Tipy do mrazničky
- balíčky s potravinami si označte názvom a dátumom, kedy ste ich do mrazničky dali
- do mrazničky nepatrí nič nezabalené, jedlo by oschlo a pre odparovanie vlhkosti by v nej pribúdala námraza
- pred zmrazením jedlo rozdeľte na menšie kusy či jednotlivé porcie
- aromatické potraviny, napríklad ryby, oddeľte od ostatných
- do mrazničky nepatria mliečne výrobky, zhrudkovatejú v nej
- zamraziť môžete chlieb i pečivo, aj niektoré sladké buchty, ale nie so smotanovou alebo krémovou plnkou
- mraziť je možné celé jahody, čerešne či marhule, jablká alebo hrušky na mrazenie nie sú vhodné
- zemiaky, či už surové alebo varené, do mrazničky nepatria
- zmrazovanie má byť čo najrýchlejšie, rozmrazovanie, naopak, pomalé
- ak chcete jedlo rozmraziť, dajte ho najprv do chladničky
- hotové, doma zmrazované potraviny spotrebujte do dvoch až troch mesiacov od zamrazenia
Tipy do chladničky
- pravidelne ju umývajte teplou vodou s čistiacim a dezinfekčným prostriedkom
- nikdy ju neprepĺňajte
- dvere nenechávajte otvorené dlho
- chladené potraviny vráťte do chladničky ihneď po použití
- nedávajte do nej horúce potraviny
- vyhoďte všetky nespotrebované zvyšky potravín, ktoré sú v nej dlhšie ako dva dni
- potraviny, ktoré chcete rozmraziť, dajte do spodnej časti chladničky v miske, aby ste zabránili vytekaniu vody
- potraviny z otvorených konzerv preložte do nekovových obalov, uzatvorte a spotrebujte do dvoch dní
- čerstvé mäso a tepelne upravené potraviny majú byť oddelené, aby sa zabránilo krížovej kontaminácii