COVID-19 PASS, Green pass, Digitálny COVID preukaz EÚ. Ako sa v nich vyznať?

Ľudia si často mýlia pojmy Covid pass, Green pass či digitálny Covid preukaz. "Na Call Centrum Národného centra zdravotníckych informácií sa každý deň obracajú tisíce ľudí, ktorí potrebujú pomoc s očkovaním, vydaním niektorého z dokladov či riešením iných situácií, ktoré priniesla pandémia," vraví hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií Alžbeta Sivá. "Upozorňujeme preto na najčastejšie zámeny pojmov."

29.01.2022 06:00
greenpass, covid pass Foto: ,
debata (16)

COVID-19-PASS

  • Je 9-miestny kód obsahujúci čísla, písmená a pomlčky.
  • Má ho každá osoba, ktorá sa v minulosti registrovala na testovanie alebo očkovanie prostredníctvom

www.korona.gov.sk, prípadne súkromného laboratória.

Čo je dôležité: Tento kód je možné vyhľadať medzi SMS, resp. v e-mailoch z minulosti.

Digitálny COVID PREUKAZ EÚ (DCP)

  • Je doklad generovaný systémom zo záznamu o očkovaní alebo prekonaní ochorenia COVID-19.
  • Preukazuje sa ním vykonané očkovanie, prekonanie, testovanie ochorenia COVID-19.
  • Generuje sa na základe žiadosti cez www.korona.gov.sk.

Čo je dôležité: Doklad o prekonaní z pozitívneho výsledku je možné vygenerovať len v prípade pozitívneho PCR testu, teda nie Ag testu. Žiadosť o zaslanie DCP je možné vyplniť na stránke www.korona.gov.sk, prípadne sa dá zobraziť aj v aplikácii zdravotnej poisťovne. Je veľmi dôležité pozorne čítať popisy k jednotlivým poliam vo formulári, aby nedochádzalo k vysokej chybovosti. Napríklad ak je uvedený rok narodenia, je potrebné písať len rok, a nie celý dátum. Pri telefónnom čísle sa namiesto prvej nuly zadáva medzinárodná predvoľba v tvare +421… Potvrdenie po pozitívnom výsledku PCR testu sa v systéme generuje až po uplynutí karantény, teda zhruba o 12 dní.

Green pass

  • Je mobilná aplikácia, do ktorej je možné načítať Digitálne COVID preukazy EÚ.

Čo je dôležité: V prípade, že zabudnete PIN kód do aplikácie Green pass, aplikáciu zo zariadenia odinštalujte a opätovne nainštalujte –  heslo sa tým zresetuje.

eHranica

  • Je formulár, ktorý slúži na registráciu pri príchode na Slovensko.
  • Dostupný je prostredníctvom portálu korona.gov.sk. (https://korona.gov.sk/ehranica/).

Čo je dôležité:

• Najdôležitejšie je riadne si skontrolovať všetky údaje, ktoré sú do nej zapisované, aby sa zhodovali s údajmi, ktoré boli zadané pri prvej registrácii na testovanie.

• Pri nesprávne vyplnenej eHranici (napr. ak osoba zaznačila, že je očkovaná, ale nie je) je možné opraviť údaje len prostredníctvom Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

• Ak osoba nemá rodné číslo, pretože nie je zo Slovenska (prípadne Česka), je tam možnosť aj iného identifikátora. Pri viacerých prihlasovaniach je nesprávne zadávať rôzny identifikátor, pretože sa vytvoria dva Covid passy.

• eHranica je rovnako ako testovanie alebo očkovanie založená na Covid passe. Ak teda už v systéme osoba má nejaké údaje, je nutné zadať ich rovnako. • Ak nepríde SMS alebo e-mail o registrácii, znamená to, že sa nepodarilo vyplniť formulár eHranica.

Digitálny COVID preukaz EÚ bude od februára platiť deväť mesiacov

Digitálny COVID preukaz EÚ si dokážu ľudia uložiť do mobilu, ale najskôr je potrebné, aby navštívili stránku korona.gov.sk a zvolili si možnosť Získať Digitálny COVID preukaz EÚ.

Platnosť Digitálneho COVID preukaz EÚ sa od 1. februára mení, po novom bude platiť 9 mesiacov.

Na korona.gov.sk výberom tohto formulára budú automaticky presmerovaní na portál služieb NCZI.

Na prihlásenie sa do portálu NCZI je nutné zadať číslo mobilného telefónu, rok narodenia a COVID-19-PASS. To je deväťmiestny údaj, ktorý sa skladá z písmen, číslic a pomlčiek, záujemcovia ho nájdu v SMS alebo emailoch od NCZI. Uvádzať sa musia iba totožné údaje, ktoré sa už zadávali, a to či už pri objednaní sa na PCR, alebo antigénové testovanie, respektíve pri registrácii na očkovanie cez korona.gov.sk.

Na portáli služieb NCZI existuje aj možnosť nastaviť si automatické zasielanie Digitálnych COVID preukazov EÚ na email, pričom potom budú preukazy zasielané automaticky, keď bude osobe pridelený nový Digitálny COVID preukaz EÚ.

Následne si priamo do aplikácie GreenPass môžu záujemcovia sťahovať jednotlivé Digitálne COVID preukazy EÚ alebo skenovať QR kódy z ich papierových foriem.

Pre zjednodušenie NCZI pripravilo aj sériu grafických manuálov, ktoré sú publikované na sociálnych sieťach. Je dôležité dodať, že Národné centrum zdravotníckych informácií môže na základe legitímneho rámca, vydať iba Digitálny COVID preukaz EÚ v elektronickej podobe.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #green pass #digitálny covid preukaz