Pokračovanie článku: Prečo sa jedlo kazí

Mrazenie potravín

Nízka teplota má rozhodujúci vplyv na činnosť mikroorganizmov, enzýmov a na priebeh chemických reakcií. Znižovaním teploty bunkové šťavy hustnú, voda sa mení na ľad a mikroorganizmy, ktoré potrebujú na svoju existenciu vodu, zastavujú svoju činnosť. Nízke teploty však pri zmrazovaní neničia mikroorganizmy, ktoré sú v potravinách, alebo ich ničia len v malom množstve. Preto je potrebné zmrazovať len úplne čerstvé a hygienicky bezchybné potraviny a počas prípravy a balenia potravín pred zmrazovaním dodržiavať hygienické požiadavky.

Pri zmrazovaní je veľmi dôležitý obal. Ak by sa do mrazničky dostali potraviny bez obalu, vlhkosť, ktorú obsahujú, by chladný okolitý vzduch absorboval, potraviny by vysychali a zmenili by svoju konzistenciu – zelenina by sa zmrašťovala, mäso by na povrchu vysychalo. Okrem toho by sa navzájom nepriaznivo ovplyvňovali svojimi pachmi, arómami a úplne znehodnotili.

Zdroj: www.opotravinach.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #plesne