Potravinám odpad nesvedčí. Ako sa naučiť neplytvať jedlom?

Nový systém triedenia kuchynského odpadu má prispieť k zníženiu plytvania jedlom i potravinami, k lepšiemu využívaniu bioodpadu a šetreniu výdavkov na komunálny odpad.

26.10.2021 10:00
plytvanie, potraviny, odpadky, chlieb, kôš Foto:
Ľudia sa neraz zbavujú i potravín, ktoré sú ešte dobré, pretože nerozumejú informáciám na obaloch. Veľmi často si mýlia dátum minimálnej trvanlivosti a dátum spotreby.
debata

Podľa oficiálnych údajov vyhodí ročne na Slovensku každý obyvateľ do odpadu približne 168 kilogramov potravín. Priemer v Európskej únii (EÚ) je ešte vyšší. Rada EÚ zverejnila, že na jedného Európana pripadá ročne ešte o päť kilogramov viac, čo je v celkovom súčte takmer 87,6 mil. ton. Viac ako polovicu z celkového množstva potravinového odpadu pritom vyprodukujú domácnosti. Aj preto sa EÚ a jej členské štáty zaviazali znížiť potravinový odpad do roku 2030 na polovicu.

Varené jedlo, chlieb aj ovocie

Z výsledkov on-line reprezentatívneho prieskumu, ktorý v septembri tohto roku realizovala Organizácia zodpovednosti výrobcov – OZV ENVI-PAK na vzorke 1 000 respondentov, sa ukázalo, že až 39 % obyvateľov Slovenska vyhadzuje potraviny najmenej raz do týždňa, denne dokonca 7 %! Iba štvrtina – 27 %, jedlom vôbec neplytvá a koše potravinami neplní. Ľahostajnejší sú najmä mladší ľudia, od 18 do 39 rokov. Naopak, starší ľudia a obyvatelia z menších obcí jedlo nevyhadzujú.

Najčastejšie putujú do odpadu zvyšky uvareného jedla, vyhodia ich takmer dve tretiny – 65 % z respondentov. V koši však často končí aj chlieb a pečivo – uviedlo to 35 % respondentov, a čerstvé ovocie či zelenina – 20 %.

chladnička, žena, potraviny Čítajte aj Tipy: Kedy mraziť, kedy chladiť

Veľa sa skazí

Najčastejším dôvodom vyhadzovania je, že sa jedlo pokazí – 68 %. Ďalšími sú končiaci dátum spotreby alebo minimálnej trvanlivosti – 32 %, či nadmerné množstvá jedla, ktoré nevládzeme zjesť – 28 %.

Dobrá správa je, že domácnosti dnes neprodukujú viac potravinového odpadu ako pred pandémiou. Viac ako polovica – 54 %, vyhadzuje rovnaké množstvo potravín ako pred pandémiou a 43 % menej ako v minulosti.

Dátumy sú dôležité

Ľudia sa neraz zbavujú i potravín, ktoré sú ešte dobré, pretože nerozumejú informáciám na obaloch. Veľmi často si mýlia dátum minimálnej trvanlivosti a dátum spotreby.

Dátum minimálnej trvanlivosti – dátum, do ktorého si potravina, ak je riadne skladovaná v neporušenom obale, uchová niektoré svoje špecifické vlastnosti. Môže sa konzumovať aj po uplynutí tohto dátumu. Patria sem potraviny ako múka, suché strukoviny, ryža, nemletý mak, sušienky, čokoláda.

Dátum spotreby/Spotre­bujte do – sa uvádza na potravinách, ktoré z mikrobiologického hľadiska podliehajú rýchlej skaze. Po uplynutí tohto dátumu by sa už nemali jesť, pretože môžu ohroziť zdravie. Sú to napríklad jogurty, majonézové šaláty, porciované mäso či mlieko.

nákup, potraviny, supermarket, Čítajte aj Ktoré výrobky sú kvalitné? Obaly to prezradia

Triedenie ušetrí peňaženky

Istému množstvu potravinového odpadu sa pravdepodobne vyhnúť nedá. V minulosti končil v zmesovom komunálnom odpade. Od 1. januára do 30. júna 2021 mali všetky mestá a obce, s výnimkou Bratislavy, Košíc a Prešova, povinnosť zabezpečiť triedenie kuchynského odpadu a bioodpadu.

„Ľudia si na nový systém triedenia biologického odpadu postupne zvykajú, zatiaľ prešlo málo času na hodnotenie prvých výsledkov. Z dlhodobého hľadiska sa očakáva, že zber kuchynského bioodpadu zníži mieru skládkovania, keďže práve on tvoril v minulom roku takmer polovicu zmesového komunálneho odpadu. Triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu môže v budúcnosti šetriť aj peňaženky, pretože sa prejaví v podobe nižších poplatkov za komunálny odpad,“ hovorí Katarína Kretter, riaditeľka oddelenia komunikácie OZV ENVI-PAK.

Varte bez odpadu

V aktivitách s racionálnym nakladaním s odpadmi platí, že zmysel má aj rozhodnutie jednotlivca, ktorý postupne zmení svoje návyky. Existuje veľa spôsobov, ako sa naučiť neplytvať jedlom a nevyhadzovať potraviny. Inšpirovať sa môžete aj v gastronómii, kde sa varenie bez odpadu stáva trendom.

„Veľká časť zeleniny, či už je to šupka, alebo vnútro s jadierkami, sa dá spracovať a dať napríklad do vývaru, ktorý bude dobrým základom varenia a má viac živín ako voda. Ak máte vývaru veľa, môžete ho dať vo vreckách do mrazničky a spotrebovať neskôr,“ radí Michal Konrád, zakladateľ modernej streetfoodovej značky Bao Brothers.

Šéfkuchár odporúča dôkladne si už pri nákupe premyslieť, čo budete pri varení potrebovať. "Nekupujte zbytočne veľa potravín do zásoby, skúste spracovať aj staršie použiteľné suroviny kreatívne. Napríklad suchý chlieb na bruschettu alebo hlúby z brokolice či karfiolu do polievky,“ dodáva.

potraviny, nákup, rúško Čítajte viac Nad zlato nie je iba soľ, ale aj kvalita potravín

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #kvalitné potraviny #odpad z domácnosti #triedenie odpadu #kuchynský odpad