Slovensko je pre mlieko stvorené

Dôvodov, prečo by sme mali uprednostňovať slovenské mliečne výrobky, je mnoho – sú kvalitné, overené dlhoročnou tradíciou, a najmä výdatne prospievajú zdraviu.

29.06.2021 09:00
kravičky, hory, ráno, jar, Liptov, príroda Foto:
Každodenná konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov je zdraviu prospešná a chráni organizmus pred rôznymi chorobami.
debata

Mlieko a mliečne výrobky vyrobené na Slovensku podliehajú pri výrobe vysokým hygienickým štandardom a požiadavkám. "Svojou kvalitou sa nielen vyrovnajú, ale často aj prevýšia mnohé mliečne výrobky zo zahraničia a nespájajú sa s nimi žiadne potravinové škandály,“ zdôrazňuje Gabriela Bugyíková, marketingová manažérka Mliečneho fondu.

Prvovýroba a spracovanie mlieka majú u nás bohatú históriu a dlhoročnú tradíciu. "Niet sa čomu čudovať, veď naše krásne Slovensko je na výrobu mlieka a mliečnych výrobkov priam stvorené. Čistá príroda, ľudia, zvyky a chov hovädzieho dobytka, to všetko zaručuje výrobu vysokokvalitných mliečnych výrobkov plných chutí,“ dodáva.

žena, potraviny, nákup, úsmev Čítajte viac Vyrobené na Slovensku: Máme radi domáce a kvalitné

Bez zbytočných nákladov

Keď sa rozhodnete pre slovenské mlieko a mliečne výrobky, volíte si aj čerstvosť. Vďaka rýchlemu prevozu surového mlieka z farmy do mliekarne a následnému spracovaniu sa slovenské mliečne výrobky dostanú na pulty obchodov a odtiaľ priamo k zákazníkovi vo veľmi krátkom čase. Okrem slovenského pôvodu tak dostanete aj čerstvosť a lahodnú chuť.

"Uprednostňovaním slovenského mlieka a mliečnych výrobkov nepomáhate len slovenským výrobcom, ale aj prírode. Výrobky sa nemusia dovážať stovky kilometrov, čo znamená nielen menšie náklady na dovoz, ale takisto menej emisií, menšie znečistenie ovzdušia a v neposlednom rade aj menej odpadu. Pri prevozoch sa spotrebuje menej obalových materiálov, plastov, papierov a podobne. V neposlednom rade tak podporujete nielen slovenských prvovýrobcov a spracovateľov mlieka, ale v širšom meradle i zamestnanosť. Hovoríme napríklad o poľnohospodároch, veterinároch, šoféroch, laborantoch, skladníkoch, či predavačoch, o podpore ekonomiky celej republiky,“ vymenúva G. Bugyíková.

V spotrebe zaostávame

Každodenná konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov je zdraviu prospešná a chráni organizmus pred rôznymi chorobami. Aj preto Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča spotrebovať ročne na osobu 220 kg mlieka a mliečnych výrobkov. "My na Slovensku stále zaostávame, spotrebujeme cca 174 kg mlieka,“ hovorí G. Bugyíková.

Na otázku, ako by sme sa mohli zlepšiť, G. Bugyíková hovorí, že Mliečny fond sa dlhodobo snaží podporiť spotrebu. "Do nášho fondu prispievajú slovenskí prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka od jeho založenia v roku 2008. Zo zozbieraných finančných prostriedkov realizujeme propagačné a informačné kampane na podporu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov pôvodom zo Slovenska, pod vedením Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka a Slovenského mliekarenského zväzu. Jedným z cieľov komunikácie je aj vzdelávanie spotrebiteľov a vychovanie novej generácie konzumentov slovenského mlieka a mliečnych výrobkov. Vďaka aktivitám, ktoré realizujeme napríklad na školách, sa o chove dojníc či rozpoznávaní slovenských mliečnych výrobkov dozvedajú už najmenšie deti,“ ozrejmuje.

mama, dieťa, dcéra, mlieko Čítajte aj Nákupná cena surového kravského mlieka sa v apríli takmer nezmenila

Pomôže adoptovaná kravička

V roku 2020 museli mliekari pre pandémiu mnohé aktivity, ktoré podliehali bezprostrednému kontaktu s prvovýrobou či so spracovaním mlieka, prehodnotiť. "Nemohli sme zorganizovať napríklad Deň otvorených dverí na farmách či obľúbené Mliečne hliadky na školách. Neustále však hľadáme spôsoby, ako deťom viac priblížiť tematiku prvovýroby a spracovania mlieka, a preto aktuálne v rámci nášho unikátneho projektu Adoptuj kravičku pripravujeme nový školský koncept, ktorý chceme spustiť od septembra, teda od nového školského roka. Edukatívna aktivita z prostredia prvovýroby a spracovania mlieka bude motivovať nielen samotné deti v škôlkach a na 1. stupni základných škôl, ale aj samotné škôlky a školy, keďže budú môcť získať zaujímavé ceny, “ hovorí G. Bugyíková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mlieko #vyrobené na Slovensku #Adoptuj si kravičku