Plechovka odolala Sahare aj moru

Ubehlo päťdesiat rokov odvtedy, čo z výrobnej linky na plnenie piva vyšlo prvé pivo v plechovke. Bolo to v pivovare Hurbanovo, v ktorom dodnes varia pivo značky Zlatý Bažant.

23.07.2021 10:00
dievča, plechovka Foto:
Nápad ponúkať nápoje v konzervových plechovkách pochádza z čias prohibície v USA. Po jej skončení v roku 1933 sa začalo pivo predávať v obyčajných konzervách, ku ktorým bol pribalený otvárač.
debata

Tamojšia výrobná linka na plnenie plechoviek bola prvou vo východnom bloku. Moderný plechový obal predstihoval tradičné sklo, nápoj v plechovkách sa dal lepšie skladovať, prenášať, plechovka bola ľahká a nerozbitná. V začiatkoch výroby však neboli konzumenti celkom presvedčení, že ochráni nápoj vnútri a neuškodí kvalite. Prvé plechovky preto museli podstúpiť zaťažkávacie skúšky.

V roku 1972 sa plechovka ocitla na lodi s moreplavcom Richardom Konkolským, ktorý sa zúčastnil na pretekoch plachetníc z Anglicka do Ameriky. Plechovka piva neskôr oboplávala zemeguľu na jachte a bola vystavená extrémnym podmienkam na viacerých expedíciách. V roku 1973 ju vyniesli na vrchol himalájskeho vrcholu Nanga-Parbat s výškou 8 126 metrov, o dva roky neskôr ju cyklistická expedícia do Afriky previezla Saharou. Zvládla teploty od mínus 40 °C do plus 40 °C bez toho, aby nápoj stratil na kvalite. V roku 1978 sa posádka ruskej vesmírnej lode Sojuz 29, kozmonauti Kovaľonok a Ivančenkov, postarala o to, aby Zlatý Bažant vyletel aj do vesmíru.

Začalo sa to prohibíciou

„Uvedenie plechovky bol v danej dobe prelomový a inovatívny krok. Plechovka patrí dodnes medzi najpraktickejšie a mimoriadne obľúbené balenia,“ hovorí Peter Tureček, brand manažér značky Zlatý Bažant.

Nápad ponúkať nápoje v konzervových plechovkách pochádza z čias prohibície v USA. Po jej skončení v roku 1933 sa začalo pivo predávať v obyčajných konzervách, ku ktorým bol pribalený otvárač. Prvé nápojové plechovky z hliníka sa dostali do predaja v roku 1958. Od roku 1962 sú nápojové plechovky vybavené tak, aby sa dali otvoriť bez nástrojov. Prvé nápojové plechovky s nealkoholickým nápojom vznikli v roku 1948 v USA a bola v nich Pepsi-Cola. Súčasné plechovky sú výrazne ľahšie ako ich predchodkyne. Zatiaľ čo v tridsiatych rokoch vážili približne 100 gramov, okolo roku 1950 asi 80, dnešné moderné, na objem 0,33 litra, vážia približne 25 gramov.

žena, retro, Coca-Cola Čítajte viac Tŕnistá cesta slobodného nápoja

Hit z byliniek, kofeínu a ovocných látok

Azda najobľúbenejší nealkoholický nápoj v našich končinách Kofola sa v plechovke prvýkrát ocitol v roku 2011. Jeho história však siaha ďalej do minulosti. V roku 1957 sa v Československu zrodil nápad vytvoriť domáci nápoj, ktorý by dokázal konkurovať západným kolovým nápojom. Úlohu dostali Spojené farmaceutické závody – SPOFA Praha, kde sa v roku 1959 Kofola zrodila.

Za jej vznik možno považovať nakombinovanie receptúry sirupu KOFO, ktorú priniesol tím docenta Zdeňka Blažka. Pozostáva zo zmesi štrnástich bylinných a ovocných látok a kofeínu, ktorá sa používa dodnes. Z Kofoly sa stal obrovský hit a jej spotreba v šesťdesiatych rokoch rástla tak rýchlo, že v Československu začali chýbať byliny na výrobu a museli sa začať dovážať zo zahraničia. Okrem obdobia okolo zmeny režimu sa Kofola konštantne tešila veľkej obľube, či už bola balená v sklených alebo plastových fľašiach, v plechovkách alebo čapovaná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #vyrobené na Slovensku