Na dovolenke dajte pozor na výbery hotovosti. Absurdný poplatok vás pripraví o nemalé peniaze!

Slováci môžu v cudzine preplatiť až 15 percent. A to vtedy, keď si pri výbere z bankomatu zvolili možnosť „s konverziou“.

30.06.2022 09:28
bankomat Foto:
Ilustračné foto.
debata (13)

Ide totiž o veľmi drahú službu prepočtu platieb na domácu menu platobnej karty, tzv. DCC poplatok (dynamic currency conversion – dynamická konverzia meny). „V prípade, že nechcete prísť o značné financie, voľte pri výbere z bankomatu možnosť „bez konverzie“. V prípade, že tak neurobíte a pri všetkých platbách použijete DCC, tak pri výbere tisíc eur môžete prísť až o 150 eur,“ vraví Katarína Strnadlová, oblastná riaditeľka poradenskej spoločnosti SOPHISTIC Pro finance.

Vždy, keď využívate svoju platobnú kartu v cudzine, platíte v ich mene. Každá takáto transakcia určitý čas trvá, keďže obchodníkovi musí poslať financie vaša banka. Tá platbu mení konverzným kurzom, ktorý však dopredu nepoznáte a platba sa spracuje neskôr. Niekoľko dní tak presne neviete, koľko ste zaplatili v eurách. V prípade, že využijete DCC, platbu prepočíta bankomat. A hoci na jednej strane okamžite viete, koľko eur zaplatíte, poplatok za túto službu je skutočne drahý a treba sa mu radšej vyhnúť.

Pokiaľ si myslíte, že sa tomuto triku vďaka správnemu výberu hotovosti z bankomatu v zahraničí vyhnete, mýlite sa. Teda v prípade, že budete u obchodníka platiť kartou. „DCC sa ponúka aj prostredníctvom platobných terminálov,“ upresňuje Ivana Oboňová.

Poplatok za DCC predstavuje 10 až 15 percent, pričom platí, že čím je mena volatilnejšia, tým môže byť poplatok väčší.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #peniaze #euro #cudzina #bankomat #výber v hotovosti #konverzia