Nevyhadzujte peniaze: Ako rozoznať kvalitné potraviny

Pri nákupe potravín sa neponáhľajte, dajte si na výbere záležať, aby ste nevyhadzovali peniaze za nekvalitu. Prinášame tipy, čo je dobré vedieť.

25.02.2022 10:00
nákup, potraviny, kuchyňa, ovocie, zelenina Foto:
Pri všetkých druhoch ovocia a zeleniny si dávajte si pozor predovšetkým na hnilé a plesnivé kusy.
debata

Chlieb

  • všímajte si vzhľad, farbu, chrumkavosť kôrky, konzistenciu, vôňu, chuť i pórovitosť striedky
  • kôrka má byť hladká, narezaná alebo s odtlačkom ošatky, lesklá alebo pomúčená, celistvá alebo s povrchovou úpravou
  • striedka je dobre prepečená, pórovitá, pružná
  • pri balenom si všimnite, či nemá zarosený obal, je to znak, že ho balili ešte teplý a môže začať plesnivieť

Zemiaky

  • zdravé sú bez mechanického poškodenia, chorobných škvŕn, rôznych povlakov, hniloby
  • šupa nesmie byť zošúverená alebo zelená
  • ak majú na povrchu plesnivé alebo hnilé miesta, vyhoďte ich

Mäso

  • všímajte si najmä farbu, vôňu a pružnosť
  • čerstvé hovädzie má výraznú červenú farbu, po prerezaní je lesklé, má charakteristický čerstvý zápach, kompaktnú štruktúru s jemnými žilkami mastnoty, po stlačení sa vráti do predchádzajúce­ho tvaru
  • čerstvé bravčové je jemné, šťavnaté, mastné časti sú biele a kompaktné, po prekrojení je hladké a lesklé, má tmavoružovú farbu
  • čerstvé teľacie má ružovú farbu, jemne mliečny zápach, po prekrojení je hladké, mramorované
  • čerstvé hydinové je svetloružové alebo mierne červené, má pevný hladký povrch, matnú konzistenciu, po stlačení sa vráti do pôvodného tvaru
plytvanie, potraviny, odpadky, chlieb, kôš Čítajte viac Potravinám odpad nesvedčí. Ako sa naučiť neplytvať jedlom?

Ovocie a zelenina

  • pozrite sa, či nie sú napríklad jablká až podozrivo vyleštené, môže to znamenať, že obsahujú priveľa prídavných látok
  • pri všetkých druhoch si dávajte si pozor predovšetkým na hnilé a plesnivé kusy
  • vyberajte dôkladne aj balené druhy, svetlo v obchode môže skresľovať farbu plodov alebo môžu byť na spodku balenia hnilé kusy

Vajcia

  • na obale musí byť meno a adresa výrobcu (firmy), ktorá ich balila alebo dala zabaliť, rozlišovacie číslo triediarne, ktorá vajcia triedi a balí
  • všímajte si kód producenta, hmotnostnú skupinu, počet balených vajec, dátum minimálnej trvanlivosti s odporúčaným skladovaním
  • dátum minimálnej trvanlivosti je zvyčajne 21 dní pri nebalených a 28 dní pri balených
  • nekupujte prasknuté alebo inak poškodené
chladnička, žena, potraviny Čítajte viac Tipy: Kedy mraziť, kedy chladiť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #mäso #chlieb #zemiaky #vajcia #ovocie a zelenina #kvalitné potraviny