Pokračovanie článku: Na čo by ste mali pamätať pri zmene dodávateľa elektriny a plynu

Pýtate sa: Na čo myslieť, ak uvažujete o zmene dodávateľa

Čo mi odporúčate, keď uvažujem o zmene svojho dodávateľa elektriny a plynu?

Predovšetkým si na začiatku rozhodovania o zmene treba dôkladne vyhodnotiť, či je ponuka vášho dodávateľa elektriny či plynu v porovnaní s inými pre vás skutočne najvýhodnejšia. Určite by ste mali zvážiť aj celkovú povesť a tradíciu firmy, osobné preferencie a tiež referencie od priateľov, ale v konečnom dôsledku sú to práve ceny, zľavy, výhody a služby, ktoré jednotlivých dodávateľov od seba v konkurencii odlišujú a ktoré musíte zvážiť. Zoznam dodávateľov elektriny a plynu nájdete na webovom sídle úradu.

Kde a ako si môžem porovnať rôzne ponuky cien elektriny a plynu pre mňa ako zákazníka?

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví poskytuje odberateľom možnosť nezávislého porovnania cien jednotlivých dodávateľov elektriny alebo plynu prostredníctvom tzv. cenovej kalkulačky, ktorú odberatelia nájdu na webovom sídle úradu. Odporúčame sa tiež osobne alebo telefonicky obrátiť na aspoň troch rôznych dodávateľov vo vašom regióne so žiadosťou, aby vám zaslali konkrétne cenové ponuky, ktoré porovnáte. Na webovom sídle úradu nájdete aj grafy, ktoré ukazujú aktuálny vývoj komoditných cien elektriny a plynu na svetových burzách.

Ako by som mohol v praxi pri zmene dodávateľa elektriny či plynu ušetriť?

Dajte si na rozhodnutie čas a buďte opatrní. V prvom rade je potrebné pozorne si prečítať zmluvu o združenej dodávke elektriny alebo plynu. Práve pri zľavách a výhodách môže odberateľ v konečnom dôsledku zaplatiť najviac. Niektorí dodávatelia dávajú do základných cenníkov nižšie ceny a nepotrebujú ponúkať dodatočné zľavy. Najdôležitejšie je sledovať rozdiel medzi dĺžkou viazanosti a dĺžkou plnenia benefitu. Zľava na 12 mesiacov pri 24-mesačnej viazanosti vám môže ďalší rok ceny predražiť. Percento zľavy nie je z celej faktúry, ale len z ceny komoditnej zložky koncovej ceny elektriny alebo plynu. Taktiež ponuky na výhodné služby, ktoré vo väčšine prípadov spotrebiteľ nevyužije, sú spoplatnené.

Potrebujete pomôcť? Naši odborníci vám poradiaísť na Rady Pravdy

Médiá veľa píšu o energetických šmejdoch. Ako postupovať, ak chcem zmeniť dodávateľa elektriny a plynu a nechcem naletieť neistým ponukám?

V prvom rade je dôležité si overiť, s akou spoločnosťou uzatváram zmluvu. V každej uzatvorenej zmluve je v úvodných ustanoveniach uvedená konkrétna spoločnosť, ktorá sa stane novým dodávateľom energií. V prípade, že je v zmluve uvedený iný názov spoločnosti než je tá, za ktorú sa obchodný zástupca vydáva, ide jednoznačne o zavádzanie. Spoločnosť, s ktorou sa uzatvára zmluva, bude novým dodávateľom, tejto spoločnosti sa budú uhrádzať zálohové platby a táto spoločnosť bude odberateľovi doručovať vyúčtovacie faktúry. Je dôležité vedieť, že po uzatvorení zmluvy má odberateľ zákonnú 14-dňovú lehotu na odstúpenie od zmluvy odo dňa uzatvorenia bez sankcie a bez udania dôvodu. Počas tejto lehoty si môže odberateľ zistiť dodatočné informácie o danej spoločnosti, dôkladne si preštudovať zmluvu a uistiť sa, že chce v tomto zmluvnom vzťahu zotrvať. Zároveň si treba pozorne prečítať i podmienky a všetky náležitosti odstúpenia od zmluvy.

Čo ak môj nový dodávateľ elektriny/plynu skrachuje?

Legislatívne je to ošetrené tak, že ak by mal dodávateľ elektriny či plynu akýkoľvek problém, tak odberateľ ani sekundu nesmie zostať bez dodávky elektriny/plynu * náhradnú dodávku okamžite zabezpečí iný dodávateľ za cenu, ktorú schválil regulačný úrad. Tento náhradný dodávateľ sa označuje pojmom „dodávateľ poslednej inštancie“.

Koľko zaplatím za zmenu dodávateľa elektriny, respektíve plynu?

