Prvé zmienky o cestovinách pochádzajú údajne zo 4. storočia pred naším letopočtom, ako inak než z Talianska. Prvý recept popisuje sekané mäso s cestovinami.
Prvé cestoviny sa do Európy dostali vďaka známemu cestovateľovi, benátskemu kupcovi menom Marco Polo. Z Číny priviezol rezance z ryžovej múky, tie si však mimoriadnu obľubu nezískali. Až keď ich začali miestni pekári pripravovať z pšeničnej múky, začalo sa ich víťazné ťaženie a stali sa národným jedlom.
Najobľúbenejšie sú vretená
Zo štatistík vyplýva, že najobľúbenejším druhom cestovín u nás sú bezvaječné vretená, nasledujú špagety a kolienka. Cestoviny, konzumované ako príloha (nie ako hlavný chod), sú z výživového hľadiska cennou súčasťou jedálnička. Pre svoj nižší glykemický index sú obľúbené predovšetkým kvalitné cestoviny z tvrdej pšenice. Ak si ho chcete udržať, pamätajte na to, že cestoviny nesmiete rozvariť. Hodnota glykemického indexu sa tým zvyšuje a pocit sýtosti potrvá kratší čas.
Zázrak menom konjak
Cestoviny sa vyrábajú z rôznych druhov múky. Môže ísť o vaječné či nevaječné, sušené alebo nesušené. Svoj boom zažívajú aj špeciálne cestoviny z konjaku, ktoré sa u nás predávajú pod značkou Slim Pasta. Svojou nízkou kalorickou hodnotou si získali veľkú obľubu a sú ideálnou súčasťou redukčného jedálnička. Pripravíte ich ľahko a rýchlo a jednoducho nimi nahradíte klasické rezance, špagety, fettuccine či penne.
Ideálne sa hodia do šalátov, ako príloha k mäsu, ale aj do polievok alebo obľúbených smoothies.
Vďaka svojmu zloženiu sú totiž vhodné aj pre tých, ktorí zápasia s nepríjemnými zdravotnými obmedzeniami, ako je diabetes, celiakia, intolerancia na laktózu či obezita.
Ako si pripraviť konjakové cestoviny? Konjakové cestoviny sa nemusia variť, takže sú pripravené na okamžitú konzumáciu. Stačí ich prepláchnuť pod tečúcou vodou a zmiešať s obľúbenými ingredienciami. Dajú sa pripraviť na tisíce spôsobov a vďaka obsahu vlákniny glukomanan dokonale zasýtia.
Tagliatelle s cuketou
Čo treba na dve porcie: 1 balenie tagliatelle, 50 g cukety, 100 g kuracích pŕs, 3–4 cherry paradajky, väčšia hrsť listového špenátu, 1 strúčik cesnaku, rozmarín a tymian, 2–3 čili papričky, soľ, čierne korenie.
Ako na to: Rozohrejte panvicu s olivovým olejom, pridajte strúčik cesnaku a orestujte osolené a okorenené kuracie prsia. Posypte bylinkami a po chvíľke vyberte mäso z panvice. Vložte nakrájanú cuketu, pridajte rozpolené cherry paradajky, špenát a prepláchnuté tagliatelle. Všetko dôkladne premiešajte, pridajte čili papričky, orestované mäso a môžete servírovať.