Ceny stavebnín rastú. Stavby a rekonštrukcie budú až o štvrtinu drahšie

Rastúce ceny a nedostatok stavebných materiálov môžu predražiť výstavbu a rekonštrukciu domov až o štvrtinu.

09.07.2021 08:47
debata (18)

Na trhu chýba najmä drevo, plasty, kovy a izolačné materiály. Jednou z príčin je narušenie štandardného dodávateľsko-odberateľského reťazca kvôli opatreniam proti šíreniu koronavírusu, nakoľko hranice štátov boli dlho uzavreté. Ceny ocele a izolačných materiálov vzrástli medziročne až o 100 percent, u niektorých výrobkov z dreva ešte viac.

„V prípade stavebných materiálov vstupujú do ich výroby ceny komodít, ako hliník, železo, plast alebo ropa, ktoré v tomto roku už výrazne prekonali úroveň z vlaňajška. V prípade výrobkov z kovu ide o nedostatok plechov a ocele z Ázie a obmedzenia alebo ukončenie výroby niektorých hút v Európe, takisto aj drahšie emisné povolenky,“ povedala ekonomická analytička FinGO.sk Lenka Buchláková.

Zdražovanie stavebných materiálov a prác potvrdzujú aj údaje Štatistického úradu SR. Ceny materiálov spotrebovávaných v stavebníctve v máji 2021 oproti aprílu vzrástli o 1,2 %. V porovnaní s májom 2020 vzrástli o 6 %. V priemere od začiatku roka ceny materiálov spotrebovávaných v stavebníctve medziročne vzrástli o 2,7 %. V priemyselnej výrobe vzrástli ceny chemikálií o 3,5 %, drevených výrobkov o 3,4 %, kovov o 2,8 % či koksu a ropných produktov o 1,9 %. Ceny stavebných prác v máji 2021 oproti aprílu. vzrástli o 0,2 %.

„Pandémia koronavírusu celosvetovo na niekoľko mesiacov doslova prerušila výrobu a po opätovnom spustení pociťujeme nedostatok materiálov. Chýba drevo, plasty, kovy aj izolačné materiály. V skladoch sa rýchlo míňajú, nestíhajú sa dopĺňať. Stavebné materiály zdražovali už koncom minulého roka. Najviac sa to už začiatkom tohto roka odrazilo na cenách polystyrénu či betonárskej ocele. Jedným z ďalších dôvodov je aj masívna podpora investícii zo strany Európskej únie, ktorá takýmto spôsobom chce naštartovať ekonomický rast v európskych krajinách. Je to reakcia na dôsledky pandémie koronavírusu. Rastúce ceny materiálov sa, samozrejme, podpíšu aj pod vyššie náklady v prípade novostavieb, nakoľko developeri už ohlasujú rastúce náklady na výstavbu. V prípade rodinných domov podľa našich prepočtov sa môže výstavba predražiť o približne 20 až 25 %,“ doplnila Buchláková. Napríklad cena polystyrénu od začiatku vypuknutia krízy vzrástla o viac ako 40 %.

Situácia na trhu so stavebným materiálom ovplyvní aj ceny novostavieb. Stavia sa málo vzhľadom na dopyt, a to v čase lacných hypoték a nedostatku pracovníkov. To môže a zrejme aj bude ďalej zvyšovať ceny nehnuteľností. Situáciu komplikuje aj to, že veľké množstvo materiálu inokedy určeného pre stavebníctvo ide do automobilového priemyslu a predzásobovanie obchodných firiem a spracovateľov.

V prípade výrobkov z plastov ide o silný koniec minulého roka (výrazný nárast zákaziek v únii) a následne nízke zásoby u výrobcov. Extrémna zima v Texase zastavila okrem iného produkciu rafinérií a chemičiek, Texas je kľúčovým producentom PVC a ďalších zložiek plastov pre celý svet.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #domy #stavebný materiál #stavebniny