Veselo zamilovaní do čaju

Nápad na podnikanie môže vzniknúť aj na benzínovej pumpe. Presne tam sa zrodil v hlavách manželov Pavla a Mariany Veselých, keď okrem vody a sýtených nápojov v plastových fľašiach hľadali na občerstvenie aj niečo iné. Kvalitný čaj.

28.06.2021 09:00
Peter Veselý, Mariana Veselá Foto:
Manželia majú v biznise presne podelené úlohy.
debata

Je len čistá náhoda, že svoj biznis rozbehli v čase, keď bol celý svet pre pandémiu hore nohami. „Ľudia chcú piť čaj v každej dobe. Preto sme priniesli novú značku, pre ktorú je typická nielen kvalita, ale aj ďalšie pridané hodnoty,“ hovorí Pavol Veselý.

„Čaj sme mali vždy radi. Do skutočného sveta tohto nápoja sme však začali prenikať, až keď sme si uvedomili, že pri cestovaní s deťmi na čerpacej stanici okrem vody alebo sýteného nápoja v plaste toho na výber nie je veľa. Chceli sme napríklad ľadový čaj, ale skutočný, nie v PET fľaši a dochucovaný. Napadlo nám, že je to diera na trhu a že by sme mohli skúsiť vyplniť ju,“ dodáva.

Značku vystihuje veselé meno

Ambíciou manželov bolo priniesť na trh skutočne kvalitné, zdravotne neškodné a ekologické čaje a navyše ešte aj úplne iné ako všetky, ktoré sme poznali doteraz. A keďže ľadový čaj sa dá pripraviť z rôznych druhov čaju a čajových zmesí, ich hlavným produktom sa stali originálne sypané zmesi pre malých aj veľkých. A aby neprišlo k omylu, treba na pravú mieru uviesť názov značky. Veselý Čaj nie je veselý preto, že by obsahoval niečo, čo vyvoláva euforické stavy. Po šálke z bohatého portfólia sa síce môžete cítiť dobre, no v prípade manželov Veselých meno úplne dokonale vystihuje značku.

Prírodný a bez éčok

O tom, že sa budú venovať čajom, rozmýšľali asi osem rokov. „Je pre nás dôležité, aby bol náš čaj prírodný, bez éčok a poskytoval maximum blahodarných benefitov aj chutí. Preto sme sa rozhodli pre sypané čaje. Predávame ich v sklenených a papierových dózach, ktoré nielenže dobre vyzerajú, ale zároveň nezaťažujú životné prostredie. Dajú sa znova naplniť, použiť aj na niečo iné alebo recyklovať,“ vysvetľuje Mariana Veselá.

Veľmi by sa nám páčilo povýšiť pitie čaju v kaviarňach či reštauráciách na vyššiu úroveň. Aby sa predaj horúcej vody s vrecúškom čaju zmenil na skutočný zážitok pre zmysly s reálnymi benefitmi pre konzumentov.
Pavol Veselý

S manželom fungujú v biznise spoločne a úlohy majú presne podelené. On má na starosti administratívu a sledovanie legislatívy, ona marketing a kreatívu. Čaje, ktoré zaradia do portfólia Veselý Čaj, vyberajú spoločne. V súčasnosti v ňom majú vyše dvadsať rôznych druhov sypaného čaju – od zeleného a čierneho cez bylinkové, ajurvédsky čaj až po ovocné.

Pyramídka dokonale uvoľní chuť

Všetky čaje balia do refill obalov v papierových vrecúškach, s ohľadom na životné prostredie. Veselé Čaje bývajú aj v nálevových pyramídkach, v ktorých majú všetky zložky čajovej zmesi pri lúhovaní dostatok priestoru. Zmestia sa do nich väčšie kúsky ingrediencií, čo je pre kvalitný čaj veľmi dôležité. „V zásade je jedno, či ide o klasický čaj z čajových lístkov, alebo o to, čo čajom v našich končinách nazývame. Hoci ovocie a bylinky čaj nie sú, žiadna z týchto ingrediencií by nemala byť rozdrvená na prášok, čo sa pri väčšine nálevových vrecúšok stáva. Ich obsah je presušený a tým čaj prichádza o mnohé dobré látky, napríklad oleje, ktoré sú v ňom inak obsiahnuté,“ zdôrazňuje P. Veselý.

