Pokračovanie článku: Skrachoval váš dodávateľ energií? Ako ďalej

Meníte dodávateľa kvôli lepšej cene energie?

Stalo sa vám, že po tom čo ste sa rozhodli a podpísali zmluvu s novým dodávateľom energie, vás oslovil pôvodný dodávateľ s ponukou ešte lepšej ceny?

Často sa stáva, že odberateľ podpíše zmluvu nielen jednému, ale aj viacerým novým dodávateľom zároveň. Prípadne podpíše dodatok aj pôvodnému dodávateľovi. Potom už nastáva pre odberateľa problém, ktorý spravidla nekončí inak ako uplatnením sankcií od dodávateľov z dôvodu zmarenia procesu zmeny s dodávateľa.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví preto odporúča:

1. Doprajte si čas a riadne si prečítajte obchodné podmienky nového aj pôvodného dodávateľa
Majte poriadok v dokumentoch, nerozhodujete sa unáhlene, nezabudnite, že váš podpis je zaväzujúci a vyplývajú z neho pre vás nielen práva, ale aj povinnosti. Na bezplatné odstúpenie od zmluvy máte zo zákona nárok 14 dní odo dňa podpisu. Úkon musí byť urobený písomne a priamo vami ako odberateľom.

2. Dajte pozor na účinnosť novej zmluvy súvisiacu s viazanosťou u pôvodného dodávateľa
Uvedomte si, že ak podpíšete novú zmluvu, zmluva je síce platná, ale nemusí nastať hneď aj jej účinnosť. Tú zmluva nadobudne až začatím plnenia z nej vyplývajúceho. Váš nový dodávateľ môže opakovane skúšať aktivovať proces zmeny, ktorý môže trvať aj niekoľko mesiacov. Po dlhšom čase príde informácia, že máte nového dodávateľa, u ktorého si podpis zmluvy ani nepamätáte. Výnimkou ukončenia zmluvy pred uplynutím viazanosti je zmena dodávateľa z dôvodu zmeny ceny alebo obchodných podmienok pôvodného dodávateľa.

tlačivo, daňové, priznanie, odvody, faktúra, účtovníctvo Čítajte viac Za október platiť nemusia. Klientom Slovakia Energy regulátor podáva pomocnú ruku

3. Uvedomte si, že ak od rovnakého dodávateľa odoberáte viacero komodít – teda aj elektrinu, aj plyn, máte uzatvorené dve zmluvy.
Ak chcete zrušiť obidve zmluvy, musíte odstúpiť buď od oboch zmlúv naraz, alebo od každej zvlášť. Dajte pozor, každá zo zmlúv môže mať rôznu viazanosť. V prípade uzatvorenia jednej zmluvy pre obe komodity, respektíve viacero odberných miest, sa pre každé z nich berie, akoby boli uzatvorené dve samostatné zmluvy.

4. Nepodpisujte viacero zmlúv naraz
Tým máme na mysli nielen zmluvu, ale aj dodatky k zmluvám a rôzne pripoistenia s prolongáciou pôvodnej zmluvy. Často sa stáva, že odberateľ podpíše v priebehu niekoľkých dní viacero dokumentov od rôznych dodávateľov. Napríklad po podpise zmluvy s novým dodávateľom osloví odberateľa pôvodný dodávateľ s lepšou cenou a ponukou viazanosti, alebo ho osloví dokonca nový ďalší dodávateľ a odberateľ podpíše nové dokumenty. Ak si zvolíte novú ponuku a od ostatných nestihnete odstúpiť v priebehu 14 dní, je to problém. Pre jeho riešenie je nevyhnutné komunikovať s dotknutými dodávateľmi.

Ak si neviete rady, obráťte sa na niekoho, kto vám poradí
Môžete poprosiť o pomoc svojich blízkych, prípadne nájdite vo svojom kraji spotrebiteľské združenie, ktoré vám s vašou zmluvou poradí a pomôže. Aj podomový predajca sa môže vrátiť až potom, keď si dôkladne prečítate všetky podmienky zmluvy. Nedajte sa nachytať tým, že vás niekto odpojí, ak rýchlo nič nepodpíšete.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Slovakia Energy #ceny elektriny #nárast cien energií