Zmena dodávateľa elektriny a plynu je bezplatná. Má na ňu právo každý odberateľ. Podmienkou zmeny je ukončenie zmluvy s doterajším dodávateľom v súlade s podmienkami výpovednej lehoty pôvodného dodávateľa. Podrobnosti zmeny dodávateľa elektriny/plynu sú uvedené v prevádzkovom poriadku prevádzkovateľa distribučnej siete, obchodných podmienkach dodávateľa elektriny alebo plynu a taktiež na webovom sídle úradu.

tlačivo, daňové, priznanie, odvody, faktúra, účtovníctvo Čítajte viac Za október platiť nemusia. Klientom Slovakia Energy regulátor podáva pomocnú ruku

Keď zmením dodávateľa, nainštalujú mi nový elektromer alebo plynomer (meradlo)?

Všetky elektrické vedenia (plynovody) pred meradlom vrátane meradla sú majetkom distribútora, čo znamená, že keď zmeníte dodávateľa, tak elektrina (plyn) vám budú distribuované po rovnakých elektrických vedeniach (plynovode) ako doteraz a meradlo nebude nikto meniť. Jediná zmena, ktorú si všimnete, je to, že vám bude chodiť faktúra od nového dodávateľa.

Keď zmením dodávateľa, tak mi začne chodiť faktúra od nového dodávateľa a bude mi chodiť aj faktúra od distribútora? Budú mi chodiť dve faktúry?

Ak zmeníte dodávateľa, budete dostávať iba jednu faktúru a to od nového dodávateľa, v ktorej vám bude tak ako doteraz súčasne fakturovaná cena za dodávku elektriny alebo plynu a ceny viažuce sa k sieťovým poplatkom (ceny za využitie elektroenerge­tických sústav alebo plynárenských sietí).

Keď zmením dodávateľa, tak musím zmeniť spôsob platby a aj výšku záloh?

Nový dodávateľ spravidla preberá od súčasného dodávateľa aj cyklus fakturácie. Cyklus fakturácie sa nedá zmeniť, závisí od prevádzkovateľa distribučnej sústavy alebo prevádzkovateľa distribučnej siete, do ktorej je odberné miesto pripojené. Výška záloh a spôsob platby je určená v príslušnej legislatíve a taktiež je vecou dohody medzi vami a novým dodávateľom.

Ako často môžem ako odberateľ meniť dodávateľa?

Podľa platnej legislatívy môže byť zmena dodávateľa realizovaná k prvému dňu v mesiaci. Odporúčame zmeniť dodávateľa vždy vtedy, keď sa vám to oplatí. V tejto súvislosti je potrebné rozlišovať zmluvy na dobu neurčitú a zmluvy uzatvorené na dobu určitú. V druhom prípade je potrebné si odsledovať, na akú dobu bola zmluva uzatvorená, aby sa predišlo sankciám za predčasné vypovedanie zmluvy zo strany odberateľa.

Kalifornia / elektrina / Čítajte aj Ceny plynu a elektriny sú na nových rekordoch

Aké sú moje práva odberateľa elektriny či plynu v domácnosti? Čo musí zmluva obsahovať?

Zmluvu vždy uzatvára jeden odberateľ, napríklad jeden z manželov. V zmluve musí byť jednoznačne identifikovaný dodávateľ a odberateľ. Zmluva musí obsahovať informáciu, pre ktoré odberné miesta je uzatvorená, teda presné označenie odberného miesta – EIC/POD kód, často sa uvádza aj adresa odberného miesta. Ďalej na akú dobu sa uzatvára, či na dobu určitú alebo neurčitú, v akom trvaní, informáciu o cene a obchodné podmienky v písomnej podobe.

Každá zmluva musí obsahovať predpokladaný ročný odber energie, platobné a fakturačné podmienky vrátane spôsobu úhrady platby, informáciu o práve odberateľa vypovedať zmluvu v prípade neplnenia zmluvných povinností dodávateľa energie, alebo v prípade nesúhlasu s navrhovanou zmenou zmluvných podmienok, ceny a obchodných podmienok, spôsob oznámenia zmeny zmluvných podmienok, dĺžku výpovednej lehoty a podmienky, za akých možno zmluvu vypovedať, spôsob oznámenia, lehoty a všeobecné poučenie o režime dodávky poslednej inštancie a dodávateľovi poslednej inštancie, poučenie o povinnosti dodávateľa energie súvisiace so štandardmi kvality vrátane ich vyhodnocovania, poučenie o spôsobe oznámenia termínu výmeny určeného meradla a informácie o dôvodoch výmeny určeného meradla, ako aj informáciu o náhradnom spôsobe určenia množstva dodanej energie v prípade poruchy určeného meradla, alebo mimo určeného termínu odpočtu, poučenie o neoprávnenom odbere energie, poučenie o podmienkach obmedzenia a prerušenia distribúcie energie alebo dodávky, poučenie o spôsobe doručovania písomností, poučenie o mieste, spôsobe a lehotách na uplatňovanie reklamácie a mieste, spôsobe a lehotách na uplatňovanie dostupných prostriedkov na urovnávanie sporov, identifikačné údaje pracovníka, ktorý zmluvu dojednával, ako aj informáciu o tom, že odberateľ v domácnosti ju môže bez udania dôvodu a bez sankcie vypovedať do 14-tich dní odo dňa jej uzatvorenia.

Zdroj: urso.gov.sk

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovakia Energy #otázky a odpovede #zmena dodávateľa energií