Dlhý zimný večer si skráťte čajom Čítajte viac Koľko, ako, kedy a aký? Odborníčka o všetkom, čo by ste mali vedieť o čaji!

Zážitok aj v kaviarni

Manželia plánujú portfólio, ktoré teraz tvoria sypané čaje v sklenených dózach, atraktívne čaje v darčekovom balení a príslušenstvo na prípravu čaju, rozširovať aj o ďalšie nevšedné produkty, ktoré s čajom súvisia. Napríklad čajové sviečky, čajové vône a čajové sušienky. Samozrejme v biokvalite.

Chcú sa dostať aj do bezobalových obchodov, kaviarní a reštaurácií. „Veľmi by sa nám páčilo povýšiť pitie čaju v týchto zariadeniach na vyššiu úroveň. Aby sa predaj horúcej vody s vrecúškom čaju zmenil na skutočný zážitok pre zmysly s reálnymi benefitmi pre konzumentov,“ prezrádza plány P. Veselý.

Poteší telo aj dušu

Výber čajov majú naozaj široký. "Za tie roky sme ich otestovali stovky. Každý jeden sme ovoniavali, skúšali, ako chutí teplý, studený, akú má farbu. Každý atribút sme bodovali a zákazníkom sme sa rozhodli ponúknuť len čaje s najvyšším počtom bodov. Takto budeme pokračovať aj v budúcnosti,“ dopĺňa M. Veselá.

V ponuke Veselého Čaju sú však aj kuriózne kúsky. Napríklad ovocný čaj s burizónmi, s pukancami či s kandizovaným ovocím a zatiaľ nie veľmi známa chuť čaju honeybush. „Ten sme raz ochutnali a hneď sme vedeli, že ho chceme,“ usmieva sa P. Veselý. „Sme presvedčení, že pitie nielen tohto, ale akéhokoľvek Veselého Čaju prinesie zážitok, zlepší náladu, obohatí telo a poteší ducha.“

Originálne zmesi balia do refill obalov... Foto: Archív P. V.
Veselý čaj Originálne zmesi balia do refill obalov (obalov, ktoré sa dajú znova naplniť).

Na začiatku bola otrava

Čaj je hneď po vode druhý najviac konzumovaný nápoj na svete. Od sladkého tureckého čaju Rize až po slaný tibetský maslový čaj. Existuje takmer toľko spôsobov, ako pripraviť tento nápoj, koľko je kultúr na svete.

Legenda o objavení čaju hovorí, že počas dlhého dňa stráveného potulkami po lese sa pri hľadaní jedlých obilnín a bylín náhodne otrávil čínsky cisár prezývaný aj božský farmár. Predtým ako mal jed ukončiť jeho život, vletel mu do úst list. Požul ho, ožil, a tak bol objavený čaj. Či už je príbeh pravdivý, alebo nie, čaj má v Číne dlhú a fascinujúcu históriu. Táto rastlina pochádza z horskej divočiny juhozápadnej Číny, z provincií Jün-nan; S‘čchuan.

Čaj síce v skutočnosti nelieči otravy, ale príbeh mýtického čínskeho vynálezcu poľnohospodárstva, zdôrazňuje význam čaju pre starovekú Čínu. Archeologické dôkazy svedčia o tom, že tu čaj prvýkrát pestovali už pred 6 000 rokmi alebo 1 500 rokov pred tým, ako faraóni postavili veľké pyramídy v Gíze. Od 4. do 8. storočia popularita čaju v Číne veľmi rýchlo rástla. Čínska ríša prísne kontrolovala prípravu a pestovanie čajovníka. Dokonca sa zaviedlo pravidlo, že s čajovými listami môžu manipulovať iba mladé ženy, pravdepodobne pre svoju čistotu. Mladé zberateľky listov nemohli jesť cesnak, cibuľu ani silné korenie, aby zápach na koncoch prstov nekontaminoval vzácne čajové listy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čaj #vyrobené na Slovensku