Tipy: Ako menej platiť za energie

Pri zvyšujúcich sa cenách energií si logicky kladieme otázku, ako zachovať komfort bývania tak, aby sme to výrazne nepocítili na peňaženke. Energiu môžeme v domácnosti šetriť mnohými spôsobmi, väčšina je prekvapujúco jednoduchá a účinná. Isté je, že každá jedna, aj tá najmenšia, úspora sa priaznivo prejaví na účtoch.

29.11.2021 10:00
žena, lampa, svetlo, šetrenie, úspora Foto:
Pri osvetlení môžete okrem výmeny žiarovky za úspornejšiu ušetriť aj tak, že zhasnete svetlo vždy, keď odchádzate z miestnosti.
debata

Byty a domy neprekurujeme
Dôležité pravidlo, ktoré je síce dobre známe, no nie vždy docenené. Pritom je to jednoduché: Netrvať na tom, že aj uprostred zimy budeme chodiť po byte v tričku a krátkych nohaviciach. V izbách kúrime na 20 stupňov, v spálni stačí 18 stupňov. Nekúrime tam, kde netreba. Pokiaľ teda niektorú izbu využívame len málo alebo vôbec, zatvoríme dvere a túto miestnosť nevykurujeme.

Vodu zohrievame tak akurát
Termostat kotla na teplú vodu nastavíme na 60–65 stupňov, to je postačujúca teplota. Voda sa nebude zbytočne prehrievať a my túto úsporu pocítime na konečnom súčte za energie.

Práčke a umývačke stačí nízka teplota
Pokiaľ perieme bežne znečistené šatstvo, úplne stačí na 30 stupňoch. Vyššiu teplotu volíme len pri veľmi znečistenom oblečení, ani tu však nemusíme prekročiť 40, maximálne 60 stupňov. Dnešné pracie prostriedky sú účinné práve pri týchto nižších teplotách. Ak sa dá, zvolíme úsporný program eko. To platí aj pri umývaní riadu. Bežné umývanie nepotrebuje vysoké teploty, stačia umývacie programy na 30 stupňov alebo eko.

Sušičke sa radšej vyhýbame
Keď máte možnosť sušiť bielizeň voľne na vzduchu, či už na balkóne, alebo v záhrade, využite ju. Sušičke sa podľa možnosti čo najviac vyhýbame, je to veľký žrút energie. Aj v zime môžeme sušiť oblečenie vonku na vzduchu a vnútri ho potom takisto voľne dosušíme.

dlaň, životné prostredie, ekológia, veterná elektráreň Čítajte viac Na plytvanie nemáme čas. Ako šetriť vodou a elektrinou?

Chladničku zbytočne neotvárame
Teplotu v chladničke udržiavajte na 4–7 stupňoch, v mrazničke by mala byť teplota mínus 15 až mínus 18 stupňov. Námrazu pravidelne odstraňujte, každý milimeter zvyšuje spotrebu. Horúce jedlá nechajte najskôr vychladnúť, až potom ich vložte do chladničky. Dvierka na chladničke zbytočne neotvárajte, radšej vyberte viac vecí naraz a vždy si najskôr rozmyslite, čo presne z chladničky potrebujete. V zime môžete využiť vonkajší chlad, za priaznivých podmienok chladničku úplne vypnúť a potraviny umiestniť napríklad na balkóne. Ak máte doma samostatnú mrazničku, zvážte, či potrebujete chladničku kombinovanú s mrazničkou.

Pri varení využívame zvyškové teplo
Neverili by ste, koľko energie zbytočne miniete (a zaplatíte) tým, že varnú dosku alebo rúru vypínate až v momente, keď je jedlo hotové. Keď to urobíte o pár minút skôr, jedlo sa dovarí alebo dopečie na zvyškovom teple nahromadenom v spotrebiči. Toto teplo je dostatočné na dokončenie jedla, no zároveň už máte v týchto posledných minútach varenia nulovú spotrebu. Toto je veľmi účinný spôsob šetrenia energiou. Pri varení dbáme aj na to, aby sme zbytočne neotvárali dvierka rúry.

