Chlieb
- všímajte si vzhľad, farbu, chrumkavosť kôrky, konzistenciu, vôňu, chuť i pórovitosť striedky
- kôrka má byť hladká, narezaná alebo s odtlačkom ošatky, lesklá alebo pomúčená, celistvá alebo s povrchovou úpravou
- striedka je dobre prepečená, pórovitá, pružná
- pri balenom si všimnite, či nemá zarosený obal, je to znak, že ho balili ešte teplý a môže začať plesnivieť
Zemiaky
- zdravé sú bez mechanického poškodenia, chorobných škvŕn, rôznych povlakov, hniloby
- šupa nesmie byť zošúverená alebo zelená
- ak majú na povrchu plesnivé alebo hnilé miesta, vyhoďte ich
Mäso
- všímajte si najmä farbu, vôňu a pružnosť
- čerstvé hovädzie má výraznú červenú farbu, po prerezaní je lesklé, má charakteristický čerstvý zápach, kompaktnú štruktúru s jemnými žilkami mastnoty, po stlačení sa vráti do predchádzajúceho tvaru
- čerstvé bravčové je jemné, šťavnaté, mastné časti sú biele a kompaktné, po prekrojení je hladké a lesklé, má tmavoružovú farbu
- čerstvé teľacie má ružovú farbu, jemne mliečny zápach, po prekrojení je hladké, mramorované
- čerstvé hydinové je svetloružové alebo mierne červené, má pevný hladký povrch, matnú konzistenciu, po stlačení sa vráti do pôvodného tvaru
Ovocie a zelenina
- pozrite sa, či nie sú napríklad jablká až podozrivo vyleštené, môže to znamenať, že obsahujú priveľa prídavných látok
- pri všetkých druhoch si dávajte si pozor predovšetkým na hnilé a plesnivé kusy
- vyberajte dôkladne aj balené druhy, svetlo v obchode môže skresľovať farbu plodov alebo môžu byť na spodku balenia hnilé kusy
Vajcia
- na obale musí byť meno a adresa výrobcu (firmy), ktorá ich balila alebo dala zabaliť, rozlišovacie číslo triediarne, ktorá vajcia triedi a balí
- všímajte si kód producenta, hmotnostnú skupinu, počet balených vajec, dátum minimálnej trvanlivosti s odporúčaným skladovaním
- dátum minimálnej trvanlivosti je zvyčajne 21 dní pri nebalených a 28 dní pri balených
- nekupujte prasknuté alebo inak poškodené