5. Používajte zdravotne bezpečnú vodu a suroviny
• Používajte zdravotne bezpečnú vodu, alebo ju upravte tak, aby bola bezpečná.
• Vyberajte si čerstvé a zdravé potraviny.
• Vyberajte si potraviny, ktoré boli vyrobené bezpečnými postupmi, ako je napríklad pasterizované mlieko.
• Umývajte ovocie a zeleninu pitnou vodou, hlavne ak ich jete surové.
• Nekonzumujte potraviny s narušeným obalom, zmeneným vzhľadom, farbou, chuťou alebo po uplynutí dátumu spotreby.
Prečo? Suroviny, vrátane vody a ľadu, môžu byť kontaminované nebezpečnými mikroorganizmami a chemikáliami. Toxické chemikálie sa môžu vytvárať v poškodených a plesnivých potravinách. Starostlivosť pri výbere potravín a jednoduché opatrenia, ako napríklad umývanie a šúpanie, môžu znížiť riziká.