Jedni ju milujú, iní nenávidia. Rastlina je však plná zdraviu prospešných látok. Ktorá?

Ukrýva v sebe horčík, draslík, fosfor, meď, sodík, zinok, železo, vápnik, omega 3 a 6 mastné kyseliny, ale aj vitamíny A, B a C. Obsahom monoterpénov a flavonoidov nás chráni pred voľnými radikálmi, upravuje trávenie - je dobrým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje funkciu čriev.

29.08.2022 06:00
kôpor Foto:
debata

Prchavé oleje v kôpri majú antibakteriálny účinok, podobne ako cesnak. Okrem toho je výborným zdrojom vápnika a tým je prospešný pri prevencii osteoporózy, preto by ho mali užívať najmä ľudia v staršom veku a seniori. „Dojčiacim mamičkám sa odporúča jeho konzumácia, pretože podporuje tvorbu materského mlieka“, tvrdí Mgr. Katarína Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

Gardener holding homegrown colorful mangold. Organic vegetables. Čítajte aj Zdravé srdce, črevá či pankreas? Stačí jesť túto rastlinu...

Kôpor má najvýraznejšiu vôňu a chuť, keď je čerstvý. Môžete si ho však aj zmraziť, takto vydrží niekoľko mesiacov. Čerstvý môžete skladovať aj v chladničke, avšak vydrží len pár dní.

Do teplých pokrmov ho pridávajte až tesne pred podávaním, aby nestratil na konci tepelnej úpravy vitamíny, chuť a vôňu. Zaobchádzajte s ním však opatrne, pretože príliš veľa kôpru môže viesť k horkosti pokrmu. Výborný je v kôprovom prívarku, v čerstvom listovom či uhorkovom šaláte, nezameniteľný je pri nakladaní zeleniny. Odporúča sa aj na dochutenie rýb.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava

Video
Obľúbená grécka omáčka

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Grécke tzatziki na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #trávenie #osteoporóza #kôpor #bylina