Chcete si požičať na dovolenke auto? dTest radí, ako postupovať a na čo si dať pozor

Mnoho ľudí, ktorí na dovolenku zamieria letecky, chce navštíviť zaujímavé miesta v okolí dovolenkovej destinácie, a tak si požičia auto. To však prináša viaceré nástrahy. Ako pri požičaní auta postupovať a na čo si dať prípadne pozor?

29.06.2022 08:00
auto, dovolenka, cestovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pred odletom

„Už pred odletom sa pozrite, aké sú možnosti požičania auta v krajine, kam sa chystáte. Predovšetkým je dobré poznať približnú cenu,“ uvádza riaditeľka spotrebiteľskej organizácie dTest Eduarda Hekšová.

Niektoré požičovne umožňujú uzatvoriť zmluvu cez internet. Môže to byť lacnejší spôsob ako uzatvorenie zmluvy priamo na mieste. Je tiež dobré si zistiť minimálnu vekovú hranicu pre požičanie auta. „Mladým vodičom môže byť účtovaná vyššia cena požičovného alebo tiež môžu byť obmedzení vo výbere typu auta,“ upozorňuje Hekšová.

Pred odletom si môžete tiež naštudovať recenzie a zmluvné podmienky jednotlivých autopožičovní. Tie bývajú zverejnené na webových stránkach spoločnosti. Vyhnete sa tak prípadnému prehliadnutiu informácie pri uzatváraní zmluvy.

Požičanie a vrátenie

Je dobré sa uistiť a skontrolovať, aká bude konečná cena, vrátane všetkých poplatkov, poistenia a podobne. V rámci poistenia auta je dobré si zistiť, čo všetko je v danom poistení zahrnuté. Ak by v cene nebola situácia, ktorú by ste považovali za závažnú, môžete auto nechať pripoistiť.

Autopožičovňa bude od vás vyžadovať potrebné doklady, ako je doklad totožnosti, platný vodičský preukaz a platobnú kartu (s dostatočným limitom). Pokiaľ dôjde k uzatvoreniu zmluvy a auto dostanete, pred odchodom ho skontrolujte, prípadne zdokumentujte jeho stav (fotografia, video). Je vhodné takto postupovať aj pri vrátení auta.

„Fotografia či video vám bude slúžiť ako dôkazný prostriedok, aby ste dokázali, že ste auto nijako nepoškodili,“ odporúča Eduarda Hekšová. Okrem vonkajšieho stavu si pre istotu odfoťte aj interiér. Napríklad si môžete odfotiť stav najazdených kilometrov alebo stav nádrže. Je veľmi pravdepodobné, že autopožičovňa od vás bude chcieť pri vrátení rovnaký stav nádrže ako pri požičaní.

Riešenie sporov

Keďže si najskôr budete požičiavať auto v zahraničí, pre cezhraničné spory je dozorným orgánom Európske spotrebiteľské centrum (ESC) v rámci Európskej Únie. „V prípade problémov s autopožičovňou sa môžete na ESC obrátiť. Zaisťuje aj tzv. mimosúdne riešenie sporov (ADR), ktorým sa snaží zabezpečiť dohodu medzi podnikateľom a spotrebiteľom pred súdnou rozporou,“ dodáva Hekšová.

Zdroj: www.dtest.sk

debata chyba
Viac na túto tému: #auto #požičovňa #požičiavanie áut