Bez včiel by sme neboli. Ako spoznať kvalitný med?

Včelárstvo je vášeň na celý život. Niekto včelstvá zdedí, niekoho zlákajú priatelia, alebo chce, aby mu kvety v záhrade opeľovali vlastné včely, a pre mnohých je to životný štýl. O to krajší, že bez včiel by sme neboli.

29.04.2022 10:00
včela, včely Foto:
Ilustračné foto.
debata

Význam včelárstva spočíva najmä v opeľovaní poľnohospodárskych plodín, bobuľovín, lesných kultúr a ovocných stromov. Nemenej dôležitá je produkcia medu, včelej materskej kašičky, vosku, propolisu, peľu a jedu. Okrem toho, že včelie produkty sú dôležitou zložkou výživy, slúžia aj ako surovina na výrobu kozmetiky, liečiv, v potravinárstve a poľnohospodárstve.

" Voľne žijúce druhy včiel, ako je tiež včela medonosná, sú dôležitými opeľovačmi kultúrnych i divo rastúcich rastlín. Bez nich by došlo k poklesu biodiverzity a následnému narušeniu ekosystému a potravového reťazca. Existencia včiel má vplyv nielen na ďalšie živočíchy, ale aj na človeka. Niekoľko tisíc druhov rastlín by nebolo schopných rozmnožiť sa a nevytvorili by plody, ktoré sú súčasťou obživy vtákov, zvierat i ľudí,“ zdôrazňuje Andrea Bučičová, odborná pracovníčka Národného centra pre vedu a techniku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #med #včela #včelárstvo