Ako použitý papier zachraňuje prírodu aj ekonomiku

V súčasnosti sa na svete spotrebuje asi 83 miliónov roliek toaletného papiera za deň. Len slovenské domácnosti ich minú asi 60 tisíc denne. Na trhu možno nájsť toaletný papier rôznych farieb, vzorov, vôní, vrstiev a dokonca aj vlhčený. Medzi najobľúbenejšie ale patrí trojvrstvový klasický biely toaletný papier bez vône a vzorov.

19.01.2022 00:00
les, PR Foto:

Čoraz viac rastie záujem o papier, ktorý je šetrnejší k životnému prostrediu. Ľudia sú čoraz uvedomelejší a aj takýmto spôsobom sa snažia šetriť životné prostredie. Metód ako spomínanú hygienickú pomôcku vyrobiť ekologicky je viacero. Niektorí výrobcovia využívajú recykláciu, iní sa sústreďujú na výrobu priamo zo stromov.

V médiách sa objavili názory, že recyklácia nie je dostatočne šetrná k životnému prostrediu. V článkoch možno nájsť tvrdenia, že dostupnosť a kvalita recyklovaných surovín na výrobu toaletného papiera, primárne drevných vlákien klesá. a tieto suroviny musia prejsť procesom starostlivého čistenia. Pri ňom sa ale spotrebuje veľké množstvo vody a energie, čo spôsobuje výraznú záťaž pre životné prostredie. Riešením by mala byť výroba z celulózy. Argumentom zástancov tejto metódy je, že sa vyrába zo 100% udržateľnej celulózy a dosahuje viac ako 90 % efektívnu spotrebu materiálu, v porovnaní s približne 60 % mierou využitia pri recyklovaných vláknach. Tie pri výrobe vyžadujú približne dvojnásobok vstupných surovín oproti rovnakému počtu produktov z čerstvých drevných vlákien, čiže celulózy.

Názory odborníkov sa ale líšia, prístupy výrobcov tiež a viacerí volia cestu recyklácie. A práve prístup chrániaci životné prostredie a výroba formou recyklácie je jednou z priorít aj harmaneckých papierní. SHP Harmanec je vyložene ekologicky zameraný závod. ,,Zásadný podiel výroby našich produktov vyrábame zo zberového papiera, pričom náš odpadový papierenský kal sa používa na výrobu tehál v tehelniach. Máme tiež čističku odpadových vôd, ktorá funguje na princípe mechanického a biologického stupňa," hovorí Richard Žigmund, CEO SHP Group.

Richard Žigmund, CEO SHP Group
Harmanec, PR, nepouzivat Richard Žigmund, CEO SHP Group

V harmaneckých papierňach sa toaletné potreby vyrábajú z recyklovanej suroviny, ktorá sa zbiera priamo na Slovensku. Recykláciou dostáva surovina novú šancu a závod tak prispieva k cirkulárnej ekonomike. Práve tento prístup možno považovať za ekologickejší a udržateľnejší, v porovnaní s výrobou z celulózy zo stromov rastúcich v cudzine. Tie treba, ak nepočítame samotné spracovanie, minimálne z veľkej vzdialenosti priviesť na Slovensko. A doprava samotná nie je práve šetrná k životnému prostrediu. Slovenský výrobca preto radšej zbiera existujúci papier vyskytujúci sa lokálne a dávame mu druhú šancu ako surovine.

Prispievajú tak k cirkulárnej ekonomike, napriek tomu že jednoduchšie kúpiť celulózu zo zahraničia a spracovať ju.

Použitý kancelársky papier, či remitenda novín nemusí putovať na skládky. V harmaneckých papierňach sa zaviazali zbierať tento materiál a spracovávať ho na naše produkty. Výsledkom je, že budúcej generácii nechávame viac stromov, čistejší vzduch a životné prostredie pre ďalšiu generáciu. Áno, závod musí vynaložiť viac úsilia, ale vďaka týmto snahám je naša krajina na tom lepšie: viac miestnych pracovných miest, menej medzinárodnej dopravy, viac stromov, menej pozemkov.

Slovensko je malá krajina s množstvom lesom. Napriek tomu je každým rokom čoraz viac vidieť odlesňovanie a to aj napriek programom udržateľného lesného hospodárstva. Harmanecké papierne chápu ako svoju povinnosť proaktívne vyhľadávať príležitosť na spracovanie existujúceho papiera namiesto nakupovania surovín -celulózy) z Južnej Ameriky a severských krajín a ich prepravy na Slovensko. Dokážete si predstaviť, aký veľký vplyv má doprava využívaná na prepravu celulózy na životné prostredie?

