Slovak University Startup Cup: Nápady plné odhodlania

Na začiatku musí byť dobrý nápad. A potom veľa práce, trpezlivosti i vytrvalosti, aby sa presadil v praxi. Študenti ocenení v celoslovenskom projekte Slovak University Startup Cup to dobre vedia.

15.07.2021 11:00
JCI, študentský startup, Jakub Prokeš Foto: ,
Šéfredaktor Pravdy Jakub Prokeš odovzdal víťaznému tímu certifikát na ročné predplatné a mediálnu podporu projektu.
debata

Jana Garanová Krišťáková študuje na Strojníckej fakulte Technickej univerzity v Košiciach a pri odovzdávaní ceny pre absolútnu víťazku šiesteho ročníka súťaže žiarila šťastím. So svojimi kolegami vymyslela tričko, ktoré by potreboval asi každý.

"Je známe, že s bolesťami chrbta má problémy veľa ľudí, podľa štatistík nimi u nás trpí až 80 percent a značnú časť dňa trávime posediačky,“ hovorí. Slovo dalo slovo a so svojím tímom začali premýšľať, čo sa s tým dá robiť. Zrodil sa nápad na smart tričko.

„Princíp spočíva v tom, že prostredníctvom aplikácie vás upozorní na zlé držanie tela. Ak sa začnete hrbiť, aktivuje sa a vydáva signál v podobe vibrácie, aby vám pripomenul, že sa máte vyrovnať,“ hovorí líderka študentského startupu. Zatiaľ majú prototyp trička, a ako hovorí, dúfajú, že sa im podarí všetko dotiahnuť do úspešného konca, teda výroby. Bola by rada, keby sa vyrábalo na Slovensku, premýšľajú aj nad tým, či ho bude možné vyrábať vo veľkom, alebo individuálne, na mieru. "Sme len na začiatku a čaká nás ešte veľa práce,“ dodáva.

Jana Garanová Krišťáková uspela s tričkom pre... Foto: Pravda, Ivan Majerský
JCI, študentský startup, Jana Garanová Krišťáková Jana Garanová Krišťáková uspela s tričkom pre rovný chrbát.

Úspory pre firmy

Líder študentského startupu Ultrasonic Leak Detector z Materiálovo-technologickej fakulty v Trnave Slovenskej technickej univerzity Bratislava Adam Bartoš stíha toho naozaj veľa. Pri preberaní ceny vo svojej kategórii stihol prezradiť, že okrem štúdia aj pracuje a má už aj rodinu.

"Ak chcete, dá sa to zladiť,“ podotýka. Do súťaže sa prihlásil s prototypom prístroja, ktorý bezkontaktne detekuje nežiaduce úniky stlačeného vzduchu z pneumatických systémov a strojových zariadení.

"K nápadu ma priviedla prezentácia podobného zariadenia. Ale ani veľká firma si ho pre vysoké vstupné náklady nemohla kúpiť, tak som začal premýšľať, či by sa s tým nedalo niečo robiť. Firmy totiž strácajú 20–35 % nákladov na elektrickú energiu spotrebovanú na produkciu stlačeného vzduchu práve na únikoch cez netesnosti,“ dopĺňa A. Bartoš. Začal pracovať na prvom prototype detektora, ktorý by spĺňal nároky na citlivosť, ale bol by výrazne lacnejší.

Finálny prototyp vreckového prístroja pracuje na princípe snímania vysokofrekvenčných akustických vĺn, ktoré vydáva stlačený vzduch alebo iný plyn unikajúci cez úzku štrbinu alebo prasklinu. "Priaznivá cena a parametre porovnateľné s konkurenciu predurčujú ako cieľovú skupinu pre tento prístroj malé a stredné firmy,“ prezrádza A. Bartoš.

Aplikácia pre nešťastia i ekologická hra

So svojimi nápadmi by radi v praxi uspeli aj ďalší ocenení študenti. Anna Kmecová je líderka startupu, ktorý sa zaoberá vývojom aplikácie pre mimoriadne udalosti. "Náš prototyp pre tréning i ostrý zásah pri udalostiach, kde je veľký počet ranených, zefektívni postupy zložiek, ktoré pri ňom zasahujú. Hlavná časť aplikácie je určená pre zásah, fázu riadenia. Zladí a prepojí postupy všetkých záchranných zložiek,“ hovorí študentka Fakulty biomedicínskeho inžinierstva z Českého vysokého učení technického v Prahe.

Jaroslav Chrapko, Dedoles Čítajte aj Kvalitu a dobré nápady ľudia ocenia

Martin Žák z Fakulty informatiky a informačnách technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave pracuje s kolegami na zaujímavom projekte integrovateľného audiovizuálneho rozhrania, vďaka ktorému by sa mohli formuláre vypĺňať pomocou videa a hlasu v reálnom čase. "Myslíme si, že by to bolo vhodné pre mnohé spoločnosti, organizácie, ale i jednotlivcov, hlasom ovládané zariadenia a aplikácie sú čoraz atraktívnejšie,“ vysvetľuje princíp M. Žák.

Novátorskú hru pre deti vymyslel Andrej Bednár z Fakulty podnikového manažmentu Ekonomickej univerzity v Bratislave. "PiadiBox je hra vyrobená z recyklovateľných materiálov a je úplne zero waste. Obsahuje náučné kartičky s básničkami od Piadimužíkov a návod na postavenie vlastného originálneho PiadiBoxu. Hrou sprevádzajú dieťa Piadimužíci, ktorí potrebujú pomôcť so záchranou ich sveta. Dieťa vypestuje s ich pomocou šesť druhov byliniek, ich nálepky si nalepí do mapy a po vypestovaní si ich môže presadiť do kvetináčov. Tie budú vyrobené z reckylovaného dreva,“ vysvetľuje A. Bednár. Svoju hru by rád dostal k čo najväčšiemu množstvu ľudí. "Momentálny cieľ je 500 predaných kusov a 50 dohodnutých škôlok,“ hovorí.

Startup ako začiatok

Súťaž Slovak University Startup Cup 2021 po šiestykrát zorganizovala nezisková organizácia Junior Chamber International – Slovakia (JCI). Podporuje mladých ľudí v podnikaní, už počas štúdia na vysokej škole. Organizuje prednášky, diskusné kluby, semináre, sympóziá, manažérske hry, vedecké súťaže a iné. Jedným z jej cieľov je prispievať k tomu, aby bol počet nezamestnaných mladých ľudí na Slovensku čoraz nižší. Od roku 2008 je organizácia oficiálnou pobočkou jednej z najväčších organizácií pre mladých lídrov a mladých podnikateľov na svete. Sídli v USA, európske centrum je v Berlíne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #projekt #vyrobené na Slovensku #Slovak University Startup Cup