Pozrite sa pozorne na zrnká. Čo je dôležité pri výbere kvalitnej kávy?

Na celom svete patrí k najobľúbenejším nápojom, mnohí si bez šálky kávy ani nevedia predstaviť deň. Ak chcete naozaj ulahodiť chuťovým pohárikom, dajte si záležať na jej výbere. Viete, čo je dôležité?

22.10.2021 11:00
kávové zrná Arabika Robusta kávové zrno káva Foto: ,
Rozdiel medzi kávovými zrnami kvalitnejšej Arabiky a menej kvalitnej Robusty.
debata (5)

Ak si kupujete v obchode zrnkovú kávu, s najväčšou pravdepodobnosťou bude na prvý pohľad kvalitná. Skúsená baristka Monika Matúšová zo Zlatého Zrnka sa podujala urobiť pri nákupoch prieskum, snažila sa nájsť vzorky viditeľne nekvalitných a prepražených kávových zŕn, aby mohla prezentovať a aj názorne vysvetliť rozdiely medzi kvalitnými a nekvalitnými.

"Kvalitné kávové zrná majú vyváženú rovnomernú farbu, nelesknú sa, sú rovnako veľké a nie sú poškodené,“ ozrejmuje kritériá. "V lacných balíčkoch mletej kávy bývajú zomleté aj menej kvalitné zrnká, balíčky kávy známe svojou prepraženosťou a nízkou kvalitou som našla v niektorých obchodných reťazcoch iba v mletej forme. V pomletej káve si kvalitu zrniek neviete vizuálne overiť,“ dodáva baristka.

Nepomletá zrnková káva v dobrom obale by mala byť zárukou kvality. "Ako dôkaz je však potrebný ešte chuťový test, v kvalitnej a správne pripravenej káve by ste nemali cítiť zvieravú kyslosť ani trpkosť,“ hovorí M. Matúšová.

Nikoleta Šalmíková, baristka Čítajte viac Baristka: Káva je neprebádaná ako vesmír

Nedajte na mýty

Na etikete musí byť údaj o druhu kávy, či je zrnková, mletá, rozpustná, ďalej informácia o výrobcovi, dovozcovi alebo obchodníkovi, zloženie a množstvo výrobku i dátum minimálnej trvanlivosti. Kvalitné kávy majú uvedený aj dátum a spôsob praženia a pôvod.

O tom, ako vám bude káva chutiť, nerozhoduje iba jej pôvod a druh, ale aj to, či je čerstvá, ako bola pražená, hrúbka zomletia, teplota vody pri extrakcii, teda procese, pri ktorom sa uvoľňujú látky zo zrna, trvanie extrakcie či tlak.

"Mnohí ľudia sú stále presvedčení, že dobrá káva je len arabika a robusta je menej vydarená odroda. Je to naozaj iba mýtus. V skutočnosti existuje nekvalitná a zle vytriedená arabika a existuje aj kvalitná a dobre vytriedená robusta. Robusta má síce ostrejšiu chuť, no v správnom pomere s arabikou môže mať takáto zmes aj veľa výhod, robusta napríklad zabezpečí lepšiu penivosť a intenzitu espressa a vyššie množstvo kofeínu pre tých, ktorí to potrebujú,“ vysvetľuje baristka.

Lákajú pestré chute

Slováci si postupne našli cestu k dobrej káve a vedia oceniť kvalitu. „Záujem o kávu z remeselných pražiarní rastie. Zákazníci si chcú dopriať šálku kvalitnej kávy a radi objavujú pestré chute a kávy odlišných chuťových profilov z rôznych krajín,“ potvrdzuje pražiar Václav Faltus.

Káva z malej remeselnej pražiarne je čerstvejšia ako zo supermarketu, ktorý ju dováža už upraženú zo zahraničia, medzičasom môže totiž zvetrať. „Chute sú, samozrejme, veľmi individuálna záležitosť, niektorí majú radi výrazné, neprekáža im horkejšia alebo kyslejšia káva, iným vyhovuje vyváženosť chutí. Ale je pravda, že zvetraná káva alebo tá, ktorú pokazilo zopár zle upražených zrniek, chutí zvláštne, čo odhalí aj laik,“ vraví M. Matúšová.

bylinný čaj - prostriedok proti aftám Čítajte aj Kedy si čaj vychutnáte najlepšie

Do kvetov i na pleť

Ak už kávu máte doma a nechutí vám, nevyhadzujte ju iba tak do odpadu, môžete ju veľmi efektívne využiť v záhradke i v domácnosti.

  • kávová usadenina obsahuje dusík, vápnik, draslík, fosfor, železo i horčík, ktorými obohatíte kompost.
  • poslúži aj ako hnojivo na kvety, stačí ju len primiešať do pôdy. Výbornou vlastnosťou kávy je, že dokáže absorbovať ťažké kovy, ktoré sa v pôdach občas nachádzajú.
  • ak položíte misku s použitou kávou do chladničky alebo mrazničky, pohltí nepríjemné zápachy
  • kávu môžete použiť ako píling na odstránenie zrohovatených buniek pokožky, kofeín kožu vzpruží a dodá jej bronzový nádych
  • káva pomáha zmierniť prejavy celulitídy

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #káva #kvalitné potraviny