Význam včelárstva spočíva najmä v opeľovaní poľnohospodárskych plodín, bobuľovín, lesných kultúr a ovocných stromov. Nemenej dôležitá je produkcia medu, včelej materskej kašičky, vosku, propolisu, peľu a jedu. Okrem toho, že včelie produkty sú dôležitou zložkou výživy, slúžia aj ako surovina na výrobu kozmetiky, liečiv, v potravinárstve a poľnohospodárstve.
" Voľne žijúce druhy včiel, ako je tiež včela medonosná, sú dôležitými opeľovačmi kultúrnych i divo rastúcich rastlín. Bez nich by došlo k poklesu biodiverzity a následnému narušeniu ekosystému a potravového reťazca. Existencia včiel má vplyv nielen na ďalšie živočíchy, ale aj na človeka. Niekoľko tisíc druhov rastlín by nebolo schopných rozmnožiť sa a nevytvorili by plody, ktoré sú súčasťou obživy vtákov, zvierat i ľudí,“ zdôrazňuje Andrea Bučičová, odborná pracovníčka Národného centra pre vedu a techniku.