Ktoré výrobky sú kvalitné? Obaly to prezradia

Pri nakupovaní balených potravín si vždy pozorne prečítajte, čo obsahujú. Pomôže vám to vybrať si kvalitné produkty.

22.10.2021 10:00
nákup, potraviny, supermarket, Foto:
Na obale by ste mali nájsť aj energetickú hodnotu, obsah tukov vrátane nasýtených mastných kyselín, sacharidov, cukrov, bielkovín a soli.
debata

Niektoré údaje na obaloch sú povinné podľa zákona, iné iba v niektorých prípadoch, alebo aj úplne nepovinné. Okrem názvu býva na obale uvedený výrobca alebo dovozca, krajina, z ktorej výrobok pochádza, jeho objem alebo hmotnosť, dátum spotreby či minimálnej trvanlivosti, údaj o spôsobe skladovania a ďalšie informácie.

Až po éčka

K najdôležitejším patria údaje o zložení potraviny. Zložky sú zoradené postupne, podľa obsahu v potravine. Na prvom mieste je tá, ktorej je v potravine najviac, až po tú, ktorej je najmenej, vrátane prídavných látok – éčok. Pri mäsovom výrobku má byť na prvom mieste obsah mäsa, pri chlebe a pečive múka.

Dozviete sa napríklad údaje o výživovej hodnote potraviny, aká je denná odporúčaná dávka, aké množstvo vitamínov a minerálnych látok bolo do nej pridaných, či upozornenie na obsah alergénov. Ak potravina obsahuje niektorú z týchto surovín – pšenicu, raž, jačmeň, ovos, kôrovce, vajcia, ryby, arašidy, sóju, mlieko, mandle, orechy, zeler, horčicu, sezamové semienka, vlčí bôb, oxid siričitý a siričitany – a nevyplýva to jasne z jej názvu, musí byť na obale upozornenie pre spotrebiteľov, ktorí sú alergickí na tieto zložky potravy, napríklad: „Môže obsahovať stopy arašidov.“

potraviny, nákup, rúško Čítajte viac Nad zlato nie je iba soľ, ale aj kvalita potravín

Cukor aj cukor

Výrobcovia uvádzajú na obaloch napríklad i upozornenie pre celiatikov, pre tých, ktorí neznášajú laktózu, informácie o nevhodnosti potraviny pre tehotné a dojčiace ženy alebo pre deti do troch rokov a iné.

Na obale by ste mali nájsť aj energetickú hodnotu, obsah tukov vrátane nasýtených mastných kyselín, sacharidov, cukrov, bielkovín a soli. Mnohí spotrebitelia si dávajú záležať najmä na obsahu cukru, majte na pamäti, že údaj o ňom zahŕňa pridané cukry i tie, ktoré sú prirodzenou súčasťou danej potraviny. Ak je na obale potraviny uvedená jeho hodnota na prvých miestach zloženia, vyberte si radšej inú. Cukor môže mať aj názov glukózový sirup, hroznový cukor, fruktóza, invertný cukor, kukuričný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, dextróza, glukóza či fruktózovo-glukózový sirup.

Označenie ,bez pridaného cukru' môžu mať i potraviny, do ktorých ho výrobca síce nepridal, ale obsahujú ho prirodzene. A nemusí ho byť málo.

Viete, že:

  • sušina je to, čo z potraviny ostane po jej vysušení, napríklad 15 % sušiny v potravine znamená, že po odparení vody ostane 15 % pôvodného množstva, obsahuje všetky výživovo hodnotné látky – bielkoviny, sacharidy, vitamíny, tuky, minerálne látky, vlákninu a látky dodávajúce potravinám vôňu a chuť
  • ak potravina obsahuje geneticky upravované časti, tzv. GMO, na obale musí byť označenie ,geneticky modifikovaný' alebo ,obsahuje geneticky modifikovaný organizmus'
  • značky, napríklad ,Značka kvality SK' a ,BIO' – značka kvality SK hovorí o kvalite a pôvode potraviny, BIO prideľujú potravinám pochádzajúcim z ekologického poľnohospodárstva
  • symboly – napríklad ,light' sú na potravinách so zníženým množstvom cukru, energie alebo tuku
Zdroj: www.o potravi­nach.sk
košík, nákup, potraviny Čítajte viac Nakupujte zmyslami. Ako spoznať čerstvé pečivo, ovocie a zeleninu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kvalitné potraviny #GMO