Pokračovanie článku: Ako ušetriť na potravinách? Tu je našich 10 rád!

5. Nakupujte potraviny tesne pred uplynutím doby trvanlivosti

S minimálne 50-percentnými zľavami sa krátko pred končiacou zárukou predávajú najmä mliečne výrobky. Ak ich máte radi a viete, že ich za krátky čas skonzumujete, neváhajte a kupujte. Navyše, od júla sa už budú predávať potraviny aj po záruke. Ak budú bezpečné. Obchodník ich bude môcť predávať iba v prevádzke, v ktorej sa potraviny nachádzali pred uplynutím dátumu minimálnej trvanlivosti a len konečnému spotrebiteľovi. Potraviny budú musieť byť oddelene umiestnené od ostatných potravín a zreteľne označené konkrétnymi údajmi o tom, že ide o tie, ktorým uplynul dátum minimálnej trvanlivosti, že chuťové parametre môžu byť zmenené a aj o informácii o poslednom znížení predajnej ceny. Takéto potraviny sa budú môcť predávať najviac 45 dní od uplynutia dátumu minimálnej trvanlivosti.

6. Nevyhadzujte chlieb a pečivo

Chlieb či rožky relatívne rýchlo podliehajú skaze alebo sa ich konzistencia mení na „gumu“. Ak na takéto pečivo nemáte chuť, nevyhadzujte ho. Môžete ho dať usušiť a vyrobiť si vlastnú strúhanku alebo si z neho urobiť napríklad hrianky s cesnakom. Skvelý je aj chlieb vo vajci, ktorý keď natriete taveným syrom a pridáte cibuľku a prípadne kečup a zeleninu, budete mať báječnú večeru. Samozrejme, prebytočný chlieb alebo pečivo si môžete aj zamraziť.

7. Jednotková cena je dôležitá

Naučte sa sledovať na cenovke cenu za kilogram. Oplatí sa to. Niekedy veľkými písmenami uvedená nižšia cena pri jednom výrobku a vyššia pri druhom neznamená, že ten druhý je skutočne aj drahší. Jednotková cena je smerodajná.

8. Prezerajte horné aj spodné regále

Všetci vieme, že obchodníci umiestňujú najdrahšie výrobky do úrovne očí. „Precvičte“ svoje telo a zohnite sa aj k spodným regálom a presvedčte sa, či tam nie je rovnaký tovar aký chcete kúpiť, avšak za nižšiu cenu.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #inflácia #obchod #šetrenie #suroviny