Pokračovanie článku: Na plytvanie nemáme čas. Ako šetriť vodou a elektrinou?

7× menej elektriny

Zvýšenie cien energií nás neminie, nájdite spôsoby, ako môžete v domácnosti ušetriť. Začnite zmenou niekoľkých návykov.

1. Vypínajte všetky svetlá
Keď odídete z miestnosti, vypnite svetlo a veďte k tomu aj deti. Ak sledujete televíziu a nerobíte nič iné, nemusíte mať zbytočne vysvietený celý dom.

2. Investujte do LED žiaroviek
Zvážte výmenu neefektívnych žiaroviek za modernejšie, úspornejšie a ekologickejšie LED žiarovky. S ekologickou náhradou klasických žiaroviek ročne ušetríte desiatky eur. Životnosť LED žiaroviek sa udáva od 25– do 100-tisíc hodín a dokážu usporiť až 90 % celkovej elektrickej energie.

3. Odpojte spotrebiče a elektroniku
Domáce spotrebiče a elektronika používajú energiu aj vtedy, keď sú vypnuté. Jednoduchým tipom, ktorý vám pomôže znížiť účty, je elektroniku, ak ju nepoužívate, odpojiť. Vrátane televízorov, notebookov a nabíjačiek telefónov.

4. Zbavte sa starej mrazničky
Máte v pivnici starú mrazničku pre prípad, že sa niekedy môže hodiť? Ak zíva prázdnotou, narobí viac škody ako úžitku. Zapojený prázdny mraziaci box spotrebuje okolo 103 kWh za mesiac. Odpojte ho, ušetríte energiu i peniaze.

5. Zatvárajte chladničku
Ľudia trávia v priemere asi desať hodín ročne tým, že postávajú pri otvorenej chladničke a premýšľajú, čo z nej vybrať a čo nie. Možno sa to nezdá, ale aj takto plytváte energiou, postávaním pri otvorených dverách "zožerie“ chladnička zbytočne 7 % celkovej spotreby energie.

6. Používajte snímače pohybu
Vonkajšie svetlá nechávate svietiť väčšinu času pre bezpečnosť, ale aj pre ľahšiu navigáciu. Snímač pohybu automaticky zistí, kedy sa pohybujete okolo domu, a zapne svetlo len vtedy, keď ho v skutočnosti potrebujete.

7. Vypínajte rúru pred dovarením
Predtým, ako je jedlo takmer hotové, vypnite rúru alebo odstavte hrniec z plameňa a nechajte pôsobiť zostatkové teplo. Varte len s pokrievkami na hrncoch, zabraňujú únikom tepla a jedlo sa rýchlejšie uvarí.

Zdroj: Stredoslovenská energetika (SSE)
lieky - tableta - choroba Čítajte aj Triedite odpad správne? Kam hádžete prázdne blistre od liekov?

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #energetika #ekológia #plytvanie #šetrenie energiou #ako ušetriť #tipy do domácnosti