Pokračovanie článku: Nad zlato nie je iba soľ, ale aj kvalita potravín

10 tipov, ako neplytvať potravinami

1. Nákupy si vopred plánujte a kúpte len to, čo potrebujete. Napíšte si dopredu zoznam a robte počas týždňa radšej viac malých nákupov.

2. Nechoďte nakupovať hladní. Vtedy ťažšie odoláte potravinám, na ktoré máte chuť, zlákajú vás aj drobnosti vystavené pri pokladnici.

3. Nerobte si veľké zásoby, nemusíte ísť do obchodu pre všetky zvýhodnené balenia a pri každej akcii.

4. Na obaloch potravín si dobre všímajte dátum spotreby. Ak je termín krátky, kúpte tovar len vtedy, ak ho okamžite spotrebujete.

5. Skladujte potraviny správne, podľa odporúčaní na obale, najmä ovocie a zeleninu. Ak ich neviete spotrebovať čerstvé, zamrazte ich, vysušte alebo konzervujte.

6. Čerstvosť potravín predĺžia vákuové vrecká.

7. Naučte sa variť také množstvá jedla, ktoré hneď aj spotrebujete. Nevarte do zásoby na viac dní.

8.Dodržiavajte rozloženie potravín v chladničke podľa teplotných zón. Na vrchné poličky dávajte syry, vajcia, maslo. V stredných poličkách majú miesto mliečne výrobky, údeniny, polotovary a na spodných potraviny, ktoré sa rýchlejšie kazia – uvarené jedlo, mäso. Do dolných priehradok dajte ovocie a zeleninu. Nie všetky druhy patria do chladničky, napríklad zemiaky, citrusy, banány alebo rajčiny.

9. Otvorené potraviny, napríklad šunku alebo salámy, dajte do uzatvárateľných ná­dob.

10. Z potravín spotrebúvajte aj zvyšky a odrezky. Môžete ich využiť pri varení polievok, pri príprave rizota alebo cestovín. Prezreté ovocie môžete zasa dať do koláčov alebo smoothies.

Samuel Vlčan Čítajte viac Črtá sa veľká zmena v obchodných reťazcoch: Diktovanie množstva slovenských potravín v letákoch sa skončí

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kvalitné potraviny #plytvanie potravinami #tipy do kuchyne