Ako sa budú zaokrúhľovať nákupy v hotovosti od júla? Tu sú príklady!

Zaokrúhľovanie sa bude týkať len hotovostných platieb. Konečná suma nákupu platená bezhotovostne – platobnou kartou, mobilom, smart hodinkami a podobne, sa nezaokrúhľuje.

23.06.2022 10:06
euro, peniaze, mince, bankovky, strom Foto:
Ilustračné foto.
debata (13)

Jedno a dvojcentové mince zostávajú zákonným platidlom aj po 1. júli, preto platí aj naďalej povinnosť ich prijímať pri hotovostných platbách.

Zaokrúhľovať sa bude konečná suma nákupu (nie jednotlivé položky nákupu) na najbližší 5 cent. Týka sa len platieb v hotovosti.

Celková konečná suma nákupu zaplatená v hotovosti končiaca na: Zaokrúhlenie na: Príklad Suma po zaokrúhlení platená v hotovosti
1 cent alebo 2 centy 0 centov 12,42 eura 12,40 eura
3 centy alebo 4 centy 5 centov 12,43 eura 12,45 eura
5 centov 5 centov 12,45 eura 12,45 eura
6 centov alebo 7 centov 5 centov 12,47 eura 12,45 eura
8 centov alebo 9 centov najbližší násobok 10 cent 12,48 eura 12,50 eura

Pri kombinácii hotovosti a bezhotovostnej platby – napr. platobná karta + hotovosť, alebo stravné lístky/darčekové poukážky + hotovosť – zaokrúhli sa len tá časť sumy, ktorá pripadá na platbu v hotovosti.

Príklad: konečná suma nákupu bude v hodnote 36,99 eura:

Hotovosť + platobná karta: 30 EUR zaplatí v hotovosti a 6,99 eura zaplatí platobnou kartou – konečná suma nákupu sa nezaokrúhľuje.

Stravné lístky/darčekové poukážky a pod. + hotovosť: 30 eur zaplatí stravnými lístkami, darčekovými poukážkami a podobne a 6,99 eura zaplatí hotovosťou – zaokrúhlenie na 7,00 zaplatené hotovosťou.

Stravné lístky/darčekové poukážky + platobná karta: konečná suma nákupu sa nezaokrúhľuje.

Obmedzenia pri platbe: platí právo neprijať pri jednej platbe viac ako 50 kusov euromincí (akejkoľvek nominálnej hodnoty); to však neplatí pre Národnú banku Slovenska, banky, iných poskytovateľov platobných služieb a poštové podniky.

1– a 2– centové euromince zostávajú naďalej zákonným platidlom, nie je ich potrebné osobitne vymieňať. Ak by však predsa len občan, obchodník, mal záujem tieto mince vymeniť, je to možné či už v Národnej banke Slovenska alebo aj v bankách za obvyklých podmienok pre výmenu peňazí; NBS neúčtuje pri výmene 1– a 2– centových mincí poplatok.

Obmedzenie používania 1– a 2– centových euromincí v hotovostnom peňažnom obehu zavedením princípov zaokrúhľovania platí už v piatich krajinách eurozóny: Fínsko, Holandsko, Belgicko, Írsko a Taliansko.

Zdroj: NBS

13 debata chyba
Viac na túto tému: #nákupy #eurocenty #centy #zaokrúhľovanie