Spoznajte kvalitný med
- pri pohľade na pohár medu v obchode alebo na trhu nezistíte, či je pančovaný, taký zvyčajne odhalí v prvom rade prinízka cena
- pri kúpe si pozorne prečítajte etiketu, ak je krajina pôvodu sporná, nekupujte ho
- kvalitným ukazovateľom pravosti je cukornatenie
- nepravý med vydrží v tekutom stave hoci aj rok, pravý skryštalizuje niekedy už po pár týždňoch
- dajte do sedemdecového pohára teplý čaj alebo vodu a pustite do nej lyžičkou med, ak dopadne nerozpustený a musíte ho rozmiešať, je pravý
4 sladké plusy
- má vhodné chemické vlastnosti na pečenie
- vďaka vysokému obsahu cukru ničí baktérie procesom nazývaným osmolýza
- nemôžu sa v ňom uchytiť ani kvasinky zo vzduchu, pretože obsah vody v ňom je príliš nízky, prírodný neupravený med má obsah vody asi 14–18 %
- ak je obsah vody pod 18 % nemôže sa v mede množiť prakticky žiadny organizmus
Zdroj: medaren.sk