Slovenská pošta od júla zaokrúhli hotovostné platby na 5 eurocentov

Slovenská pošta bude od 1. júla 2022 zaokrúhľovať výslednú sumu hotovostných platieb na 5 eurocentov.

27.06.2022 10:17
Pošta Foto: ,
pošta
debata

Cieľom novely zákona o cenách je minimalizovať obeh jednocentových a dvojcentových mincí na Slovensku pri platbe v hotovosti, pričom tieto mince naďalej zostanú zákonným platidlom. Slovenská pošta o tom informovala v pondelok s tým, že výnimku pri zaokrúhľovaní budú tvoriť výplaty sociálnych a dôchodkových dávok, sumy zaslané poštovými poukazmi, resp. e-poukazmi na výplatu a služby poskytované bankami (operácie na poštách vykonávané pre Poštovú banku).

„Celkový zvyšok nezaokrúhlenej platby platenej v hotovosti, ktorý je nižší ako polovica hodnoty 5 eurocentov, sa zaokrúhľuje nadol a celkový zvyšok nezaokrúhlenej ceny platenej v hotovosti, ktorý je rovný alebo vyšší ako polovica hodnoty 5 eurocentov, sa zaokrúhľuje nahor," uviedla hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková. Ak je podľa nej platba platená v hotovosti súčtom cien, resp. platieb za viac služieb, zaokrúhľuje sa takto až výsledná suma platená v hotovosti. Pri platbách za služby Slovenskej pošty platobnou kartou sa platby nebudú zaokrúhľovať.

„Slovenská pošta bude prijímať bez obmedzení od 1. júla zásielky s dobierkovou sumou, ktorá nie je zaokrúhlená na 5 eurocentov. Pri úhrade dobierkovej sumy v hotovosti sa táto zaokrúhli podľa platných pravidiel na účet Slovenskej pošty," priblížila Dorčáková. Odosielateľovi zásielky Slovenská pošta prevedie na účet dobierkovú sumu, ktorú zadal pri podaní zásielky (nezaokrúhlená), v prípade výplaty dobierkovej sumy v hotovosti (dobierka na adresu), bude táto suma zaokrúhlená podľa platných pravidiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #pošta #zaokrúhľovanie #euroceny