Rýchlovarnú kanvicu neprepĺňame
Pri zohrievaní alebo varení vody v rýchlovarnej kanvici použijeme len toľko vody, koľko naozaj potrebujeme. Teda keď idete variť dve kávy, je zbytočné napustiť do kanvice liter vody. Zbytočne by ste minuli vodu aj elektrinu na jej zohriatie. Zdanlivá maličkosť, ale aj tu platí staré známe babka k babce.

plynový sporák, plamene, plyn Čítajte viac Na čo by ste mali pamätať pri zmene dodávateľa elektriny a plynu

Kúrenie časujeme
Ak máte možnosť nastaviť intenzitu aj čas kúrenia, určite ju využite. Časovanie prispôsobte režimu domácnosti. Cez deň, keď sa zdržiavate mimo domova, stačí nižšia teplota, prípadne len temperovanie. Približne 20 – 30 minút pred vaším príchodom domov sa môže začať teplota zvyšovať na pobytovú izbovú teplotu, ideálne 20 stupňov.

Spotrebiče na noc vypínajte
Všetky spotrebiče, ktoré nepoužívate, na noc vypínajte. Počítač by ste mali vypínať aj vtedy, keď ho nepoužívate dlhšie ako hodinu – ušetríte tak energiu. Obsluhu spotrebičov uľahčuje predlžovacia zásuvka s vypínačom.

Svietime len toľko, koľko treba
Pri osvetlení môžete ušetriť tak, že zhasnete svetlo vždy, keď odchádzate z miestnosti. Tiež je dobré vymeniť žiarovky za energeticky úsporné, napríklad LED žiarovky.

Aj zariadenie je dôležité
Tento spôsob šetrenia nie je veľmi známy, no dokáže takisto pomôcť usporiť peniaze. Všimnite si, ako máte v izbách rozložený nábytok a urobte prípadné úpravy. Dôležité je umiestniť nábytok tak, aby ste využili prirodzené svetlo prichádzajúce cez okno (slnko). Tiež je dobré rozmiestniť zariadenie tak, aby nezakrývalo zdroje tepla.

Okná a dvere potrebujú utesniť
Kvalitné okná sú už štandardom a netreba sa pri nich príliš obávať únikov tepla. No pri silných mrazoch alebo pri starších oknách je potrebné utesnenie. Zamedzíme ním prenikaniu studeného vzduchu zvonka a tiež úniku tepla von z interiéru. Okrem okien utesníme aj kľúčové dierky, dvere a takisto kozub.

Radšej sprcha ako vaňa
Ak ste milovníkmi domáceho kúpeľa, tak vedzte, že pri každom napustení vane míňate oveľa viac energie než pri sprchovaní. Sprcha spotrebuje iba 20 percent energie v porovnaní s kúpeľom. Ešte viac ušetríte, keď počas sprchovania zastavíte sprchu vo chvíľach, keď si nanášate šampón alebo kozmetiku.

Tečúca voda je hotová pohroma
Pokiaľ umývate riad pod tečúcou vodou, je to rovnaké, akoby ste do odpadu vylievali energiu aj peniaze. Aj tu sa dá ušetriť, stačí si zvyknúť na iný postup pri umývaní. Riad najskôr opláchnite, potom naň pri vypnutej vode naneste postupne hubkou saponát a až na záver opláchnite pod tečúcou vodou. Jednoznačne najvýhodnejšia je však umývačka riadu. Pri jej používaní miniete až päťkrát menej vody, ako keby ste riad umývali ručne.

Vedeli ste?

  • Až 50 percent energie môžete ušetriť, keď vymeníte staršiu, desaťročnú, kombinovanú chladničku za nový spotrebič triedy A++. Pri správnom používaní sa vám investícia vráti do ôsmich rokov, pri výmene starších modelov aj rýchlejšie.
  • Spotrebiče v pohotovostnom režime sú žrútmi elektriny. Napríklad pokiaľ sledujete TV hodinu denne, zaplatíte viac za spotrebu, keď je televízor vypnutý, než keď je zapnutý. Preto spotrebiče radšej vypínajte.
  • Spotreba notebooku je výrazne nižšia než spotreba bežného počítača. Spotreba počítačov rastie s vyššou frekvenciou a zvýšeným počtom jadier procesora. Pri hraní hier miniete viac elektriny ako pri používaní textového editora.
Zdroje: Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, Slovenská inovačná a energetická agentúra

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #ekológia #ceny energií #ako ušetriť