #kvalitné potraviny #Vinea #nostalgia #treska #Encián