Pokračovanie článku: Bez včiel by sme neboli. Ako spoznať kvalitný med?

Spoznajte kvalitný med

  • pri pohľade na pohár medu v obchode alebo na trhu nezistíte, či je pančovaný, taký zvyčajne odhalí v prvom rade prinízka cena
  • pri kúpe si pozorne prečítajte etiketu, ak je krajina pôvodu sporná, nekupujte ho
  • kvalitným ukazovateľom pravosti je cukornatenie
  • nepravý med vydrží v tekutom stave hoci aj rok, pravý skryštalizuje niekedy už po pár týždňoch
  • dajte do sedemdecového pohára teplý čaj alebo vodu a pustite do nej lyžičkou med, ak dopadne nerozpustený a musíte ho rozmiešať, je pravý

4 sladké plusy

  • má vhodné chemické vlastnosti na pečenie
  • vďaka vysokému obsahu cukru ničí baktérie procesom nazývaným osmolýza
  • nemôžu sa v ňom uchytiť ani kvasinky zo vzduchu, pretože obsah vody v ňom je príliš nízky, prírodný neupravený med má obsah vody asi 14–18 %
  • ak je obsah vody pod 18 % nemôže sa v mede množiť prakticky žiadny organizmus

Zdroj: medaren.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #med #včela #včelárstvo
Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy