Prchavé oleje v kôpri majú antibakteriálny účinok, podobne ako cesnak. Okrem toho je výborným zdrojom vápnika a tým je prospešný pri prevencii osteoporózy, preto by ho mali užívať najmä ľudia v staršom veku a seniori. „Dojčiacim mamičkám sa odporúča jeho konzumácia, pretože podporuje tvorbu materského mlieka“, tvrdí Mgr. Katarína Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.
Čítajte aj Zdravé srdce, črevá či pankreas? Stačí jesť túto rastlinu...Kôpor má najvýraznejšiu vôňu a chuť, keď je čerstvý. Môžete si ho však aj zmraziť, takto vydrží niekoľko mesiacov. Čerstvý môžete skladovať aj v chladničke, avšak vydrží len pár dní.
Do teplých pokrmov ho pridávajte až tesne pred podávaním, aby nestratil na konci tepelnej úpravy vitamíny, chuť a vôňu. Zaobchádzajte s ním však opatrne, pretože príliš veľa kôpru môže viesť k horkosti pokrmu. Výborný je v kôprovom prívarku, v čerstvom listovom či uhorkovom šaláte, nezameniteľný je pri nakladaní zeleniny. Odporúča sa aj na dochutenie rýb.
Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Grécke tzatziki na Varecha.sk