Skrachoval váš dodávateľ energií? Ako ďalej

Tohtoročný nárast cien energií priniesol so sebou situáciu, ktorá sa v histórii slovenskej energetiky ešte nestala. Jeden z najväčších dodávateľov pre domácnosti a malé podniky v krajine, spoločnosť Slovakia Energy, na konci septembra ohlásila, že končí svoje podnikanie.

19.10.2021 10:00
žiarovka, nápad, peniaze, mince, šetrenie Foto:
Hoci máte dostatok času na rozmyslenie, odborníci odporúčajú, aby ste oficiálnu zmluvu podpísali čo najskôr.
debata (9)

„S poľutovaním vám musíme oznámiť, že s ohľadom na súčasný bezprecedentný vývoj cien na veľkoobchodných trhoch, v spojení so štátnymi reguláciami cenotvorby, sme na Slovensku boli nútení ukončiť svoju činnosť,“ odkázala po 13 rokoch firma svojim 307-tisíc zákazníkom. O dva týždne neskôr sa k nej pridala a oznámila svoj odchod z trhu aj česká materská firma Bohemia Energy, pod ktorú patrilo 900-tisíc ďalších ľudí.

„Je to veľmi vážny problém. Toto sme ešte na trhu nezažili,“ tvrdí Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk v rozhovore pre Pravdu v relácii Ide o peniaze. „Slovakia Energy si vybrala najhorší možný čas na ukončenie činnosti,“ súhlasí aj Andrej Lednár, konateľ poradenskej spoločnosti Prvá energetická. Dôvodom je, že v období, keď firma odišla z trhu, ceny na burzách dosahovali svoje historické maximum, na čo doplatia ich bývalí klienti. Ich noví dodávatelia, pod ktorých prešli automaticky, im totiž museli nakúpiť kapacity práve v tom období.

Video
Analytik Jozef Badida (Energie pre vás) o cenách energií a možnostiach klientov Slovakia Energy. Odvysielané 13. 10. 2021.

Navyše, zástupcovia ministerstva hospodárstva aj analytici opakovane upozorňujú, že nemusí ísť o poslednú spoločnosť na našom trhu a podobný osud môže postihnúť aj ďalších dodávateľov a ich klientov. „Krachovať môžu aj ďalší dodávatelia, no ľuďom garantujeme, že nikto o svoje dodávky elektriny či plynu nepríde,“ odkázal šéf rezortu Richard Sulík (SaS).

Pokiaľ ste jedným zo spomínaných 307-tisíc klientov Slovakia Energy, prípadne iného alternatívneho dodávateľa elektriny či plynu, ktorý s vami rozviaže zmluvu, mali by ste si dať pozor na niekoľko dôležitých krokov.

muž reguluje kúrenie Čítajte viac Zrušila vám Slovakia Energy zmluvu? Tu je 5 krokov, ako postupovať (+ kam môžete prestúpiť)

Ako prvé zrušte trvalé platobné príkazy pre Slovakia Energy. Od momentu, keď pôvodná firma ukončila svoju činnosť, vás totiž prebral pod svoje krídla „náhradný“ dodávateľ. Ten vám pošle aj nové platobné údaje. Slovakia Energy vám do 4 týždňov automaticky vystaví konečné zúčtovanie.

„Prvé tri mesiace od ukončenia činnosti Slovakia Energy zabezpečuje dodávky dodávateľ poslednej inštancie (DPI). Ten zabezpečí dodávky do konca roka, keďže oficiálne oznámili svoj koniec 30. septembra tohto roku. Pre odberateľov to znamená, že od nového roka musia mať už podpísanú zmluvu s novým dodávateľom, ktorého si sami vyberú,“ vysvetľuje Lednár.

Hoci máte dostatok času na rozmyslenie, odborníci odporúčajú, aby ste oficiálnu zmluvu podpísali čo najskôr. Kým počas mimoriadneho režimu platíte špeciálnu tarifu, ktorá je aktuálne aj trikrát vyššia, ako bežné ceny, podpisom zmluvy vám automaticky nový dodávateľ garantuje rovnaké ceny, ako majú jeho bežní zákazníci.

Najneskôr od 1. januára tak prejdú naspäť do štandardného režimu všetky domácnosti. Presný postup sa však líši podľa komodity. V prípade elektriny, ak ste spokojní s dodávateľom, pod ktorého ste aktuálne prešli v rámci tzv. poslednej inštancie, nemusíte robiť nič. Po uplynutí trojmesačnej prechodnej lehoty uňho automaticky zostanete. V prípade plynu musíte podpísať aj zmluvu, inak hrozí, že vás SPP, ktorý je jediným DPI, odpojí alebo bude pokutovať za neoprávnený odber.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Slovakia Energy #ceny elektriny #nárast cien energií