Slovenských potravín je málo

Stávame sa čoraz viac závislí od dovozu zahraničných potravín. Poukázal na to prieskum o podiele slovenských potravín na pultoch obchodných reťazcov.

21.03.2022 10:00
potraviny, nákup, jedlo, reťazce
Ilustračné foto.
debata

Realizovala a vyhodnotila ho Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) koncom minulého roka. Podiel slovenských výrobkov v obchodoch nestúpa, práve naopak, v porovnaní s prechádzajúcim prieskumom sa mierne znížil. Prieskum sa uskutočnil po ročnej pauze zapríčinenej pandémiou.

Vyvážame len komodity

V obchodných reťazcoch sa vlani celkovo nachádzalo najviac slovenských vajec – 73 %. Nasleduje mlieko – 65 %, minerálne vody – 62 %, med – 57 % a víno so zemiakmi – zhodne 54 %. Najmenej bolo domácich jedlých olejov, len 16 %.

Pri porovnaní s rokom 2019 sa najviac, o 10 %, zvýšil podiel slovenských sladkovodných rýb, o 8 % sa zvýšil podiel slovenských zemiakov a o 7 % aj podiel domácej čerstvej zeleniny a baleného mäsa. Naopak, najviac klesol slovenských hydinových balených výrobkov a jedlých tukov, zhodne o 6 %, a výrobkov z múky – o 5 %. Zo Slovenska sa stále vyvážajú len komodity, ktoré sa spracujú v okolitých krajinách a v podobe hotových výrobkov sa opäť vozia do našich obchodov. Dane a odvody, zamestnanosť a pridaná hodnota pre krajinu sa tak tvoria mimo územia Slovenska. Potvrdzujú to aj štatistiky dovozu a vývozu agropotravinárskych výrobkov. Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodár­skymi a potravinárskymi výrobkami bolo v januári až novembri 2021 pasívne v objeme 1 510,3 milióna eur, v porovnaní s predchádzajúcim rokom sa zvýšilo o 45,7 milióna, čo predstavuje 3,1 %.

Vajíčka, mlieko i cukor

Medzi najväčších importérov potravín patria okolité krajiny. Za sledované obdobie január – november 2021, sa na Slovensko doviezli vajíčka z Českej republiky za 4,9 milióna, z Poľska v hodnote 2,4 milióna a z Nemecka takmer za dva milióny eur. Podľa colných štatistík sa za rovnaké obdobie k nám doviezlo mlieko v celkovej hodnote za takmer 69 miliónov eur. Viac ako polovica bola z Českej republiky v hodnote 31,5 milióna eur. Mlieko dovážame aj z Maďarska, Poľska, Nemecka a Rakúska. Česká republika nás masívne zásobuje aj cukrom – vlani od januára do novembra sa k nám doviezol v hodnote 13,6 milióna eur. Cukor je pritom jedna z posledných komodít, v ktorej sme sebestační.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské potraviny