Kedy si čaj vychutnáte najlepšie

Sypaný čaj je kvalitnejší ako čaj v nálevových vrecúškach, jednotlivé ingrediencie sa z neho môžu naplno uvoľniť. Dôležitý pre lahodnú chuť je aj spôsob prípravy.

21.10.2021 11:00
bylinný čaj - prostriedok proti aftám Foto:
Pri výbere vhodnej nádoby a náčinia na prípravu čaju máte viac možností. Sklo, porcelán, keramika, glazovaná keramika i neglazované nádoby zo špeciálnych hlín.
debata

Podľa starého čínskeho príslovia je voda matka čaju a nádoba, v ktorej sa robí, jeho otcom. "Má to logiku, pre kvalitu nápoja je dôležitá nielen kvalitná čajová zmes, teplota vody či spôsob lúhovania, ale aj nádoba, v ktorej ho pripravíte,“ hovorí Mariana Veselá zo spoločnosti Veselý Čaj.

Hovorí, že prvý krok k rozlíšeniu kvalitného čaju je jednoduchý. „Sypaný je vždy kvalitnejší ako v nálevových vrecúškach. Tie totiž zvyčajne obsahujú príliš malé a príliš vysušené časti čajových lístkov, kvetov alebo bylín, takže sa z nich nemôžu uvoľniť dobré látky, napríklad oleje, ktoré inak v čaji sú obsiahnuté. Navyše v úzkych vreckách sa ingrediencie nemôžu naplno rozpínať. Kvalitný sypaný čaj v pyramídkach takú možnosť má,“ vysvetľuje M. Veselá.

O kvalite čaju veľa prezradí aj zoznam zložiek na obale. „Keď si k nemu privoniate, mali by ste ich tam skutočne cítiť. Napríklad lístky jahody, černice, ibištek, levanduľu, ananás.“ Čím sú ingrediencie, z ktorých je čaj zložený, väčšie, tým viac sa môžete spoľahnúť na to, že je kvalitný a bude naozaj výborne chutiť.

čierny čaj Čítajte viac Čajová alchýmia: Akou vodou sa zalieva čaj?

Bez plastov

Znalci vedia, že kúpou sa všetko iba začína. "Okrem kvalitného čaju bez zbytočných farbív či zvyškov kúskov a prachu čajových lístkov si dajte záležať i na príslušenstve na prípravu čaju. "Inak môžete na kvalitu zabudnúť. Určite by ste si ho mali pripravovať a piť z nádob z vhodného materiálu, má tiež vplyv na chuť, účinky a kvalitu čaju. Určite netúžite mať vo svojej šálke ropu, ktorá sa do nej môže dostať z nekvalitného plastového príslušenstva,“ dodáva M. Veselá.

Ozrejmuje, že známy bisfenol A (BPA), súčasť obalov na potraviny či plastových fliaš, sa nachádza často aj v plastovom kuchynskom náradí a uvoľňuje sa najmä vtedy, keď sa plast zahreje.

Sitko radšej väčšie

Malé, úzke a plytké sitko nie je najlepší pomocník na prípravu čaju, ani ak je z antikora alebo keramiky. "Na to, aby sa všetky súčasti mohli z čajovej zmesi uvoľniť, potrebujú priestor, musia vodu nasať do seba a potom v nej v podstate plávať, aby zo seba vypustili všetko dobré,“ prízvukuje M. Veselá. Plastové sitko odporúča radšej nepoužívať a vybrať si dostatočne veľké, z ušľachtilého materiálu.

„Na prípravu čaju niekedy postačia aj dve obyčajné šálky. V jednej necháte vylúhovať nasypanú čajovú zmes a hotový čaj potom prelejete do druhej, v ideálnom prípade zohriatej. Ak sú v čaji kúsky ovocia, kvetov alebo byliniek, pokojne ich vypite spolu s nápojom.“

seniori, dôchodcovia, smiech, káva, čaj Čítajte viac Seniori, viete v akom čase by ste nemali piť čaj? Vedci majú odpoveď

Sklo alebo porcelán?

Pri výbere vhodnej nádoby a náčinia na prípravu čaju máte viac možností. Sklo, porcelán, keramika, glazovaná keramika i neglazované nádoby zo špeciálnych hlín. „Líšia sa schopnosťou udržať, respektíve uvoľňovať teplo, čo je pri príprave čaju dosť dôležité,“ vraví M. Veselá.

Labužníci si rôzne druhy čajov pripravujú v nádobách z rôznych materiálov. Väčšinou sa však človek zavalený dennými povinnosťami zaobíde bez rituálov, len nech je čaj čo najrýchlejšie hotový, teplý tak akurát, a hlavne chutný, prípadne liečivý či povzbudzujúci. Vtedy M. Veselá odporúča nádobu zo skla s antikorovým sitkom na prípravu väčšieho objemu čaju a keramickú šálku so sitkom na čaj pre jedného. Sklo má totiž relatívne nízku schopnosť udržiavať teplotu, dlhšie ju udrží porcelán a najdlhšie keramika. Povedané inak, kto chce mať čaj rýchlo hotový a čo najrýchlejšie ho vypiť bez rizika, že si popáli jazyk, dá prednosť sklu. Kto vie, že bude chlipkať čajík aj polhodinu, udrží si ho v správnej teplote v porceláne a keramike.

Pite len to dobré

V krajinách, kde je čaj súčasťou kultúry, ale aj v dobrých čajovniach ho pripravujú do nádob zo špeciálnych hlín, napríklad Junshui, Tokoname, Yixing. Môžu mať rôznu hrúbku stien aj tvary, spoločné majú to, že sú porézne, vo svojich štruktúrach zachytávajú a uchovávajú vône a chute čaju. Preto sa jeden servis, respektíve jedna nádoba zvyčajne používajú iba na jeden druh čaju.

„Nádob na prípravu a popíjanie čaju z rôznych materiálov i tvarov je minimálne toľko, koľko chutí a vôní môžu mať rôzne čaje a čajové zmesi. Nemusíte sa vo všetkých vyznať, aby ste si mohli vychutnať ten svoj. Stačí, že si ho budete pripravovať v nádobe, v ktorej čaj uvoľní zo seba všetko dobré a zároveň sa doň neuvoľní nič zlé,“ uzatvára M. Veselá.

Peter Veselý, Mariana Veselá Čítajte viac Veselo zamilovaní do čaju

Mastné oká z tvrdej vody

Ak ste nádobu na čaj umyli dôkladne a nápoj má na povrchu „mastné oká“ znamená to, že ste si ho pripravili z tvrdej vody. Tá obsahuje viac minerálnych látok vrátane uhličitanu vápenatého. Riešením je prefiltrovani­e vody.

potraviny, nákup, rúško Čítajte viac Nad zlato nie je iba soľ, ale aj kvalita potravín

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čaj #kvalitné potraviny #čajové vrecúška