Zbavili sme sa drobných mincí? Ako vyzerá zaokrúhľovanie? A prečo nezmizli úplne!

Od 1. júla je obmedzený obeh jedno a dvojcentových mincí. Prospeje to životnému prostrediu a domácnosti zmenu pocítia len minimálne. Zbavíme sa drobných mincí? Ako vyzerá zaokrúhľovanie?

07.07.2022 19:20
euro, peniaze, mince, bankovky, strom Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

Jedno a dvojcentovky môžeme len obmedziť, nie zrušiť. Samotné zrušenie jedno a dvojcentoviek môže navrhnúť len Európska komisia. Obmedzenie ich použitia v praxi, napríklad aj formou zaokrúhľovania, však môžu zaviesť aj jednotlivé štáty.

Urobili tak už v Taliansku, Belgicku, Írsku, vo Fínsku a v Holandsku, zvažujú to v Estónsku.

Parlament schválil 2. novembra 2021 novelu zákona o cenách, a tak sa aj u nás od 1. júla začali drobné mince vytrácať z obehu. Novela hovorí o zaokrúhľovaní hotovostných platieb. Ak teda platíte kartou alebo mobilom, váš nákup sa zaokrúhľovať nebude.

Všetci príjemcovia platieb budú aj naďalej povinní prijímať hotovosť najmenších eurocentov, ktoré sú naďalej na Slovensku všeobecne akceptovaným zákonným platidlom. Pri nákupe vám ich však už nevydajú.

Otravujú nás, aj ich často strácame

Národná banka prišla s návrhom na obmedzenie používania 1 a 2-centových mincí pri platbách v hotovosti ešte v júni 2020. Nie je to náhoda, keďže práve Slovákov podľa prieskumu Eurobarometer tieto mince obťažujú najviac z celej eurozóny. Konkrétne až 74 % by súhlasilo s ich zrušením, najviac nás „otravujú“ jednocentovky (88 %).

Tých najmenších mincí je u nás v obehu okolo 522 miliónov kusov, teda každému Slovákovi ich vo vrecku štrngá takmer stovka. Ak ich pravdaže nestratia, pretože miera ich straty z obehu je veľmi vysoká.

Jednocentovky strácame v 60 % prípadov, dvojcentovky v 40 %, ostatné mince spolu len zhruba v 8,5 % prípadov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #NBS #mince #Národná banka Slovenska #centy