Nad zlato nie je iba soľ, ale aj kvalita potravín

Žijeme v paradoxných časoch. Každý deviaty človek vo svete hladuje alebo trpí podvýživou, na druhej strane sa tretina populácie borí s nadváhou alebo až obezitou. V prvom prípade deficit, v druhom nadbytok potravín výrazne ovplyvňuje zdravotné, sociálne i ekonomické aspekty fungovania spoločnosti.

20.10.2021 10:00
potraviny, nákup, rúško Foto:
Nerobte si veľké zásoby, nemusíte ísť do obchodu pre všetky zvýhodnené balenia a pri každej akcii.
debata

Mnohí aktivisti, organizácie, ale i politici dlhodobo upozorňujú, že potravinami plytváme. Na celom svete skončí v odpade každý rok 1,3 miliardy ton, v krajinách Európskej únie 89 miliónov ton, u nás vyhodí každý obyvateľ za rok až 168 kilogramov potravín. Dobrou správou je, že spôsobov, ako sa naučiť nemrhať potravinami, je veľa. Najnepopulárnejší, žiaľ, veľmi reálny, sú vyššie ceny. Podľa Štatistického úradu SR sa v júli rast cien potravín na medziročnej báze zrýchlil na úroveň 2,8 %, čo je najviac za posledný rok. Prvých päť mesiacov tohto roka boli pritom potraviny lacnejšie ako pred rokom a ešte v júni bolo tempo rastu o polovicu nižšie. Zdraželi najmä chlieb, mlieko, syry, vajíčka, ale i oleje, mäso či zelenina.

Ceny nemusia byť jediné kritérium, ktoré rozhoduje o tom, čo nakúpime. Môžeme sa zbaviť stereotypov a nerobiť si veľké zásoby, kupovať kvalitné produkty, viac premýšľať o tom, ako potraviny spracovať, aby sme ich maximálne zužitkovali, vrátiť sa aj k tradíciám a mixovať, blanšírovať, sušiť či mraziť, ak máme možnosť, tak napríklad kompostovať. Skladujme potraviny správne, plánujme si dôkladne, čo a koľko navaríme, majme prehľad o tom, čo doma máme a čo naozaj potrebujeme. Chce to len trochu času a ochoty. Výsledkom môže byť nielen zmena zlých návykov, ale aj lepšie zdravie. Viacerí odborníci na výživu totiž hovoria, že platí jednoduchá rovnica – ak budeme jedávať kvalitné potraviny, nebudeme sa prejedať. Neodškriepiteľným faktom je, že epidémiu obezity majú na svedomí nezdravé potraviny.

rodina, obchod, potraviny, nákup, zálohovanie Čítajte viac Potravinársky gigant avizuje zdražovanie. Dotkne sa to aj bežných potravín, o koľko pôjdu ceny výrobkov hore?

Navyše, na to, aby sme inklinovali ku kvalitným potravinám, má Slovensko aj predpoklady, medzi inými kvalitnú pôdu rôznych typov, môžeme pestovať rôzne druhy zeleniny, ovocia, máme vysokú koncentráciu obrábania pôdy a značná časť spoločnosti podporuje a preferuje domáce produkty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kvalitné potraviny #plytvanie potravinami #tipy do kuchyne