Pokračovanie článku: Na čo by ste mali pamätať pri zmene dodávateľa elektriny a plynu

Meranie spotreby elektrickej energie a plynu

Elektrina

  • meranie typu A – priebehové meranie s diaľkovým odpočtom,
  • meranie typu B – priebehové meranie bez diaľkového odpočtu, meraním typu B sa merajú najmä odberné miesta alebo odovzdávacie miesta, na ktorých je z technických dôvodov nerealizovateľné vykonávanie diaľkového odpočtu. Základný merací interval pre zisťovanie priebehu odberu alebo dodávky elektriny je jedna štvrťhodina. Prvá štvrťhodina sa začína o 00:00:00 h a končí sa o 00:15:00 h, základný interval pre zber a spracovanie nameraných údajov je minimálne jeden mesiac.
  • meranie typu C – bez priebehového merania, meraním typu C sa merajú odberné alebo meracie body, pri ktorých sa nevyžaduje priebehové meranie. Základný interval pre zber a spracovanie nameraných údajov je jeden rok.
  • meranie typu IMS – Inteligentný merací systém
muž reguluje kúrenie Čítajte viac Zrušila vám Slovakia Energy zmluvu? Tu je 5 krokov, ako postupovať (+ kam môžete prestúpiť)

Plyn

Na meranie spotreby zemného plynu a vyhodnotenia údajov sa používa

  • meranie typu A – priebežné meranie s archiváciou nameraných hodnôt a s denným diaľkovým prenosom dát. Merajú sa ním najmä odberné miesta s ročnou spotrebou väčšou ako 400-tisíc m3 plynu,
  • meranie typu B – priebežné meranie s archiváciou nameraných hodnôt a s mesačným diaľkovým prenosom dát. Týmto spôsobom sa merajú najmä odberné miesta s ročnou spotrebou od 60-tisíc do 400-tisíc m3 plynu.
  • meranie typu C – meranie, ktorého odpočet sa vykonáva na mieste inštalácie alebo diaľkovým prenosom v závislosti od druhu určeného meradla jedenkrát ročne. Takto sa merajú odberné miesta s ročnou spotrebou do 60-tisíc m3 plynu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovakia Energy #otázky a odpovede #zmena dodávateľa energií