Foto: SHUTTERSTOCK
shutterstock 1829538818

Dôkazom sú aj certifikáty

Papiereň je popredným lídrom v oblasti ekologického spracovávania surovín na Slovensku. V závode sa pri výrobe využíva moderná technológia zabezpečujúca trvalú udržateľnosť výroby 100¤% recyklovaného papiera, čím výrazne šetrí životné prostredie. „Investovali sme do technológie, ktorá umožňuje zvyšovanie využitia zberového papiera vo výrobnom procese a do čistenia odpadových vôd viac ako 10 miliónov eur. V závode tak dokážeme zo zberového papiera vyrobiť recyklovaný hygienický papier v špičkovej kvalite. Postupne chceme dosiahnuť z takzvaného zberáku výrobu 60 tisíc ton papiera ročne. V investíciách preto plánujeme pokračovať,“ uviedol predseda dozornej rady ECO-INVESTMENT, a. s. Milan Fiľo, pod ktorý papierne patria.

Skutočnosť, že harmaneckým papierňam na ekológii a ochrane životného prostredia naozaj záleží potvrdzujú aj viaceré certifikáty. Firma sa môže napríklad preukázať FSC® certifikátom, ktorý podporuje environmentálne vhodné, sociálne prínosné a ekonomicky životaschopné obhospodarovanie lesov. Logo FSC® umožňuje spotrebiteľom identifikovať produkty vyrobené z dreva, ktoré pochádza z dobre a zodpovedne obhospodarovaných lesov . Papierne sa môžu pýšiť aj prestížnym certifikátom Certifikát Nordic Ecolabel. Táto najstaršia ekoznačka pochádzajúca z Nemecka sa udeľuje výrobkom, ktorých proces výroby je šetrný k životnému prostrediu.

Firma s bohatou históriou

SHP Harmanec je v súčasnosti silný regionálny zamestnávateľ, v podniku pracuje približne 400 ľudí z blízkeho okolia. Spoločnosť si zakladá na profesionalite a know-how svojich pracovníkov. Aktívne podporuje lokálne komunity, školy a škôlky v rámci regiónu, buduje vzťahy najmä v sociálnej oblasti a v ochrane životného prostredia, úzko spolupracuje s miestnou samosprávou a cirkvou.

História firmy ale siaha až do 19 storočia. Papiereň v Harmanci vybudoval v roku 1829 banskobys­trický kupec František Zikmund Leicht pôvodne ako fabriku na ručnú výrobu papiera. Už vtedy patrila k najmodernejším papierenským závodom v Rakúsko-Uhorsku. Na prelome 19. a 20. storočia sa tu začali vyrábať aj hygienické papierové výrobky. Najprv s a na trhu objavil skladaný toaletný papier pod obchodnou značkou Hermandol, neskôr ručne rezané papierové obrúsky. Počas 2. svetovej vojny pribudli nové výrobky- dámske vložky a detské plienky. Novodobá história papierne sa začala v roku 1972, kedy bol do prevádzky uvedený papierenský stroj na výrobu hygienických papierov a začala sa využívať nová surovina – zberový papier. Charakter modernej a dynamicky sa rozvíjajúcej firmy si papiereň zachovala dodnes. Ročne investuje do rozvoja technológii a modernizácie procesov okolo 6 miliónov eur V roku 2002 sa Harmanecké papierne premenovali na SHP Harmanec a stali sa súčasťou skupiny výrobných a obchodných spoločností, ktorých predmetom činnosti je výroba a distribúcia hygienických papierových produktov pod spoločným názvom SHP Group.

Skupina SHP Group je popredným výrobcom hygienických papierových výrobkov v strednej a juhovýchodnej Európe a je súčasťou česko-slovenského investičného holdingu ECO-INVESTMENT a.s. Paloma d.d. je kľúčovou súčasťou skupiny SHP Group, ktorá dodáva výrobky do približne 20 európskych krajín.. ECO-INVESTMENT, a.s. je česko-slovenský priemyselno-investičný holding. Hlavnými oblasťami jeho investícií sú výroba celulózy a papiera, energetika, potravinárstvo a reality.

Zaujímavé fakty o recyklovanom papieri:

Viete ako používanie recyklovaného papiera pomáha životnému prostrediu?

  • výrobou recyklovaného papiera sa do ovzdušia dostane o 40 % menej skleníkových plynov
  • presun jedného milióna tony papiera z primárnych vlákien na recyklovaný papier v tlačiarenskom priemysle možno porovnať s vyradením 248 000 áut z ciest za celý rok
  • výroba recyklovaného papiera vyžaduje o 26 % menej energie.
  • každá tona recyklovaného papiera zvyčajne ušetrí dostatok energie na napájanie domu na celý rok
  • presun jedného milióna tony papiera z primárnych vlákien na recyklovaný papier je porovnateľný s napájaním 216 000 domácností elektrickou energiou za celý rok.
  • pri výrobe recyklovaného papiera vzniká o 43 % menej odpadovej vody.
  • presun jedného milióna tony papiera z primárnych vlákien na recyklovaný papier sa rovná naplneniu viac ako 15 000 bazénov.
  • výroba recyklovaného papiera vedie k o 73 % menšiemu znečisteniu ovzdušia v porovnaní so štandardnou výrobou papiera.
chyba